Stigning i folketallet er næsten firedoblet efter krigen i Ukraine

Folketallet i Danmark er steget næsten fire gange så meget siden krigen i Ukraine brød ud, hvis man sammenligner med en tilsvarende periode før krigen. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Stor forskel på kompensationsgraden i kommunerne for ukrainske flygtninge i 2023

Hvis kommunerne bliver kompenseret for de ukrainske flygtninge gennem bloktilskuddet i 2023, står de fleste jyske kommuner til en generel underkompensation, hvorimod sjællandske kommuner bliver overkompenseret.
Efter økonomiaftalen er det fortsat uklart hvordan og i hvilket omfang, kommunerne dækkes for udgifterne til håndteringen af ukrainske flygtninge i 2023.

Fortsat usikkerhed om kompensation for ukrainske flygtninge i 2023

Økonomiaftalen indeholder ingen konkret aftale om, hvordan kommunerne skal dækkes for udgifter forbundet med ukrainske flygtninge i 2023. Dermed er det fortsat usikkert, hvordan de indgår i udligningen.
Kort tid inden økonomiaftalen mellem regeringen og kommunerne skal falde på plads skaber et nyt svar fra Finansministeriet usikkerhed om, hvordan kommunerne skal kompenseres for ekstraudgifterne til de ukrainske flygtninge.

Regeringen er i slingrekurs om ukrainske flygtninge

Regeringen kommer nu med ny melding om, hvordan kommunerne skal kompenseres for udgifterne til ukrainske flygtninge. Ifølge Finansministeriet regnes ukrainerne ikke med i de demografiske udgifter.
Flygtningebørn fra krigen i Ukraine kræver en særlig tilgang af fagpersoner i skolen og i dagplejen. Det får de nu hjælp til med nyt materiale.

Hjælp til pædagoger og lærere til håndtering af børn på flugt

Mange skoler og daginstitutioner står over for at skulle modtage børn på flugt. Med en ny rådgivning og podcastserie giver Red Barnet en hjælpende hånd til de lærere, pædagoger og andre fagpersoner, som arbejder med at tage godt imod børn på flugt - f.eks. fra Ukraine.

Sådan fordeles 30.000 ukrainere i kommunernes befolkningsprognoser

Ny befolkningsfremskrivning viser, hvor mange ukrainere hver kommune kan forvente at få øget tilskud og udligning for i 2023. Se tallene for din kommune her.
Kommunerne får god tid til at følge, om ukrainske flygtninge sender boligområder på trist liste. Det oplyser indenrigs- og boligminister Christian Rabjerg Madsen (S).

Minister til kommunerne: Frygt ikke for at ukrainere får boligområder på trist liste foreløbig

Kommuner, som huser ukrainske flygtninge i meget udsatte boligområder, skal ikke foreløbigt frygte, at boligområder havner på den triste liste over såkaldte parallelsamfund. Det oplyser indenrigs- og boligminister Christian Rabjerg Madsen (S) i et svar til Folketinget.
I Varde Kommune erkender man, at det kan blive nødvendigt at flytte ukrainske flygtninge, der er faldet til i Varde, fordi kvoten her er fyldt.

Varde: Trist hvis vi bliver nødt til at skille ukrainske familier fra hinanden

Varde Kommune kan kun rumme flygtninge udover kvoten, hvis de er i arbejde og forsørger sig selv. Derfor risikerer kommunen at skulle sende familier til andre kommuner, hvis de ikke er selvforsørgende.
Flygtninge venter på at kunne blive transporteret videre fra Tesco i Przemysl, tirsdag den 8. marts 2022. Ifølge Udlændinge- og Integrationsministeriet er der nu kommet mellem 25.000-30.000 ukrainske flygtninge til Danmark.

Kommunerne er mindre presset af ukrainske flygtninge end ventet

I kommunerne har man forberedt sig på at tage imod mange flygtninge fra Ukraine. Færre end ventet er kommet.
Et bredt politisk flertal i Folketinget er blevet enige om at fjerne modregning i pension og efterløn, hvis blandt andre pensionerede pædagoger og lærere beslutter sig for at trække i arbejdstøjet for at hjælpe.

Pensionister modregnes ikke for arbejde med ukrainske flygtninge

Bredt flertal fjerner modregning for pensionister, der arbejder med ukrainske flygtninge i velfærdssektoren.
Afgående minister Kaare Dybvad Bek (S) har et klart budskab til kommunerne og Helsingørs borgmester Benedikte Kiær (K): I må leve med risikoen for at udsatte boligområder kan havne på ærgerlige lister, hvis I huser ukrainere der.

Regeringen fastholder: Ukrainere kan i værste fald sende boligområder på ærgerlige lister

Kommunerne må nu henvise ukrainere til at bo i udsatte boligområder. Men kommunerne må leve med, at ukrainerne i værste fald kan sende områderne på de ærgerlige lister over parallelsamfund (tidligere ghettolister), fastslår minister.

Ukrainske flygtninge i flere kommuner tager hjem, og færre søger ophold

Mens tal fra Udlændingestyrelsen tyder på, at der kommer færre ukrainere til Danmark, melder flere kommuner om flygtninge, der vender hjem igen. Det skyldes blandt andet, at krigen har flyttet sig.