Flere vælgere stemmer med tanke på klimaet ved kommunalvalg

Klimaet og den grønne omstilling er med til at afgøre et stigende antal vælgeres kryds ved kommunalvalg, viser ny måling. Så mange som hver tredje vælger har indsatsen for klima og miljø med i baghovedet, når de sætter deres kryds ved KV21.

Af Iver Houmark Andersen, redaktør af NB-Kommune, iver@nb-medier.dk

Hvem er den lokalpolitiker eller det parti, som er bedst til at fremme den grønne omstilling? Svaret på det spørgsmål får stigende betydning for udfaldet af kommunalvalg.

Ved kommunalvalget 16. november har hver tredje vælger ‘klima og miljø’ med i top tre over emner, der har størst betydning for, hvor de sætter deres kryds. Det viser en måling udført af Voxmeter for KL’s magasin Momentum blandt et repræsentativt udsnit af vælgere.

Klima og miljø bliver dermed for første gang ved et kommunalvalg helt centralt for mange vælgere. Det er aldrig sket før, at så stor en andel af vælgerne (altså hver tredje – 33 procent) har netop ‘klima og miljø’ som et for dem afgørende emne. Ved tilsvarende rundspørger for Momentum i 2017 var vælgerandelen med stærkt fokus på ‘klima og miljø’ 17 procent. Og i 2013 var vælgerandelen 13 procent.

(Artiklen fortsætter efter grafikken)

Den store andel vælgere optaget af grøn omstilling, har bragt ‘klima miljø’ helt op i top tre over afgørende emner. Kun overgået af ‘Ældrepleje’ (38 procent) og ‘Sundhed’ (36 procent), fremgår det af målingen.

(Artiklen fortsætter efter grafikken)

Valgforsker og professor på Institut for Statskundskab på Syddansk Universitet Ulrik Kjær har også bemærket, at klima og miljø er kommet højere op på vælgernes dagsorden.

“Ældre og sundhedsområdet scorer højere, men vi skal huske, at ældreområdet altid er topscoreren, når der er kommunalvalg, og det er en topscorer, der er svær at nå,” siger Ulrik Kjær til Momentum og fortsætter:

“Men det er en virkelig markant stigning klima og miljø har taget i folks bevidsthed. Det er en tydelig indikation af, at det kan gå hen og blive et kommunalvalg, hvor klimaet kommer til at spille en betydelig rolle og blive lige så vigtigt som nogle af de emner, vi plejer at
diskutere rigtig meget.”

Se NB-Kommunes tema om KV21