Den nye regeringen bestående af SVM er klar til at tage et opgør med bureaukrati og sætte kommunerne mere fri af statslig styring.

Regeringsgrundlag: Unødig kommunal regulering afskaffes

Regeringen vil grundlæggende forandre den måde, velfærden styres på. Så klar er formuleringen i det nye regeringsgrundlag. Ambitionen er omfattende kommunal frihed under ansvar. Se gennemgang her.
Erik Lauritzen (S), Sønderborgs borgmester, er bekymret for de internationale kriser som Ukraine, klimaet og inflationen. Det kræver på den korte bane et bredt SV-samarbejde om en regering, mener han.

S og V-borgmestre bakker op om SV-regering

Flere borgmestre fra både Socialdemokratiet og Venstre er positive over for en SV-regering. Der er behov for fælles løsninger på akutte udfordringer både lokalt, nationalt og internationalt, lyder svaret.
Statsminister Mette Frederiksen (S) holder åbningstale i Folketinget mandag den 2. oktober.

Fakta: Det står der om beskæftigelse i regeringens lovprogram

Større og nye præmier til folkepensionister, der arbejder, og bedre mulighed for fastholdelsesfleksjob. Den tidligere regerings aftale med DF og Radikale om seniorpension vedtages i flere runder i det kommende folketingsår. Derudover følger regeringen op på tidligere politiske aftaler og lovgivning. Få et overblik her.
Grundkvaliteten på pædagoguddannelsen skal løftes, lyder det fra uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen.

Minister klar med millioner til pædagoguddannelsen

Pengene til at højne kvaliteten på pædagoguddannelsen kommer fra den tidligere regerings talentprogram.

Wammens kasseeftersyn viser hul på 3,5 milliarder

Tidligere Venstre-finansminister forstår ikke, hvorfor S-regeringen regner, som den gør, i kasseeftersyn.
Ane Halsboe-Jørgensen mener at der er problemer i det nuværende karaktersystem med skalaens syv trin, som går fra 3 - 12.

Ny uddannelsesminister vil lave karakterskalaen om

En ny karakterskala skal have mindre fokus på fejl, mener uddannelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S).
Finansminister Nicolai Wammen (S) og social- og indenrigsminister Astrid Krag (S)

Analyse: Derfor tyder meget på, at kommunerne får mellem 1,4 og 1,8 milliarder ved økonomiforhandlin...

Læs her, hvorfor meget peger på, at KL får et løft i kommunernes økonomi på mellem 1,4 og 1,8 milliarder kroner i økonomiforhandlingerne. Men kommunerne skal formentligt også finde et beløb via effektiviseringer.
Finansminister Nicolai Wammen (S), sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke og social- og indenrigsminister Astrid Krag er på en svær opgave ved økonomiforhandlingerne. De skal sikre en ansvarlig løsning og ikke skuffe de opskruede velfærdsforvetninger for meget.

Analyse: Økonomiforhandlinger bliver første fase af velfærdsskuffelse

Finansminister Wammen er på en svær opgave. Hans eget parti har skabt store forventninger om bedre velfærd, men der er ikke penge nok i kassen. Læs her, hvorfor økonomiforhandlingerne ender med velfærdsskuffelse, men også med flere penge til regioner og kommuner, end de fik sidste år.
Administrationen i kommunerne koster mange penge, siger finansministeren. Men uden tilstrækkeligt administrative medarbejdere kan andre faggrupper ikke betjene borgerne med deres kerneydelser, mener HK Kommunal.

HK: Besparelser på administration går ud over kommunale kerneopgaver

Der kan ikke spares mere på administrationen i kommunerne, uden at det går ud over servicen til borgerne, mener KL, som bakkes op af HK Kommunal.
Finansminister Nicolai Wammen lægger op til budgetforhandlingerne med regionerne med et løfte om, at der skal sendes flere penge til at opretholde et velfungerende sundhedsvæsen.

Wammen vil slanke administration og sikre ældres velfærd

Danske Regioner håber på to milliarder kroner ekstra til næse år og mener ikke, det er nok at dække udgifterne til flere børn og ældre.

Flere pædagoger afgørende for SF’s finanslovsdeltagelse

Regeringens støtteparti SF får svært ved at deltage i en kommende finanslov uden penge til flere pædagoger.