Fiasko: Sværere at få seniorpension, da administration flyttede til ATP

De blå partier flyttede administration af seniorpension væk fra kommunerne for at sikre højere tildelingsprocent. Nu viser tallene, at det blev markant sværere at få seniorpension, efter ATP overtog administrationen.
Lolland Kommune er i særklasse hårdt ramt af stigningen i førtids- og seniorpensionister. Andre kommuner er også presset på økonomien eller i fare for at blive det som følge af udviklingen.

Her er de hårdest ramte kommuner af stigning i senior- og førtidspensionister

Flere af de kommuner, der er hårdest ramt af stigningen i førtids- og seniorpensionister, har i forvejen økonomiske udfordringer. Dermed kan kommunerne blive alvorligt klemt af udviklingen.
(Arkiv) Seniorpension trækker alt for mange ud af arbejdsmarkedet, mener Søren Landkildehus, erhvervs- og arbejdsmarkedschef i Holstebro.

Seniorpension har succes: Mange flere på ydelsen end forventet

I løbet af mindre end to år har mange flere modtaget seniorpension end forventet. Holstebros erhvervs- og arbejdsmarkedschef er bekymret: 'Det her er jo en fuldbefaren og meget erfaren arbejdsstyrke, der forlader arbejdsmarkedet nogle år inden folkepensionen.'
Jobcentrene skal fortsat have kontakten med borgeren og indsamle oplysninger, der skal ligge til grund for vurderingen af arbejdsevnen. En selvstændig enhed under ATP overtager 1. januar myndigheden til at afgøre sagerne.

KL: Folketinget mangler tillid til kommunernes sagsbehandlere

En ny seniorpensionsenhed skal fra 1. januar overtage afgørelser om seniorpension fra kommunerne. Den skal som en af sine første opgaver revurdere kommuners afslag på seniorpension.
(Arkiv) KL vil gerne spare 1,1 milliarder kroner på beskæftigelsesindsatsen, hvis kommunerne kan være med til at bestemme, hvor pengene skal spares. Læs kommentarer fra Thomas Kastrup-Larsen, formand for KL's arbejdsmarkedsudvalg.

KL-kommentar til tidlig pension: Vil gerne effektivisere jobcentre

KL foreslår et opgør med detailstyring af beskæftigelsesindsatsen og en permanent mulighed for at føre samtaler digitalt med nogle af de ledige.
Aftalen om tidlig pension blev indgået i nat af Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, SF og Enhedslisten.

Fakta: Aftale om ret til tidlig pension

De lønmodtagere og selvstændige, som har haft lange og hårde arbejdsliv, får fra 2022 ret til tidlig pension.
(Arkiv) Maj 2019: Den tidligere VLAK.regering indgår aftale om seniorpension kort før folketingsvalget. Her fremlægger tidligere beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) aftalen, flankeret af Morten Østergaard (RV) og Kristian Thulesen Dahl (DF).

Arbejdsevne på under 18 timer om ugen kan udløse seniorpension

Først fra 2024 bliver seniorpensionen forbedret. Det fremgår af aftalen om tidlig pension, som faldt på plads i nat.
(Arkiv) Forhandlingerne om tidlig pension foregår i Beskæftigelsesministeriet, der holder til i det gamle Overformynderi i København.

Jobcentre kan blive ramt i slutspil om tidlig pension

Jobcentrene kan blive ramt af besparelser for at finansiere tidlig pension. Det indgår i dag i de afsluttende politiske forhandlinger. Se her de områder, der kan få betydning for beskæftigelsesindsatsen.

Næsten alle kommuner giver seniorpension til ni ud af ti ansøgere

Københavns Kommune ligger lavere og vil stramme op, mens beskæftigelsesministeren indskærper vejledningspligten.
"Vi skal selvfølgelig sikre, at ordningen (med seniorpension, red.) fungerer efter hensigten i hele landet," udtaler beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) til A4 Arbejdsliv.

Stor forskel på kommuners håndtering af seniorpension

Der er stor forskel på, hvor ofte landets kommuner giver nedslidte borgere lov til at gå på seniorpension, viser tal fra Beskæftigelsesministeriet. Hovedstaden er blandt de kommuner, som oftest siger nej.
"Det er meget svært at finde nogen fornuftig forklaring på den store forskel mellem kommunerne. Det udfordrer både retfærdigheden og retssikkerheden," mener forbundssekretær i FOA Maria Melchiorsen.

FOA: Dit postnummer afgør muligheden for seniorpension

Tildelinger af seniorpensioner svinger markant fra kommune til kommune. Nye tal tyder på, at kommuner, der er tilbageholdende med at give almindelig førtidspension, typisk også er det med seniorpension. KL afviser kritikken.