Pernille Rosenkrantz-Theil (S) afviser, at yderligere kommuner kan komme med i frikommuneforsøg.

Minister skærer igennem: Ikke flere frikommuner

Børne- og undervisningsminister afviser kategorisk, at flere kommuner kan blive del af frikommuneforsøg.
Borgmester Christina Krzyrosiak Hansen (S) glæder sig over, at Holbæk nu har lagt linjen for frihedsforsøget 'Børnenes Skole'.

‘Hegnpæle’ klar til frihedsforsøg på skoleområdet

I august begynder frikommuneforsøg inden for skoleområdet. I Holbæk har kommunalbestyrelsen nu opstillet mål, retning og ganske få 'hegnspæle' for kommunens frihedsforsøg.
Det bliver hilst velkommen af borgmester Christina Krzyrosiak Hansen (S) i Holbæk, at kommunen nu også bliver sat fri i forhold til nationale test.

To kommuner kan bryde ministermur

To kommuner får nu mulighed for ikke at afholde nationale test i skolerne. Undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) har ellers trods massivt pres fra flere byråd fastholdt, at kommunerne skal sende eleverne gennem test.
Niklas Praefke, cheføkonom hos Lederne advarer mod, hvis kommunerne blot erstatter statslige regler ved frikommuneforsøg.

Kommunale chefer: Frikommuner giver bedre service

Tre ud af fire kommunale ledere lover borgerne bedre service, hvis Folketinget slækker på de mange lov- og proceskrav overfor kommunerne.
Borgmester ønsker, at hovedstaden bliver frikommune i forhold til luftforurening. Farlige partikler i luften gør, at mange mennesker hvert år dør for tidligt.

Borgmester: Sæt luften fri i København

Der er brug for bedre værktøjer til at begrænse luftforurening i de store byer. Derfor foreslår borgmester Sisse Marie Welling (SF) nu, at hovedstaden bliver frikommune på luftområdet.
Fotoet er fra Rørkjær Skole i Esbjerg. Skolen får ligesom kommunens andre skoler udstrakt frihed i de kommende skoleår.

Esbjerg er godt på vej til at sætte skoler fri

Esbjerg er kommet langt i forberedelserne til at sætte kommunens skoler fri under frikommuneforsøg. 'Hele vejen rundt er der god energi i processen, der skrider flot fremad mod det nye skoleår,' siger borgmesteren.
Dansk Folkeparti er ifølge kommunalordfører Jens Henrik Thulesen Dahl afvisende overfor Venstres vidtgående forslag til at udvide frikommuneforsøg, fordi det kan skade kvaliteten af den service, som borgerne får.

Venstre kan ikke samle blå blok om frikommuner

Mens De Radikale ser frem til skærpet debat om frikommuner, så er Dansk Folkeparti afvisende overfor Venstres forslag.
Venstres kommunalordfører Anni Matthiesen mener, at alle kommuner skal kunne vælge vælge "et område eller to, hvor de kan lave frihedsforsøg."

Venstre vil have frikommuneforsøg i alle kommuner

Det skal ikke blot være syv udvalgte kommuner, men alle landets kommuner der kan iværksætte frikommuneforsøg. Det foreslår Venstre, som vil 'mindske det regeltyranni og bureaukrati, som har grebet om sig.'
Fem kommuner har deltaget i forsøg om flere billige boliger for blandt andet at mindske antallet af hjemløse. Der har været succes med både udslusningsboliger og deleboliger, som kommunerne anbefaler.

Værsågod, Christiansborg: Her er de konkrete forslag fra frikommuneforsøgene

38 kommuner har deltaget i frikommunenetværket, hvor i alt 79 forsøg har været afprøvet på forskellige velfærdsområder. Her er frikommunernes mest markante anbefalinger og erfaringer fra forsøgene.
Den radikale kommunalordfører Kathrine Olldag er utilfreds med social-og indenrigsministerens ambitionsniveau for afbureaukratisering i kommunerne på baggrund af de seneste frikommuneforsøg.

Radikale: Frikommuneforsøg skal ikke bare være flotte ord i Socialdemokratiets valgprogram

Venstre og Radikale presser på for hurtigere implementering af forslag fra frikommuneforsøg. Regeringen vil først vurdere de mange forslag og eventuelt komme med lovforslag til efteråret.
For nogle kommuner i 'Frikommuneforsøg II' blev det en skuffelse at være med. (Arkiv)

Skuffet: Frikommuneforsøg blev en fuser

Frikommuneforsøg om flere billige boliger levede ikke op til kommunernes forventninger. ‘Det har været frygtelig bureaukratisk,’ siger udvalgsformand.
Tre kommuner har været med i frikommuneforsøg, der har skåret ned på bureaukratiet og i stedet haft børn og deres familier i øjenhøjde, viser evalueringer. (Arkiv)

Frikommuneforsøg i familieafdelingen begejstrer kommuner

I tre år har tre kommuner haft frie hænder i forsøgsordning på børne- og familieområdet, hvor forvaltningerne har skruet ned for dokumentation og op for borgernær aktion. Kommunerne beder Folketinget om grønt lyst til at fortsætte.

INGEN KREDITKORT OPLYSNINGER

Få dit kommunale nyhedsoverblik kl. 7.00 hver morgen - gratis og uden binding i 4 uger

Har du allerede abonnement, log ind her:

Mangler du NB Kommune abonnement, så start gratis her: