Eleverne på Urbanskolen i Esbjerg har haft glæde af huskunstnerordningen allerede; de har haft besøg af professionelle kunstnere i en skoleuge.

Flere børn i hele landet skal møde kultur i hverdagen

Finanslovsaftalen for 2021 fokuserer især på at sikre mere kultur til flere børn og unge. 'Huskunstnerordningen', som alle kommuner kan benytte, bliver næsten fordoblet med den nye aftale.
Jakob Bigum Lundberg råber vagt i gevær i debatten om fremtidens udfordringer med det stigende antal ældre og den akutte rekrutteringskrise.

Velfærdschefers formand: Hvor er de 1.000 nye medarbejdere til ældreplejen?

En vigtig forudsætning for søndagens aftale om opkvalificeringen af ældreplejen er, at der ansættes 1.000 nye medarbejdere. Selvom formanden for velfærdscheferne er glad for flere midler, sætter han spørgsmålstegn ved, om kommunerne kan finde de mange nye medarbejdere.

Fremrykning af minimumsnormeringer giver nye udfordringer for kommunerne

Fremrykning af minimumsnormeringer i daginstitutionerne giver problemer for kommunerne. Nogle kommuner skal hurtigt finde ekstra penge til området, og mange kommuner ved ikke, hvor de skal skaffe de ekstra pædagoger.
"Vi skal i gang med det samme," siger forbundssekretær i FOA, Helena Mikkelsen. Det haster med at få ledige i uddannelse som SOSU-medarbejder. Ifølge finansloven kan de i 2021 få 110 procent af dagpengene, hvis de uddanner sig som social- og sundhedsassistent eller i grønne uddannelser.

FOA efter finanslov: ´Vi skal i gang nu’

Fra nytår kan arbejdsløse gå i gang med at uddanne sig som social- og sundhedsassistenter på 110 procent af dagpengene. 'Det gælder kun et år, så vi skal have fuldt tryk på at markedsføre tiltaget,' siger forbundssekretær i FOA.
Læs her om de enkelte punkter i den finanslov, som søndag blev aftalt mellem regeringen, dens støttepartier og Alternativet.

Fakta: Hovedpunkter i aftalen om finansloven

Aftale om finansloven afsætter blandt andet flere penge til boligjobordning, DR og oprensning af giftgrunde.
Enhedslistens Pernille Skipper fremhæver flere ansatte i ældreplejen, som et vigtigt punkt for Enhedslisten i den kommende finanslovsaftale. Konkret afsættes der penge til 1000 ekstra ansatte i ældreplejen.

1.000 flere ansatte og mere uddannelse i ældreplejen

Efter afsløringer af meget kritisable forhold i ældreplejen skal der nu ansættes 1.000 ekstra i ældreplejen og satses mere på uddannelse for at højne fagligheden.
Sofie Carsten Nielsen, politisk leder af De Radikale, er meget begejstret for, at ungdomsuddannelserne nu får ekstra penge.

Ungdomsuddannelser bliver sikret løft i finansloven

Der bliver afsat 1,7 milliarder kroner fra næste år og til og med 2024 til ungdomsuddannelser. 'Nu får vi begyndt helbredelsen (af ungdomsuddannelserne, red.) helt reelt,' siger politisk leder Sofie Carsten Nielsen (R).