Elever i folkeskoler og privatskoler bliver sendt hjem fra og med 15. december til og med 4. januar, for at begrænse den stigende smitte med coronavirus.

Lærere: Nødpasning er vigtig for skoleelever

Danmarks Lærerforening bakker op om hjemsendelse af skoleelever, men understreger vigtigheden af nødpasning.
Statsminister Mette Frederiksen (S) under pressemøde om coronasituationen i Spejlsalen i Statsministeriet i København onsdag aften.

Mette F.: Skolebørn skal ikke frygte ny lang nedlukning

For at begrænse den stigende smitte med coronavirus bliver skolebørn sendt hjem på forlænget juleferie. Se de nye restriktioner her.
De mest udsatte børn betaler den største pris, når skoler og SFO'er nu snart automatisk kan blive lukket ned. Sådan lyder advarslen fra eksperter.

Eksperter: Automatiske nedlukninger rammer svage børn hårdest

Automatiske nedlukninger gør, at børn i kommuner med stor coronasmitte vil miste læring, advarer eksperter.
Børns hjerner udvikler sig i takt med deres erfaringer, så den nye årgang af børn født under coronakrisen er mere tilbageholdende end tidligere.

Fagfolk: Corona-årgang er mere skeptiske over for fremmede

Dagplejerne er så småt ved at åbne igen for de mindste børn, og det er en anderledes årgang, dagplejerne skal køre ind. 'De er mere skeptiske over for fremmede,' siger dagplejer og fagfolk bekræfter problematikken.
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S), viser i et svar til Folketingets beskæftigelsesudvalg, at en stor del af de ledige under coronakrisen aldrig før har været ledige.

39 procent af coronaledige har aldrig før været ledige

Nye tal viser, at det ikke kun er personer på kanten af arbejdsmarkedet, der rammes af coronaledighed. 39 procent af dagpengemodtagerne i januar 2021 har aldrig før været ledige.
Indkøbscentre, stormagasiner og arkader med et areal på 15.000 kvadratmeter eller derunder kan åbne fra 13. april. (Arkiv)

FAKTA: De her restriktioner gælder fortsat

Tirsdag genåbner en flig af Danmark, men en række restriktioner mod coronasmitte hviler stadig over landet.
En række coronarestriktioner lempes fra i dag tirsdag, og det betyder, at der en del steder, som må åbne igen - blandt andet frisører. (Arkiv)

FAKTA: Disse steder må genåbne fra tirsdag

Tirsdag genåbner frisører og massører, og de ældre elever kan være flere dage i skole. Se mere her.
Smittetallene på Bornholm har været meget lave trods genåbning siden 1. marts. Turister og besøgende over påsken kan måske ændre dette, siger ekspert.

Bornholmsk genåbning har været uden smittestigning

Dele af Bornholms indtil videre succesfulde genåbning kan bruges i resten af landet, siger ekspert.
“Èn ting er, hvad de kan stå og sige på et pressemøde. Noget andet er, hvordan situationen faktisk er ude i kommunerne," siger Ulla Vestergaard (S), borgmester i Thisted.

Rundspørge: Borgmestre føler sig oversete i genåbningen

Et flertal af borgmestre føler ikke, at regeringen har inddraget kommunerne i tilstrækkelig grad i forbindelse med genåbningen. Det viser en rundspørge, som NB-Kommune har foretaget. Der har manglet føling for forholdene i de enkelte kommuner, når nye tiltag er blevet udstukket, påpeger borgmester.
Lokale nedlukninger - som her i Kolding i februar - kan nu iværksættes hurtigere.

Kommunerne kan hurtigere lukke områder

Som følge af den nye aftale om genåbning får kommunerne mere vidtgående beføjelser til blandt andet hurtigt at lukke hele områder af en kommune ned. Også indsatsen på plejecentre gives mere fri.

Mange borgmestre: Opgiv de nationale test i år

En lang række borgmestre ønsker, at man dropper de nationale test i skolerne, viser ny rundspørge. Der er brug for fokus på børnenes trivsel i stedet for fokus på prøver, lyder det. Undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) afviser blankt borgmestrenes ønske.
Blandt andre social- og ældreminister Astrid Krag (S) ønsker det undersøgt, hvordan plejehjemmene forebygger og håndterer udbrud af corona.

Flertal vil have undersøgt coronadødsfald på plejehjem

Politisk flertal er enige om at få undersøgt covid-19-udbrud og - dødsfald på plejehjem. Indtil videre er 923 plejehjemsbeboere døde af eller med corona.