Ministeren mangler at se mere data, før hun kan vurdere, om kommunerne har penge nok.

Socialminister kan ikke sige om kommunerne mangler penge på socialområdet

Der er ikke data nok på socialområdet til, at socialminister Pernille Rosenkrantz-Theil kan sige, om kommunerne mangler penge til det specialiserede socialområde. Derudover betegner ministeren socialområdet som gammeldags og præget af mistillid.
"Det er en meget stor udfordring," siger Vickie Kramer, socialchef i Nyborg Kommune.

Socialchef om nulvækst-forsøg: Vi finkæmmer området for ‘kan-opgaver’

I Nyborg Kommune har politikerne besluttet, at der skal være en nulvækst på det specialiserede socialområde. Socialchefen i kommunen kalder det en stor udfordring og er i gang med at finkæmme området for såkaldte 'kan-opgaver'.
Det er ikke uden risiko, når den nye socialminister taler om en mere gelinde hjælp, når man ikke vil give penge til området.

Analyse: Ny minister risikerer at komme på kollisionskurs med kommunerne

Med socialministerens udmelding om at skabe kvalitetsforbedringer på handicapområdet, risikerer hun at komme på kollisionskurs med kommunerne, der gennem en årrække har levet med konsekvenserne af et underprioriteret socialområde.

Trods refusion rammer dyre enkeltsager servicerammen hårdt

Kommunerne får modsat andre refusionsordninger ikke mere plads på servicerammen, når staten refunderer for dyre enkeltsager på handicapområdet. De stigende udgifter til enkeltsagerne går derfor ud over almenområdet.
Dyre enkeltsager på handicapområdet bliver ved med at stige. Selvom staten er kommet med en håndsrækning i form at hæve refusionerne til kommunerne, så står kommunerne i den situation, at de ikke kan bruge pengene, for de belastes fuldt ud på servicerammen af hele beløbet.

Kommuner: Dyre sager på handicapområdet vil stige i 2022 og 2023

Selvom dyre enkeltsager på det specialiserede socialområdet har været stigende de seneste år, så fortæller flere kommuner til NB-Medier, at det steg igen i 2022 og vil stige i 2023.
Den nye socialminister mener også at hjælpen til borgere med handicap skal komme mere gelinde.

Socialminister åbner for at flytte dele af handicapområdet fra kommunerne og lover bedre service

Velfærdssamfundet skal sørge for, man får hjælp og støtte på en gelinde og tillidsfuld måde 'i modsætning til i dag,' siger socialministeren om handicapområdet. Hun lægger også op til hurtigere hjælp til borgerne, hvilket kan blive dyrt for kommunerne.

Her er kommunerne med konsekvent underbudgettering på socialområdet

'Man er jo altid mindst et halvt år bagefter,' siger borgmester i Sønderborg Kommune, der ligesom flere andre kommuner årligt har underbudgetteret socialområdet fra 2018 til 2021. Se hvor ofte din kommune har underbudgetteret socialområdet her.
På tværs af hele landet kan kun to kommuner sige sig helt fri fra at have underbudgetteret området i mindst ét år i løbet af perioden.

Halvdelen af landets kommuner underbudgetterer konsekvent det specialiserede socialområde

96 kommuner har underbudgetteret det specialiserede socialområde i mindst et år i perioden 2018 til 2021, mens halvdelen konsekvent har underbudgetteret i alle år.

Kommunerne øger deres budgetter på socialområdet med 2,2 milliarder

Kommunerne øger deres budgetter på det specialiserede socialområde med 2,2 milliarder kroner i 2023, viser tal fra Danmarks Statistik. Se hvor meget din kommune øger budgettet med her.

Mange kommuner har underbudgetteret udgifter til handicappede

Kommunerne kommer fortsat til at sprænge budgetterne på det specialiserede socialområde. Særligt på børneområdet, underbudgetterer kommunerne i 2023, viser de nye budgettal. Se din kommunes udgifter til handicappede her.
Samlet set vurderer forvaltningen, at der vil være et merforbrug i 2023 på ca. 100 millioner kroner.

Frygt for stort merforbrug: Esbjerg svinger sparekniven på handicapområdet

Esbjerg Kommune skal finde 40 millioner kroner på det specialiserede voksenområde. 'De nødvendige udgiftsreduktioner kan medføre et behov for tilpasning af serviceniveau og personalereduktion', står der i et referat fra Social & Arbejdsmarkedsudvalget.
"Jeg har svært ved at forestille mig, vi kan nå noget i februar, hvis vi kommer i gang lige omkring første februar," siger formand Torben Tranæs.

Lang næse til kommunerne: Vigtigt ekspertudvalg er forsinket

Ekspertudvalget, der skal granske økonomien på det specialiserede socialområde, når næppe at have anbefalinger klar, inden økonomiforhandlingerne starter. Udvalgets fremtid afgøres i denne uge.