Ny analyse viser, at mange yderkommuner har serviceudgifter markant under deres udgiftsbehov for at levere en landsgennemsnitlig service.

Kommentar: Serviceudgifter bliver efterårets store tema i kommunerne

Stigende pres for mere velfærd, bugnende kommunekasser og opskruede velfærdsforventninger fra Christiansborg gør servicerammen til centralt stridspunkt både i KL og på vælgermøderne ved KV21, skriver chefredaktør for NB-Medier Arne Ullum.

Analyse: Store forskelle på kommunernes serviceudgifter i forhold til behovet

Mens mange hovedstadskommuner bruger 10-15 procent mere på service end deres udgiftsbehov tilsiger, så ligger enkelte provinskommuner helt nede omkring 90-95 procent. Se tallene for alle kommuner her.
Formanden for Danske Handicaporganisationer Thorkild Olesen frygter for konsekvenserne af den omlægning af udligningsfolketallet, som blev gennemført med udligningsreformen fra sidste år. Derfor råber han nu sammen med andre organisationer vagt i gevær i et brev til indenrigs- og boligministeren.

Organisationer slår alarm: Fjern økonomisk gulerod til kommunerne

I et brev til minister Kaare Dybvad opfordrer organisationer til, at man fjerner et økonomisk incitament, der gør det attraktivt for kommuner at holde handicappede indenfor kommunegrænsen. 'Tusindvis' risikerer at få for dårlig hjælp, lyder det.

Ny befolkningsfremskrivning flytter udligningsmillioner

Mens folketallet for 2022 nedjusteres i de store byer, så er det særligt omegnskommunerne, der får flere udligningskroner fra et højere folketal i ny befolkningsfremskrivning.
Allerede ved økonomiaftalen for kommunernes økonomi 2020 stod det klart, at der er stor forskel på, hvordan regeringen præsenterer kommunernes økonomiske muligheder, og hvordan kommunerne selv opfatter økonomien.

To ud af tre borgmestre: Regeringen overdriver effekten af økonomiaftaler

I en rundspørge blandt landets borgmestre svarer to ud af tre, at regeringen overdriver effekten af økonomiaftaler i forhold til, hvor meget kommunerne reelt kan løfte velfærden.
Høje-Taastrup Kommune kunne have fået 50 millioner ekstra i 2021, hvis de havde valgt at selvbudgettere i stedet for at vælge budgetgarantien.

Høje-Taastrup mister omtrent 55 millioner på budgetgaranti

Høje-Taastrup har fået flere borgere end forventet det seneste år. På den baggrund kunne kommunen have fået cirka 55 millioner kroner mere i 2021 ved at vælge selvbudgettering.

Nye tal: Selskabsskat koster fattige kommuner dyrt i 2022

Stor vækst i kommunernes indtægt fra selskabsskat giver fattige kommuner betydeligt tab i 2022 - mens lille gruppe af kommuner kan forvente stort plus.
I Hørsholm Kommune, her afbilledet ved Hørsholm Kirke, går borgerne fra 2022 glip af stort udligningstilskud, fordi partierne bag udligningsreformen inkluderede en særlig klausul i kriteriet for faldende folketal.

Tre kommuner går glip af 137 millioner på grund af udligningsklausul

Gentofte, Frederiksberg og Hørsholm kommuner ville få 137 millioner kroner fra kriteriet for faldende folketal i 2022, hvis ikke forligspartierne bag udligningsreformen havde inkluderet en særlig rigmandsklausul.
Flyene står stille i Københavns Lufthavn, og det har kostet arbejdspladser, som især rammer Taarnby og Dragør Kommuner hårdt. I det nye udligningssystem tager man nemlig ikke på samme måde højde for regionale stigninger i ledigheden.

Lokal stigning i ledigheden kan tømme kommunekassen

Med afskaffelsen af beskæftigelsestilskuddet, er kommunerne mere sårbare over for et lokalt stød i ledigheden. Det kan ramme likviditeten hårdt.
Den øgede udgiftsbyrde fra flere ældre rammer kommunerne meget forskelligt, og samtidig er det nye udligningssystem væsentligt dårligere til at kompensere kommunerne for de ekstraudgifter.

Analyse: Udligningsreformen og flere ældre vil øge uligheden mellem kommuner

Skæv demografisk udvikling kan sammen med udligningsreformen ramme især landkommuner i yderområderne hårdt - og dermed igen øge uligheden mellem kommunerne.

Sådan er kommunerne stillet økonomisk i 2021

Efter det sidste stridspunkt om udligningen for 2021 blev afgjort onsdag, er der nu et samlet overblik over kommunernes indtægter og udgifter i 2021. Se tallene for din kommune her.
Langeland Kommune med borgmester Tonni Hansen (SF) i spidsen er en af de kommuner, der scorede en stor varig kompensation for at sætte skatten ned til 26,3. Derfor har de over 100 procent udligning af deres skatteindtægter i 2021.

Tre kommuner får udlignet over 100 procent af skatteindtægterne

En analyse viser, at tre kommuner får over 100 procent af deres mindreindtægt fra indkomstskatten udlignet i 2021. Syv andre kommuner får mellem 90 og 100 procent udligning. Forstå mekanismen her.

INGEN KREDITKORT OPLYSNINGER

Få dit kommunale nyhedsoverblik kl. 7.00 hver morgen - gratis og uden binding i 4 uger

Har du allerede abonnement, log ind her:

Mangler du NB Kommune abonnement, så start gratis her: