Horsens Kommune har valgt ikke at slukke for gadebelysningen den kommende vinter.

Gadelys forbliver tændt om natten i kommune

I Horsens Kommune har politikerne besluttet, at der ikke skal ske nogen reducering af gadebelysningen i den kommende vinter. Og det er der en god grund til.
Midtjyske kommuner og landbrugsorganisationer har underskrevet en klima-partnerskabsaftale. På billedet ses fra venstre: Sven Agergaard, Martin Alstrup, John Thomsen og Kasper Pauli Pedersen.

Nyt samarbejde mellem kommuner og landmænd

Nu indgår flere kommuner samarbejde med det lokale landbrug om grøn omstilling. Kommunerne Ikast-Brande og Herning kalder ny samarbejdsaftale for 'historisk'.
Det er hjemmeplejen, der først får nye elbiler, når Morsø Kommune udskifter vognparken ved hjælp af overskud fra vindmøllers elproduktion.

Sælsomt: Kommune opretter leasingfirma til egne elbiler

Normalt må kommuner ikke drive virksomhed og tage overskud ud. Men nu har en ø-kommune fundet en model, som staten kan acceptere: Et økonomisk overskud fra vindmøller kan bruges til at skifte kommunens bilpark ud.
Der har været en del oversvømmelser i det centrale Holstebro, fordi Storå er gået over sine bredder. Kommunen er nu løbet panden imod lovgivningen i sit arbejde med at værne byen mod oversvømmelser.

Frustreret borgmester: Der er noget i lovgivningen, som modarbejder kampen mod oversvømmelser

Der er modstridende lovkrav, som gør det svært at lave klimatilpasning med værn mod oversvømmelser. Det mener borgmesteren i Holstebro Kommune, som ærgrer sig over at måtte hive håndbremsen på projekt, der skulle beskytte mod oversvømmelser i byen Holstebro.
Assens Kommune holder varmemesse for at informere borgerne om, hvordan de finder en grøn varmeforsyning og sparer på energien.

Kommune bruger ny metode til at gøre opmærksom på fjernvarme

Ved hjælp af en snarlig messe og andre tiltag forsøger Assens Kommune at få gjort borgerne opmærksom på fjernvarme.
I stedet for at inddrage store landområder til solceller er det bedre at opføre vindmøller, mener to fremtrædende politikere i Esbjerg Kommune.

Lokalpolitikere: Solcelleparker er ikke vores førstevalg

Solcelleparker er ikke det mest optimale, når vi nu skal sætte speederen på udbygningen af vedvarende energi. Sådan lyder det fra fremtrædende politikere i Esbjerg Kommune.
Klimadagsordenen er nået vidt omkring og prioriteres efterhånden højt i kommunernes dagsordener.

Kommunerne flokkes om at vedtage handlingsplaner for klimaet

Mens verdens lande er ved at lægge sidste hånd på en sluterklæring ved COP27 i Egypten er to ud af tre danske kommuner allerede godt i gang med at forpligte sig selv at leve op til at nedsætte CO2-udledingen med vidt forskellige planer.
Tønders borgmester Jørgen Popp Petersen (Slesvigsk Parti) påpeger, at man ikke ønsker at lægge jord til en statslig energipark.

Borgmester afviser at pege på flere områder til vindmøller og solceller

Borgmesteren i Tønder vil ikke hjælpe staten med at finde et område i kommunen til en energipark. Staten mener, 'der ikke sker nok ude i kommunerne, men det kan man jo ikke påstå med hensyn til Tønder Kommune,' siger borgmesteren.
Et eksempel fra rapporten til FN er, at Gladsaxe Kommune sammen med Gladsaxe Erhvervsby, den lokale start-up-virksomhed FoodOp, Danmarks Tekniske Universitet og en række lokale virksomheder med stor succes har udviklet et nyt koncept til at reducere madspild.

Kommune deler igen erfaringer ud internationalt

Gladsaxe Kommune deler som den eneste kommune i Danmark igen sine erfaringer og gode eksempler i en rapport til FN. Gladsaxe er blevet en global foregangskommune, når det kommer til bæredygtig velfærd og udvikling.
I Odense Kommune skal et nyt borgerklimaråd hjælpe med grønne transportanbefalinger og give bedre beslutninger i kommunen.

Nyt borgerklimaråd skal hjælpe med bæredygtige transportvaner i hverdagen

100 borgere i det nye Odense Borgerklimaråd skal levere en række anbefalinger til byrådet om grønne transportvaner i hverdagen. 'Vi når kun i mål med vores klimaneutrale ambitioner, hvis vi løfter i flok,' siger rådmand.
Det overvejes at pille færgeafgange ud i kombination med bilfrie søndage på Samsø. Det giver debat på Kattegat-øen.

Kommune foreslår bilfrie dage – men lokale er uenige

Samsø Kommune overvejer at indføre bilfrie søndage og færre færgeafgange for at spare på energien. På øen er der meget delte meninger om forslaget.
Borgmester i Skanderborg Kommune Frands Fischer (S) (tv), landmand Ole Larsen samt borgmester i Odder Kommune, Lone Jakobi (S), ser alle frem til det nye samarbejde mellem lokale landmænd.

To kommuner går ind i nyt klimasamarbejde med lokale landmænd

Kommunerne Skanderborg og Odder indgår i nyt samarbejde om grøn omstilling med ti lokale landmænd. De får blandt stillet et it-værktøj til rådighed, som kan hjælpe dem med at lave et CO2-regnskab.