Michael Vindfeldt (S), borgmester på Frederiksberg, er dybt provokeret af partifælle Benny Engelbrechts kontroversielle interview til Berlingske. Vindfeldt er her fanget i det blå lys på Kommunaløkonomisk Forum.

S-borgmester med hård kritik af Benny Engelbrecht

Fremtrædende socialdemokratisk borgmester langer hårdt ud efter partifælle og finansordfører Benny Engelbrecht. Han forklejner kommunernes opgave, lyder kritikken.
Den droppede pædagoguddannelse skulle have haft til huse på Skørping Slot.

Til lokal ærgrelse bliver udflytning af uddannelse skrinlagt

30 mennesker skulle til sommer have begyndt deres pædagoguddannelse på en skole i nordjyske Rebild Kommune. Men det bliver nu stoppet til stor ærgrelse for blandt andre Rebilds borgmester.
Thomas Gyldal Petersen (S) borgmester i Herlev Kommune mener, at den nye SVM-regering har forstået alvoren i kommunerne.

Borgmestre: Regeringen må fortælle, hvilken service, der kan undværes

Regeringen skal på banen vedrørende hårde velfærdsprioriteringer. De skal fortælle det åbent og ærligt til borgerne, siger borgmestre på KØF.
Peter Hansted (S), borgmester på Ærø, er enige med andre borgmestre i landet, at der allerede sker helt konkret besparelser ude i kommunerne nu.

Spareproces i kommuner ruller allerede fra januar i år

Kommunerne venter ikke på, at regeringen melder ærligt ud om besparelser på velfærden. De er allerede i gang med at planlægge besparelser for 2023, og mange genbesøger deres budget.
Danmarks første naturpark - Naturpark Åmosen - i Vestsjælland bliver måske udpeget til nationalpark. Det 8.500 hektar store naturområde er specifikt nævnt i regeringsgrundlaget.

Fem naturnationalparker mere kan være på vej

SVM-regeringen lægger op til, at der kan etableres fem naturnationalparker mere, hvor kommunalbestyrelser skal involveres mere i parkernes drift og gennemførelse. Flere nationalparker kan også være på vej.
Aarhus' nye fodboldstadion blev afsløret på et pressemøde tirsdag, hvor blandt andre borgmester Jacob Bundsgaard deltog.

Kommune støtter stadionbyggeri med kvart milliard

Aarhus Kommune har indgået evighedskontrakt med superligaklubben AGF, og nu er planerne kommet på plads for et nyt stadion til 650 millioner kroner. Heraf bidrager kommunen med 250 millioner kroner.
Regeringsgrundlaget for SVM-regeringen indeholder i alt nye udgiftsposter for 24,8 milliarder kroner og nye indtægter for 12 milliarder kroner. Desuden er der 11 milliarder kroner i ny finansiering fra øget arbejdsudbud.

Overblik: Her er alle nye indtægter og udgifter i regeringsgrundlaget

Mange store tal er føget rundt, siden den nye regering præsenterede regeringsgrundlaget. Her giver vi dig overblikket over, hvilke nye indtægter og udgifter, der indgår i regeringsgrundlaget. Mange store udgifter er ikke nærmere specificerede.
Samtidigt vil den nye regering lave en specialeplanlægning på den højest specialiserede del af handicapområdet

Regeringens handicappolitik: Ny handlingsplan, færre visitationsregler og specialeplanlægning

Den nye SVM-regering vil have flere borgere med handicap i arbejde. Derfor vil den lave en ny handlingsplan. Til gengæld står der ikke noget om at fjerne opgaver fra kommunerne eller om kommunernes pressede økonomi på området i regeringsgrundlaget.
Både S, V og Lars Løkke (nu M) har i tidligere regeringsgrundlag lovet kommunerne at afbureaukratisere. Det kan derfor blive svært at realisere. Men denne gang har de ikke længere nogen undskyldning for ikke at levere, da regeringen har flertal bestående af SVM.

Sådan påvirker SVM-regering kommunernes økonomi

SVM-regeringen vil skære i kommunernes servicerammer. Men effekten på velfærden kan afbødes, hvis den nye regering - modsat tidligere regeringer - opfylder løfter om afbureaukratisering.
Den tidligere familie- og rådgivningschef i Viborg Kommune Mette Kierkgaard gør nu politisk lynkarriere. Hun er på kort tid gået fra at være ukendt til først at blive valgt til Folketinget og dernæst nu ældreminister.

Tidligere familiechef i Viborg bliver ældreminister

Moderaternes Mette Kierkgaard er ny ældreminister i SVM-regeringen efter ønske fra Lars Løkke Rasmussen. Hun er tidligere familiechef i Viborg.
Topprofil i Venstre og tidligere minister 39-årige Sophie Løhde bliver indenrigs- og sundhedsminister i den nye SVM-regering.

Venstre-topprofil med kommunal erfaring er ny indenrigsminister

De tunge reformer i kommunerne og sundhedsvæsenet skal gennemføres med Sophie Løhde i spidsen. Her tegnes et portræt af den nye V-minister.
Næstformand Jacob Bundsgaard (t.v.) og formand Martin Damm fra KL håber, at den kommende regering vil stå på mål for besparelser på velfærd.

KL: Ambitiøst regeringsgrundlag kalder på forventningsafstemning

KL’s formand og næstformand kalder regeringsgrundlaget for 'ambitiøst'. Men de hæfter sig også ved, at der kommer besparelser på velfærden. Det kræver en tydelig forventningsafstemning med borgerne, så ambitionerne matcher virkeligheden, mener KL.