Borgmesteren i Stevns Kommune vil gøre sit for at standse opførelsen af 300 meter høje vindmølle i vandet ud for Stevns Klint.

Borgmester afviser 300 meter høje vindmøller ud for Stevns

3,5 kilometer ret ud for verdensarven Stevns Klint har European Energy planer om at bygge op til 300 meter høje vindmøller. Det får borgmesteren op ad stolen.
Lokalbefolkningen skal inddrages, og der skal lyttes. Ellers kommer opsætningen af vindmøller og solcelleparker uvilkårligt til at udløse protester, vurderer formanden for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard.

Landdistrikter: Hvor er regeringens hensyn til lokalbefolkningen?

Regeringen har løftet sløret for, hvordan Danmark skal nå en firedobling af grøn energi. Regeringens fremgangsmåde indikerer kraftig statsstyring, og hensynet til lokalbefolkningen virker fraværende. Det mener formanden for Landdistrikternes Fællesråd.
Der er blandt andet penge til at støtte energirenoveringer af kommunale bygninger i ny politisk aftale.

Kommunerne får en kvart milliard kroner i år til at fremme klimarigtig opvarmning

Kommunerne får 250 mio. kr. til i år at fremme omstillingen til klimarigtig varmeforsyning og fremme af energibesparelser. En stor del af pengene går til koordination og planlægning.
Når naboer kan få en økonomisk gevinst ud af at acceptere solcelleparker, så går projekterne mere gelinde. Det er erfaringen fra et større projekt i Vestjylland.

Solceller på andele giver mindre bøvl og færre klager

Der kommer færre indsigelser fra naboer og borgere, når man sælger andele lokalt til en solcellepark. 'Der er noget rigtigt i, at de folk, der skal se på det i dagligdagen også har mulighed for at have medejerskab,' siger direktør, som nu vil bruge medejerskabs-model i andre projekter.
Der er måske en større accept af vindmøller på land, end de fleste lokalpolitikere går og tror. Fotoet her er fra Jammerbugt, som i 2016 blev kåret til Årets Vindkommune.

Myteknuser: Borgerne vil godt acceptere flere vindmøller og solcelleparker

Lokalpolitikere frygter at skulle forsvare opstilling af flere vindmøller på land. Men borgerne er faktisk mere positivt indstillede over for vindmøller og solceller, end de fleste går og tror. Det viser undersøgelse fra en af de regioner, hvor der er opstillet allerflest vindmøller på land.
Kommunerne bøvler med genbrug. Nu prøver Gate 21 i samarbejde med to hovedstadskommuner at udvikle tværkommunale principper for emballage.

Sløret løftet for tværkommunale principper for genbrug

Kommunernes indkøb medfører et stort forbrug af emballage til produkter og transport. Derfor er der brug for at gentænke, hvordan kommunerne kan bidrage til mere genbrug og bedre genanvendelse af ressourcerne. Det mener partnerskabet Gate 21 og løfter sammen med andre sløret for bud på tværkommunale principper for genbrug.
Ved installation af varmepumper som her - eller fjernvarme - i kommunale bygninger kan der hentes gevinster for både økonomi og klimaet. Det viser ny undersøgelse.

Styrelse: Kommunerne kan spare millioner ved at udfase olie- og gasfyr

4.440 kommunale og regionale bygninger opvarmes med enten olie- eller gasfyr. Der er både penge og CO2-udledning at spare ved at udskifte fyrene med fjernvarme eller varmepumper, fremgår det af ny undersøgelse. Omstillingen indgår i de aktuelle økonomiforhandlinger.
11 kommuner skal i løbet af det næste års tid udarbejde en strategi for, hvordan de har tænkt sig at forbedre indeklimaet på skolerne. Der er dårlig luft i mange klasseværelser.

11 kommuner skal forbedre indeklima på lokale skoler

Dårligt indeklima er en hæmsko på flere skoler. For høje temperaturer og tung luft er nogle af de vilkår skoleelever og lærere færdes under. Det vil 11 kommuner nu lave om på.
Erhvervsminister Simon Kollerup (S), klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) og skatteminister Jeppe Bruus (S) præsenterede i går, onsdag, regeringens udspil til en grøn skattereform med en ensartet CO2-beskatning.

Ministre: Ingen geografisk beskæftigelseseffekt af CO2-afgift

Ved præsentationen af den grønne skattereform var ministrene enige om, at CO2-afgiften ikke vil have en nævneværdig effekt på fordelingen af arbejdspladser mellem kommunerne. Det strider imod ekspertgruppens vurdering.
Ja, tak til meget mere grøn energi i stedet for naturgas. Men regeringen skal give nogle indrømmelser til kommunerne, for at den grønne omstilling kommer til at ske i det ønskede tempo. Det mener KL-udvalgsformand Birgit S. Hansen.

KL-udvalgsformand: Vi hjælper gerne med gasudfasning, men…

Hvis det skal gå hurtigt, som regeringen ønsker, med udfasning af gas og øget produktion af grøn strøm, så må regeringen give sig på en række punkter. Det mener KL-udvalgsformand og formanden for landdistrikterne.
Kommuner kan risikere at udskyde både bygning af daginstitutioner og plejehjem. Nyt klimaudspil fra regeringen vil satse massivt på både sol og vind, og det vil presse anlægsrammen i kommunerne, mener flere økonomer.

Økonomer: Nyt klimaudspil kan mindske anlægsrammen

Det ser dystert ud, hvad anlægsrammen angår, efter regeringen har fremlagt sit nye klimaudspil. Det fortæller flere økonomer til NB-Medier. De har dog flere bud på, hvordan finansieringen kan løses.
Frederiksberg Kommune var den første kommune i Danmark til udelukkende at indsamle affald med el-skraldebiler. Den slags grønne tiltag kan blive bremset ved en total liberalisering af affaldsmarkedet, advarer borgmester Michael Vindfeldt.

34 borgmestre på tværs af partier: Liberaliser ikke indsamlingen af affald

34 borgmestre advarer i et brev ministre om, at det vil få en række negative konsekvenser, hvis regeringen fuldstændig liberaliserer markedet for indsamling og håndtering af affald. Forslag fra konsulentfirmaet Deloitte er ifølge borgmester 'en potentiel bombe under affaldsindsamlingen, som vi kender den i dag.'

INGEN KREDITKORT OPLYSNINGER

Få dit kommunale nyhedsoverblik kl. 7.00 hver morgen - gratis og uden binding i 4 uger

Har du allerede abonnement, log ind her:

Mangler du NB Kommune abonnement, så start gratis her: