"Der en ret stor overdødelighed i gruppen af førtidspensionister," siger lektor Iben Nørup fra Aalborg Universitet.

Tre procent dør i løbet af de første seks måneder på førtidspension

Tre procent af de nytilkomne på førtidspension dør i løbet af de første seks måneder. Ekspert kaldet det bekymrende.
Lolland Kommune er i særklasse hårdt ramt af stigningen i førtids- og seniorpensionister. Andre kommuner er også presset på økonomien eller i fare for at blive det som følge af udviklingen.

Her er de hårdest ramte kommuner af stigning i senior- og førtidspensionister

Flere af de kommuner, der er hårdest ramt af stigningen i førtids- og seniorpensionister, har i forvejen økonomiske udfordringer. Dermed kan kommunerne blive alvorligt klemt af udviklingen.

S-borgmester kritiserer udligningsreform i brev til statsministeren

I et personligt brev til statsministeren opfordrer borgmester i Hjørring Kommune Arne Boelt (S) til at få set på uligheden i kommunerne. Udligningsreformen vil bryde sammen, lyder advarslen.

Antallet af førtidspensionister fortsætter himmelflugten

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at antallet af førtidspensionister fortsætter med at stige på tværs af kommunerne. På bare to år er antallet af førtidspensionister nu steget med 13 procent på landsplan, og antallet er steget i 97 kommuner.
Kommuner med laveste uddannelsesniveau har størst andel førtidspensionister, viser tal fra Danmarks Statistik og Jobindsats.dk

Fakta: Kommuner med laveste uddannelsesniveau har flest førtidspensionister

I Lolland Kommune er hver tiende i den arbejdsdygtige alder på førtidspension. Samtidig har mere end otte ud af ti enten folkeskole, gymnasie eller en erhvervsfaglig uddannelse som højeste uddannelse. Find tallene for din kommune her.
Borgmester i Lolland Kommune Holger Schou Rasmussen (S) kan ærgre sig over, at kommunen har landets højeste andel af førtidspensionister og samtidig har haft en af de højeste stigninger i andelen over de seneste to år.

Kommuner med flest førtidspensionister trækker også flest til

Mellem kommunerne er der stor forskel på, hvor meget andelen af førtidspensionister er steget over de seneste to år. I enkelte kommuner er andelen steget med over et procentpoint, mens andre stort set ikke har haft en udvikling.

Fakta: Stor forskel på udvikling i førtidspension i kommunerne

Mens tilgangen til førtidspension i 2020 slår rekord, er det fortsat færre end før reformen i 2013, der indførte ressourceforløb og satte tildelingerne i stå. Se tallene for din kommune her.