Efter Kongsgården: Ledelse mellem jura og politik

Lov er lov, og lov skal holdes. Sagen om plejehjemmet Kongsgården i Aarhus medførte et langvarigt politisk og offentligt pres på kommunen og dens øverste ledelse. Det blev et år, hvor ledelse foregik i et minefelt mellem jura, politik og plejeskandale.

Har du lært noget nyt i dag, leder?

Læringskurven for offentlige ledere har været ualmindelig stejl under coronakrisen. Men den har også vist os, at vi bliver bedre ledere af at lede, når vi kastes ud i ukendt farvand. Så den læring, vi har fået, skal vi hjælpe hinanden med at holde fast i.

Coronastatus: Back to basics og de græske dyder

Inden længe runder vi årsdagen for det historiske pressemøde, hvor statsminister Mette Frederiksen lukkede Danmark ned. Første gang. Når jeg ser tilbage på de 365 dage, kan jeg konstatere, at jeg er gået back til basics og blandt andet har genfundet de 12 lederdyder, der udspringer af antikkens Grækenland, for at kunne lede, agere og navigere igennem krisen.

Ny bog med spændende analyser af offentlig styring

Finn Østrup, Jørgen Jørgensen og Jesper Zwisler har udgivet en bog med en spændende analyse af den offentlige styring og en harsk kritik af new public management.

Er en gammel opvask tegn på et dårligt hjem for børn?

Faglige og etiske dilemmaer står i kø i skoleverdenen i en corona-presset tid. Med den virtuelle undervisning får vi et unikt indblik i børn og familiers liv på godt og ondt, og som leder bliver jeg sat i beslutninger, hvor der ikke er et klart og entydigt svar.

Lukket ned igen – nødvendigt og rigtig træls

Corona-ledelse: Det er både en fordel og en ulempe, at vi har prøvet at blive lukket ned før. Vi kan lynhurtigt omstille os og planlægge anderledes, men det tynger os at have erfaringen om alt det, vi savner i hverdagen i jobbet og på arbejdspladsen.

Tre gode grunde til ikke at blive kommunal leder

Ledelsesugen 2020: En klar succesformel for en kommune ville være et byråd og et folketing, som tegner de store linjer og overlader driften til toplederne og deres medarbejdere. Det er langt fra virkeligheden i dag, men Nærhedsreformen varsler måske tøbrud.

Vi skal rykke ledelsen helt tæt på driften

Ledelsesugen 2020: Regeringens tanker med Nærhedsreformen går som hånd i handske med erfaringerne fra coronakrisen. Vi har en historisk unik mulighed for at gøre noget nyt. For vi ved nu med sikkerhed, at ledelse fungerer bedst, når den er helt tæt på medarbejdere og drift, ikke forstyrret af tidsrøvende benspænd fra meningsløst bureaukrati. Så lad os komme i mål denne gang.

Kortere vej til lederen gavner både borgere og medarbejdere

Ledelsesugen 2020: I Viborg Kommune oplever ledere og medarbejdere på omsorgsområdet, at det har løftet kvaliteten i omsorgen for borgeren og skabt bedre trivsel hos de ansatte, at den faglige ledelse er kommet tættere på driften i hverdagen. Det er den, fordi man har ansat 16 nye ledere og dermed mere end halveret ledelsesspændet.

Ledere skal kende det område, de leder

Ledelsesugen 2020: God, faglig ledelse er altafgørende for, at den offentlige sektor lykkes med sine strategier og indsatser. Og for at borgerne har tillid til det, vi laver. Det er en uskik at sætte ledere i spidsen for et fagligt område, de ikke ved noget om – det er skandalen i SKAT et rigtig godt eksempel på.

Pædagoger har brug for faglig ledelse, hvis de skal støtte, at børn bliver til noget og nogen

Ledelsesugen 2020: Vi ansætter pædagoger og lærere til at gøre børn til ’nogen’ og til ’noget’. Det kræver faglig indsigt og kompetencer at lykkes – men det kræver også faglig ledelse, som støtter op om den daglige praksis. Og her halter rum og vilkår for lederne.

Bland dig i debatten, topleder

Ledelsesugen 2020: Offentlige topledere, som er enten er tavse eller overhørte i mediernes dækning af sager i den offentlige sektor, er med til at underminere den demokratiske samtale. Samtalen om, hvordan vi bedst praktiserer, styrer og udvikler velfærden til gavn for alle.