Borgmester Christina Krzyrosiak (S) fra Holbæk har sammen med et flertal i byrådet aftalt at afsætte 10 mio. kr. til uforudsete udgifter i 2023 til blandt andet stigende energipriser.

Flere kommuner reserverer millioner til usikre energipriser i 23-budget

I takt med at budgetterne for 2023 tikker ind fra kommunerne, bliver det tydeligt, at flere afsætter en buffer til stigende energipriser og andre uforudsete udgifter i forbindelse med en eventuel recession.
Borgmester Ulrik Wilbek kan se udfordringerne fra både regeringens- og KLs side. Men det er hårdt for kommunerne, når de både er underkompenseret på det specialiserede socialområde og nu på energiområdet, understreger han.

Regeringens afvisning af ekstra prisregulering udløser allerede nu kommunale besparelser

Kommunerne er gået i gang med at udskyde projekter og puljer i 2022. Nogle sætter en dæmper for ansættelser og laver ekstraordinære energibesparelser. Andre vil sprænge servicerammen for 2022.
Indenrigs- og Boligminister Christian Rabjerg Madsen (S) har netop fordelt rammerne til skatteændringer i 2023. Her er der lagt vægt på, at kommunerne får muligheden for at hæve skatten med nogenlunde samme procentsats.

Rammerne til skatteændringer er tildelt: Se resultatet her

Indenrigs- og Boligministeriet har meddelt, hvor stor en del af rammerne til tilskud til nedsættelse af skatten og skattestigning uden sanktion, som hver kommune får i 2023. Regeringen har prøvet på at give kommunerne ensartet stigning.
Borgmester i Frederiksberg Kommune Michael Vindfeldt påpeger, at Frederiksberg Kommune selv tidligere har sænket skatten, så andre kunne hæve den. Derfor havde han håbet, at andre kommuner ville være solidariske, nu det er ham, der har brug for at sætte skatten op.

Manglende solidaritet presser kommunale forhandlinger

Solidaritet er nøgleordet i forhandlingerne om de kommunale budgetter, hvor flere kommuner vil sænke skatten.
Fra venstre: Formand for Skolelederforeningen Claus Hjortdal, formand for FOA Mona Striib og formand for KL Martin Damm. De forudser digre konsekvenser, hvis kommunerne ikke får inflationshjælp fra staten.

Forundrede formænd: Mener regeringen seriøst, at der skal være færre sosu’er og lærere?

Regeringen afviser at give kommunerne inflations-hjælp, og det kan ifølge KL-formand føre til 'massive fyringsrunder'. Formanden for FOA mener, at ingen inflations-hjælp vil være en 'ødelæggende katastrofe'. Og formanden for Skolelederforeningen forudser triste besparelser.
Det vil gå ud over velfærden eller servicerammen, hvis regeringen ikke kommer med en håndsrækning til kommunerne for de faktiske prisstigninger på el og varme. Det fortæller flere økonomichefer til NB-Økonomi.

Stigende energipriser kan sprænge servicerammen

Hvis energipriserne fortsætter med at stige, så kan flere kommuner ikke holde budgettet for 2022, medmindre de skærer i velfærden. Økonomichefer i flere kommuner håber nu på en håndsrækning fra regeringen.
KL-formand Martin Damm (t.v.) vil kræve, at finansminister Nicolai Wammen (S) vil melde ærligt ud, at der kommer minusvækst i kommunerne, såfremt regeringen ikke vil betale for de prisstigninger, som kommunerne oplever i øjeblikket.

KL: Regeringen må anerkende minusvækst i kommunerne

Hvis regeringen ikke kompenserer kommunerne for prisstigninger på energi og fødevarer, så skal regeringen åbent anerkende minusvækst i den offentlige sektor og kommunerne. Så klart lyder kravet fra KL.
Politikerne bag årets budget 2023 i Københavns Kommune har besluttet at afsætte en million kroner om året i 2023 og 2024 til et LGBT+ kultur- og medborgerhus i København.

Nu får København et LGBT+ medborgerhus

København får som den første kommune et medborgerhus, hvor LGBT+ personer kan samles om kulturelle, arrangementer og sociale fællesskabe. Huset skal være med til at minimere ensomhed og mistrivsel blandt LGBT+ personer.
BUPL er bekymret over udsigten til kommunale besparelser på børneområdet.

BUPL advarer mod massive besparelser på børn

Hos BUPL er man bekymret over udsigten til kommunale besparelser på børneområdet. Fagforbundet er bange for, at penge tiltænkt minimumsnormeringer bruges til at lappe huller i kommunekasserne på andre områder.
De Konservative er for første gang i 112 år ude af budgetforhandlingerne i Frederiksberg Kommune.

Konservative forlader budgetforhandlinger på Frederiksberg

K skal acceptere en skattestigning på 0,6 procent, hvis partiet fortsat vil være med i budgetforhandlinger. Men rådmand Laura Lindahl siger, at partiet ikke vil acceptere stigningen.
Enhedslistens Line Barfod (forrest i rødt) har givet Socialdemokratiets overborgmester Sophie Hæstorp Andersen en pinefuld, politisk lærestreg. Fotoet er fra pressemøde fredag middag.

Ny politisk kultur i København: Socialdemokratisk dominans er brudt

Overborgmesteren i København Sophie Hæstorp Andersen (S) var alt for uvillig til at indgå et kompromis om budgettet for hovedstaden. Sådan lyder kritikken fra usædvanlig politisk alliance. Resultatet af forhandlingerne er udtryk for en fra Socialdemokratiet 'overdreven og dårlig forhandlingstaktik', lyder det fra politiker.
SF-borgmester Sisse Marie Welling i København beskylder Enhedslisten for at bruge penge på skattelettelser. "Vi vil hellere bruge kommunens penge på klima og velfærd," skriver hun. Men likviditeten, som budgetpartierne i Borgerrepræsentationen bruger på lettelser i skatten kan ikke bare flyttes over på mere velfærd på grund af serviceloftet.

Spinkrig: Koster skattenedsættelser service og anlæg i København?

Fakta siger, at skattelettelser ikke vil påvirke service- og anlægsbudgettet i København i overskuelig fremtid, men alligevel er der udbrudt en spinkrig mellem især SF og Enhedslisten.