Del artiklen:
Laura Bryhl på rådhuset i Aarhus på valgaftenen tirsdag 16. november 2021.
Laura Bryhl på rådhuset i Aarhus på valgaftenen tirsdag 16. november 2021. - Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix (Arkiv)

Enhedslistens talsperson i Aarhus erkender, at der er et problem med kulturen i partiet. Og borgmester Jacob Bundsgaard har nu indkaldt gruppeformandskredsen i byrådet til en drøftelse på baggrund af to udtrædelser på en uge.

Bare ni dage efter at Enhedslistens stemmesluger i Aarhus, Laura Bryhl, vendte tilbage til arbejdet i byrådet efter en sygeorlov, har hun nu valgt at trække sig endegyldigt.

Det skyldes, at hun er blevet syg med stress igen, skriver TV2 Østjylland.

Laura Bryhl måtte tidligere på året gå på sygeorlov umiddelbart efter en sexisme- og chikanesag i partiet.

– Jeg oplevede, at mine stress-symptomer kom tilbage. Når man lige har været sygemeldt, er det vigtigt at være opmærksom på, siger Laura Bryhl til TV 2 Østjylland.

– Jeg har været rigtig glad for arbejdet, men når man kommer tilbage, kommer man også tilbage til den hårde tone. Vi har haft vores interne problemer, det er blevet bedre, men det er en lang proces.

Laura Bryhl sygemeldte sig i starten af marts og tog i april sygeorlov på ubestemt tid.

Partiveteranen Viggo Jonasen blev tidligere i år ekskluderet fra Enhedslisten efter næsten 30 år. Det skete, fordi to byrådsmedlemmer berettede om sexisme og chikane af blandt andet Laura Bryhl.

Han skulle blandt andet have omtalt Laura Bryhl som “studine”. Desuden skulle han have sagt, at de hendes mange personlige stemmer skyldtes Bryhls udseende.

Viggo Jonasen har på trods af eksklusionen fastholdt, at han ikke har opført sig sexistisk.

Laura Bryhl vil fortsat være medlem af Enhedslisten, men hun forventer ikke at vende til arbejdet i byrådet i fremtiden.

Enhedslistens talsperson i Aarhus, Lone Degn, erkender i et skriftligt svar til TV 2 Østjylland, at der er et problem med kulturen i Enhedslisten.

– Laura har haft modet til at stå frem i en sag om sexisme og har desværre oplevet at blive mødt med mistænkeliggørelse. Dels af enkelte partifæller og dels af borgere, som har taget kontakt til både hende og hendes familie, skriver Lone Degn.

– Det er helt urimeligt. Og det er netop derfor, at det er vanskeligt at stå frem i sager om sexisme og krænkelser.

Lone Degn erkender samtidig, at der er også nogle steder er en hård tone i det politiske arbejde.

Borgmester i Aarhus Jacob Bundsgaard (S) udtaler i en skriftelig kommentar til Ritzau, at det er “med stor beklagelse”, at han har modtaget meddelelsen om, at Laura Bryhl stopper i byrådet.

Det er kun få dage siden, at den konservative rådmand Steen Stavnsbo også valgte at træde ud af byrådet.

Læs også:
Rådmand stopper efter ni måneder af private årsager

– Når to markante politikere i samme uge vælger at stoppe deres politiske arbejde i byrådet, giver det anledning til refleksion. Jeg vil på den baggrund indkalde gruppeformandskredsen i byrådet til en drøftelse af, hvordan vi kan styrke det politiske arbejde og sikre, at det fremover bliver nemmere og mere attraktivt at være medlem af Aarhus Byråd, siger Jacob Bundsgaard i en pressemeddelelse. 

Den 26-årige Laura Bryhl fik fjerdeflest stemmer af alle kandidater i Aarhus kommune ved det seneste kommunalvalg med 4.865 personlige stemmer.

Hun har været sygemeldt fra marts til august, så det er ikke mange måneder, hun har nået at have i byrådet, siden hun blev valgt ved kommunalvalget sidste år.

jornns – /ritzau/