"500 tyske statsborgere er flyttet til kommunen det seneste halvandet år, og for første gang længe ses en stigning i kommunens indbyggertal," skriver formanden for DI Sønderjylland, Tommy Seeberg.

Debat: Andre kommuner kan lære af Sønderborg, når det gælder bosætning

Sønderborg Kommune har succes med at få tyskere til at flytte til kommunen. Sønderborgs måde at tiltrække borgere på kan andre kommuner lære af, mener formand for lokalafdeling af Dansk Industri.
At flytte det store rensningsanlæg Lynetten og firedoble udledningen af spildevand vil være "en kæmpe skandale", mener borgmester i Vallensbæk Henrik Rasmussen.

Borgmester: Gigantisk toilet skal placeres ved Køge Bugt

DEBAT: En plan om at flytte det store rensningsanlæg Lynetten ved København får borgmester på Vestegnen til at reagere skarpt . Det er "en helt unødvendig belastning af miljøet og ikke mindst vil badevandet, bogstavelig talt, blive fyldt med københavnernes lort," skriver borgmesteren.
Kommunerne bør især satse på at blive frigjort på folkeskoleområdet, for her er alt for mange statslige benspænd. Det mener erhvervspsykolog, konsulent og oplægsholder Lykke Mose.

Debat: Byråd bør først og fremmest gå efter at lave velfærdsaftaler, der sætter skoleområdet fri

I flere forvaltninger og byråd drøftes det, hvilken af velfærdsområderne, man ønsker at frisætte: Dagtilbud, ældre eller skole. Argumenterne for at vælge skoleområdet er nemme at få øje på, mener debattør og henvender sig her direkte til byrådspolitikere.
Kommunerne og politikerne sættes i en svær situation, hvis der fortsat skal være et håndfast mål om, at flere forbrændingsanlæg skal nedlægges. Det giver 62 borgmestre udtryk for.

62 borgmestre til regeringen: Fjern usikkerheden om forbrændingsanlæg

Det ventes, at der inden så længe lander et politisk forlig om fremtidens affaldsforbrænding. I den forbindelse ønsker 62 borgmestre, at der bliver skabt ro om fremtiden for forbrændingsanlæg. De skriver: "Lad os ... koncentrere os om at levere effektiv fjernvarme og klimareduktioner, så vi ikke skal lukke anlæg, før tiden er til det."
Udvendig isolering af ældre huse pynter sjældent på dem. Her er et eksempel fra Aarhus.

Bevaringsværdige bygninger er i fare

Langt fra alle kommuner har udarbejdet lokalplaner, hvor der er bestemmelser om bevaringsværdige, ældre huse. Det kan nu få den konsekvens, at smukke, gamle huse bliver ødelagt af grim, udvendig isolering. Kommunerne bør se at få registreret og beskyttet deres bevaringsværdige bygninger, lyder det i opråb fra organisationen Historiske Huse.
"Der opstår mange udfordringer og skabes meget usikkerhed som konsekvens af den utrolige lange sagsbehandling i Udlændingestyrelsen!". Det skriver Helsingørs borgmester Benedikte Kiær (K).

Borgmester til regeringen: Speed nu op på sagsbehandlingen for flygtninge

Regeringen må sørge for, at Udlændingestyrelsen får mere tempo på i sin sagsbehandling af ukrainernes ansøgninger om ophold. 'Vi har ukrainere her, der snart har ventet to måneder på at komme i arbejde,' skriver Helsingørs borgmester i dette debatindlæg.
"Vi har store ambitioner, men ved også, at ting tager tid – så det er vigtigt, at vi får alle med," skriver borgmester Johannes Lundsfryd Jensen (S) om Middelfart Kommunes frikommuneforsøg på ældreområdet.

Borgmester: Læringskurven er stejl i frikommuneforsøg

Middelfart Kommune er sat fri på ældreområdet, og der er et stort potentiale, skriver borgmesteren. Det er dog også 'mærkbart hos medarbejdere og ledere, at mange års vaner og rutiner ikke forsvinder som dug for solen'.
Borgmester Benedikte Kiær (for bordenden) indrømmer, at politikerne med det lokale frikommuneforsøg er sat på en prøve. Hun skriver: "Vi øver os de her år på at holde nallerne væk."

Frikommune-borgmester: Vejen til målet har kæmpe værdi

Den mentale frisættelse og omstilling i frikommuneforsøg er guld værd. Desto mere ærgerligt er det, når fagforeningspolitik og særinteresser spænder ben. Det skriver Helsingørs borgmester her.
Der er tre store barrierer for at kunne nå derhen, hvor mødet mellem medarbejderne og borgerne kommer til fylde det meste af medarbejdernes tid, vurderer sektorformand Torben K. Hollmann fra FOA.

Debat: Der er tre store barrierer for bedre velfærd til børn og ældre

Der er rigeligt at rydde op i, når kommunerne går i gang med frikommuneforsøg. Det mener sektorformand i FOA, som her beskriver de store barrierer for bedre service til børn og ældre.
"Arealerne til de vedvarende energianlæg bliver en kampplads i fremtiden, og vi kommer ikke uden om solceller og vindmøller i naturen," skriver adm. direktør for Dansk Energi Lars Aagaard.

Kære lokalpolitiker: Brug nu din grønne magt

Kære kommunalpolitiker. Du har sammen med andre lokalpolitikere mulighed for at træffe de rigtige beslutninger i den grønne omstilling. Så find plads til vindmøller og solceller - og tag kampen med utilfredse naboer og naturfredningsfolk. Og find ud af hvordan borgerne transporterer sig miljørigtigt rundt. Sådan lyder nogle af opfordringerne i dette debatindlæg.
"Når vi slår et slag for at få fokus på kommunernes tilsyn, er det, fordi, vi mener, at tilsyn er med til at forbedre driften på vandværket," skriver direktør for Danske Vandværker Susan Münster.

Kritik: Det kommunale tilsyn med vandværker halter

Det kommunale tilsyn med private vandværker halter. På den baggrund efterlyser Danske Vandværker større bevågenhed hos både politikere og embedsmænd i kommunerne på vigtigheden af at holde øje med vandkvaliteten.
Lokalpolitikere må meget gerne lægge sig i selen for at få udbredt ladestandere til elbiler. Det mener Gitte Seeberg, adm. direktør i AutoBranchen Danmark og tidligere folketingsmedlem,

Debat: Lokalpolitikere bør bane vejen for ladestandere

Som lokalpolitiker kan man sørge for, at kommunen fremskynder udbredelsen af ladestandere. For eksempel ved at kommunen medfinansierer opsætningen af ladestandere på kommunens egne arealer. Det mener direktør Gitte Seeberg fra AutoBranchen Danmark.