"Vi har store ambitioner, men ved også, at ting tager tid – så det er vigtigt, at vi får alle med," skriver borgmester Johannes Lundsfryd Jensen (S) om Middelfart Kommunes frikommuneforsøg på ældreområdet.

Borgmester: Læringskurven er stejl i frikommuneforsøg

Middelfart Kommune er sat fri på ældreområdet, og der er et stort potentiale, skriver borgmesteren. Det er dog også 'mærkbart hos medarbejdere og ledere, at mange års vaner og rutiner ikke forsvinder som dug for solen'.
Borgmester Benedikte Kiær (for bordenden) indrømmer, at politikerne med det lokale frikommuneforsøg er sat på en prøve. Hun skriver: "Vi øver os de her år på at holde nallerne væk."

Frikommune-borgmester: Vejen til målet har kæmpe værdi

Den mentale frisættelse og omstilling i frikommuneforsøg er guld værd. Desto mere ærgerligt er det, når fagforeningspolitik og særinteresser spænder ben. Det skriver Helsingørs borgmester her.
Der er tre store barrierer for at kunne nå derhen, hvor mødet mellem medarbejderne og borgerne kommer til fylde det meste af medarbejdernes tid, vurderer sektorformand Torben K. Hollmann fra FOA.

Debat: Der er tre store barrierer for bedre velfærd til børn og ældre

Der er rigeligt at rydde op i, når kommunerne går i gang med frikommuneforsøg. Det mener sektorformand i FOA, som her beskriver de store barrierer for bedre service til børn og ældre.
"Arealerne til de vedvarende energianlæg bliver en kampplads i fremtiden, og vi kommer ikke uden om solceller og vindmøller i naturen," skriver adm. direktør for Dansk Energi Lars Aagaard.

Kære lokalpolitiker: Brug nu din grønne magt

Kære kommunalpolitiker. Du har sammen med andre lokalpolitikere mulighed for at træffe de rigtige beslutninger i den grønne omstilling. Så find plads til vindmøller og solceller - og tag kampen med utilfredse naboer og naturfredningsfolk. Og find ud af hvordan borgerne transporterer sig miljørigtigt rundt. Sådan lyder nogle af opfordringerne i dette debatindlæg.
"Når vi slår et slag for at få fokus på kommunernes tilsyn, er det, fordi, vi mener, at tilsyn er med til at forbedre driften på vandværket," skriver direktør for Danske Vandværker Susan Münster.

Kritik: Det kommunale tilsyn med vandværker halter

Det kommunale tilsyn med private vandværker halter. På den baggrund efterlyser Danske Vandværker større bevågenhed hos både politikere og embedsmænd i kommunerne på vigtigheden af at holde øje med vandkvaliteten.
Lokalpolitikere må meget gerne lægge sig i selen for at få udbredt ladestandere til elbiler. Det mener Gitte Seeberg, adm. direktør i AutoBranchen Danmark og tidligere folketingsmedlem,

Debat: Lokalpolitikere bør bane vejen for ladestandere

Som lokalpolitiker kan man sørge for, at kommunen fremskynder udbredelsen af ladestandere. For eksempel ved at kommunen medfinansierer opsætningen af ladestandere på kommunens egne arealer. Det mener direktør Gitte Seeberg fra AutoBranchen Danmark.
Virksomhederne i oplevelses-branchen er meget afhængige af, at kommunens ansatte er servicemindede og imødekommende over for virksomhederne. Det pointerer vicedirektør i Dansk Industri Henriette Søltoft.

Debat: Vil vi have attraktive oplevelsestilbud i vores kommune?

De nyvalgte byråd gør klogt i at investere i at give deres borgere og turister attraktive tilbud om oplevelser. Der er gevinster at hente på flere hylder, mener vicedirektør i Dansk Industri.
Der skal helst flere kvinder ind i kommunalbestyrelserne som her på rådhuset i Gentofte. Men de skal vælges for deres kompetencer - ikke deres køn, mener Malene Brandt (K).

Debat: Jeg skal pokkerme ikke vælges på baggrund af mit køn!

Kun hver tredje medlem af kommunalbestyrelserne er en kvinde, og den andel skal op. Det mener skribenten her, men understreger samtidig, at hun ikke vil vælges på baggrund at sit køn, men på grund af sine kompetencer.
Mennesker, som er psykisk syge, og har et misbrugsproblem oveni er vidt forskellige, og i en ny psykiatriplan skal man undgå en 'one-size-fits-all-tilgang'. Det mener formanden for de kommunale velfærdschefer.

Velfærdschef: En psykiatriplan skal sikre sammenhæng på tværs

En tiårsplan for psykiatrien er i den politiske støbeske. Fire budskaber er centrale for os i kommunerne, hvis vi skal være med til at give psykisk syge borgere og deres pårørende en lettere dagligdag. Det skriver formanden for de kommunale velfærdschefer.
Jørgen Bing er formand for det nordjyske affaldsselskab AVV og medlem af byrådet i Hjørring for SF

Debat: KL’s dødsliste over forbrændingsanlæg var noget ‘makværk’

KL prøvede med sin såkaldte dødsliste at give regeringen et input til, hvilke forbrændingsanlæg, der skal nedlægges især på Sjælland. Men dødslisten var noget makværk fyldt med fejl, skriver Jørgen Bing (SF), som er formand for affaldsselskab i Nordjylland.