Her er de kommuner, som kan få del i milliardgevinst

En detalje i udligningsloven betyder, at 60-70 kommuner kan få samlet op til 2,5 mia. kr. ekstra i tilskud og udligning udover deres andel af det forventede løft af servicerammen. Se tallene her.
Udligningseksperten Kasper Lund Nødgaard fra Datataproces anbefaler kommunerne at følge ændringen i deres folketal og beskatningsgrundlag særligt nøje i år på grund af de mange flygtninge fra Ukraine. Prognose viser, at 60-70 kommuner kan få ekstraordinært tilskud fra staten på omkring 2,5 milliarder kroner.

Udligning: 60-70 kommuner kan få uventet flygtningegevinst på 2,5 mia. fra staten

Uventet effekt af lov fra 1995 kombineret med de mange flygtninge fra Ukraine giver 60-70 kommuner et helt ekstraordinært statstilskud i 2023 oveni den lovede udvidelse af servicerammen.
Flygtninge fra Ukraine lever under kaotiske forhold, og derfor forventes det at der vil komme et stort tocifret antal tusinde til Danmark.

Flygtninge fra Ukraine påvirker den enkelte kommunes økonomi meget forskelligt

Det er meget kompliceret at beregne, hvordan de ukrainske flygtninge vil påvirke de enkelte kommuners økonomi. Se her, hvad man skal huske at indregne.

Gevinst af udligningsreform er endt som tab for to fattige yderkommuner

Den store udligningsreform skulle være med til at redde fattige kommuner som Lolland, Morsø og Lemvig. Nu betyder ændring i folketal, at de to får direkte minus og den sidste næsten ingen positiv effekt.

Faldende folketal flytter store millionbeløb mellem kommuner

En række fattige yderkommuner skal i 2022 aflevere omkring 150 mio. kr. til lidt bedre stillede kommuner. Se tallene her - og få forklaringen bag.

Analyse: Så meget får borgerne i service for deres skattekroner i hver kommune

Mellem kommunerne er der stor forskel på, hvor meget service borgerne får i forhold til, hvor mange penge de betaler i kommuneskat. I enkelte kommuner får man under 70 procent af skattebetalingen igen i form af service.
Charlotte Broman Mølbæk (SF) er træt af at vente på regeringen, da flere partier har ønsket en ændring af den del af udligningsreformen, som har konsekvenser på det specialiserede socialområde.

Samtlige partier i udligningsforlig: Vil presse regering til ændring

Alle partier uden om regeringen vil presse på for at få en ændring til udligningsreformen på det specialiserede socialområde. Det sker, fordi de vil opretholde de specialiserede botilbud, uden kommuner straffes økonomisk.
Morten Slotved (K), borgmester i Hørsholm Kommune, er utilfreds med udligningsreformen, som har fået Hørsholms kommuneskat til at stige. Men det fyldte ikke meget i den borgerlige kommune valgkampen, fortæller han.

Skat fyldte ikke til valget i blå udlignings-kommuner

Skat fyldte ikke alverden som tema til kommunalvalget. Dog kunne flere borgere ikke forstå, at de skulle betale mere i skat, fordi der skulle flyttes penge til andre kommuner.
Thorkild Olesen, der er formand for Danske Handicaporganisationer, frygter at udligningsreformen vil betyde, at borgere ikke bliver henvist fagligt relevante botilbud, men at de i stedet kommer ind på botilbud, der kan lade sig gøre økonomisk.

Bred enighed: Handicapområdet skal justeres

Seks eksperter er enige om, at udligningsreformen fra 2020 skal justeres på handicapområdet. Det kom frem til en høring om udligningssystemets konsekvenser på det specialiserede socialområde.
Chefredaktør på NB-Økonomi, Arne Ullum, mener at borgmestrene står over for to umulige muligheder: Enten finder man et nyt system for den faseopdelte budgetprocess, eller også dropper man en stor del af det kommunale selvstyre.

Arne Ullum: Udligningsdebatten er flyttet fra Christiansborg til KL-huset

Landets borgmestre står over for en svær opgave, når de skal blive enige om en ny model for budgetprocessen. Men hvis ikke det lykkes, risikerer det kommunale selvstyre at komme i en alvorlig krise. Det siger chefredaktør for NB-Medier på Kommunaløkonomisk Forum.
Ifølge NB-Økonomis oplysninger opdagede Sophie Løhde (V) først søndag aften efter en omtale i NB-Økonomi, at et nyt lovforslag ville rulle en tredjedel af udligningsreformen tilbage. Derefter udspillede der sig angiveligt en større konflikt mellem Venstre og skatteminister Morten Bødskov, som mandag er endt med aftale om kompensation til alle kommuner med tab.

Venstre tvinger regeringen til at kompensere kommuner med 450 mio. kr.

Alle kommuner med nettotab på nye dækningsafgifter bliver nu kompenseret fuldt ud. Det sker et dramatisk forløb, hvor Venstre skruede bissen på.

Nu tilbagerulles en tredjedel af udligningsreformens effekt

Uden offentlig debat bliver omtrent en tredjedel af effekten af udligningsreformen rullet tilbage i morgen, tirsdag, når der med al sandsynlighed vedtages en ny lov i Folketinget.

INGEN KREDITKORT OPLYSNINGER

Få dit kommunale nyhedsoverblik kl. 7.00 hver morgen - gratis og uden binding i 4 uger

Har du allerede abonnement, log ind her:

Mangler du NB Kommune abonnement, så start gratis her: