Af en ny undersøgelse fremgår det bl.a. i hvor høj grad, det spiller en rolle for de kommende ældre om plejehjemmet er kommunalt eller privat.

Fremtidens ældre: Kun 13 procent vil vælge et kommunalt plejehjem

Det er tidligere påvist, at ældrebefolkningen er inden i en bevægelse, hvor flere vælger privat hjemmepleje. Nu viser en ny undersøgelse fra Dansk Erhverv, at kun lidt over hver 10. af de kommende ældre vil vælge et kommunalt plejehjem. De fleste har mistet tilliden til kvaliteten af fremtidens ældrepleje.
Sådan så den kommunale placering af friplejehjem ud i 2020, men nu har Folketingets fået noget andet at vide. OPS-Indsigt har set på hvad der er op og ned.

Folketinget har ikke fået retvisende oplysninger om antal plejehjem og ejerform

Folketingets Social- og Ældreudvalg har i et ministersvar fået en opgørelse over antallet af plejehjem fordelt på ejerform. OPS-Indsigt konstaterer, at tallene ikke er retvisende og det er der flere grunde til.
Mens Venstre i sin valgkamp lover de ældre masser af frihed, så kniber det mere for partiets borgmestre. Det viser en opgørelse af andelen af ikke kommunale plejehjem.

K-borgmestre giver ældre dobbelt så meget frihed som V-borgmestre

Selvom Venstre taler mest om frihed til ældre, så har de ældre næsten dobbelt så mange ikke-kommunale plejehjem i konservative kommuner i forhold til Venstre-kommuner. Se tallene for alle kommuner her.
Indenrigs- og boligminister Christian Rabjerg Madsen bekræftede i et samråd tirsdag, hvad hans forgænger Kaare Dybvad allerede havde tilkendegivet, nemlig at man gerne vil se på om Herlev-modellen kan lovliggøres

Minister: Herlev-model kortslutter ikke markedet for friplejehjem

Venstres boligordfører Heidi Bank udtrykte på et samrådsmøde med Indenrigs- og boligminister Christian Rabjerg Madsen bekymring for, at en Herlev-model vil kortslutte friplejeboligmarkedet. Den præmis køber ministeren ikke. Læs her hvorfor.
Borgmester Knud Vincents og Peter Morgan fra PFA tager sammen med administrerende direktør i OK-Fonden Ulrik Ahrendt-Jensen første spadestik på byggegrunden i Slagelse Bypark

Første spadestik til lille bydel med integreret ældreboligmiljø

Pensionsselskabet PFA vil sammen med OK-fonden opfører boliger for livet til fremtidens ældre i ti kommuner. Første spadestik er nu taget i Slagelse, hvor man er gået i gang med at bygge en lille bydel, der huser mere end blot et friplejehjem.
Frikommuneforsøgene kommer ikke til at stå i vejen for borgerens frie valg af hjemmepleje. Det skaber ro og tryghed i branchen erfarer OPS-Indsigt

Aftale om frikommuneforsøg glæder erhvervsorganisationer

En aftale om flere frikommuneforsøg, hvor et bredt flertal af Folketingets partier er enige om at sætte ældreplejen fri i en række kommuner, kommer ikke til at stå i vejen for frit valg. Aftalen møder tilfredshed hos flere erhvervsorganisationer, men hos FOA savner man mod og sætter spørgsmålstegn ved, hvor meget frihed, det er man opnår.
Professor Ole Helby mener, at den offentlige sektor ikke nødvendigvis sparer penge ved, at private investerer i offentlige byggerier, men i virkeligheden bare skubber nogle anlægsudgifter over i nogle andre kasser.

Forsker: Det er et falsk argument, at det offentlige sparer ved privat investering i plejehjem

Når kommunerne beslutter sig for at bygge plejehjem med privat finansiering, hvad enten det er friplejehjem eller efter en `Herlev-model´, så skal kommunalbestyrelsen have øje på totalomkostningerne. Det vurderer forsker og professor Ole Helby.
Herlevs borgmester Thomas Gyldal Petersen (S) besøger sammen med Statsministeren et plejehjem i kommunen tilbage i januar 2022. Borgmesteren og regeringen arbejder i øjeblikket på at få lovliggjort en ny model til at drive og bygge plejehjem. Herlev-modellen bliver den kaldt.

Herlev-modellen for plejehjem kan undgå anlægsramme

Herlev Kommune arbejder på en ny plejehjemsmodel, hvor kommunerne helt kan undgå at påvirke anlægsrammen. Den kan dermed blive en skarp konkurrent til friplejehjemmene.

Herlevmodellen – et rødt forsøg på at omgå friplejehjemmene

Der kommer flere og flere private friplejehjem. Det har ærgret røde borgmestre af ideologiske grunde. Men nu har S-kommunen Herlev opfundet en ny model, der kan blive et rødt alternativ til de private plejehjem. Den nye model er dog ikke lovlig. Derfor har kommunen hevet ministeren ind i sagen, viser aktindsigt.
Der sættes et stort spørgsmålstegn ved den såkaldte 'Herlev-model', som er en ny form for offentligt-privat partnerskab. Her er en animation af det tiltænkte plejecenter Hammergård i Herlev.

Ministerier: Der mangler lovhjemmel til ny måde at få plejehjem på

Der er stigende efterspørgsel på plejehjem. I Herlev Kommune vil man løse udfordringen ved at lade PensionDanmark opføre et nyt plejecenter. Men projektet mangler ifølge flere ministerier lovhjemmel, og kommunen kritiseres for at køre på trods viden om det manglende lovgrundlag.
"Hos os er det en helt bevidst holdning, at der skal være et køkken på hvert plejehjem," lyder det fra direktøren, for en af de organisationer der bygger og driver friplejehjem.

Fire ud af ti kommunale plejehjem får ‘take away’ – de private laver maden selv

En undersøgelse foretaget af Social- og Ældreministeriet viser, at de private plejehjem stort set altid producerer deres egen mad, mens de kommunale i langt højere grad får hele eller dele af maden udefra. Men hvor stor er forskellen, og betyder det noget?
Kasper Ejsing Olesen (S), der er borgmester i Kerteminde Kommune, er ærgerlig over, hvis beslutningerne i kommunerne bliver tekniske løsninger frem for politiske beslutninger.

Debatindlæg: Byrådene risikerer at blive styret af teknik frem for politik

Socialdemokratisk borgmester frygter, at beslutninger omkring valg af enten private eller kommunale tilbud bliver til på baggrund af budgettekniske årsager frem for politiske beslutninger i et byråd.