Politikerne på rådhuset i Slagelse er pisket til at fyre medarbejdere, og det slutter nok ikke, for der skal stadig spares millioner i kommunens budget.

Kommune fyrer 65 ansatte – flere ventes på vej

Den økonomiske krise i Slagelse Kommune har nu nået kontorerne på rådhuset og ansatte i ældreplejen. 65 medarbejdere er blevet opsagt. Kommunaldirektøren varsler, at der kan være flere fyringer på vej i det nye år.
Ligesom mange andre kommuner bøvler man i Jammerbugt Kommune med, at budgettet bliver sprængt på områderne social og ældre. Det oplyser borgmester Mogens Chr. Gade (V).

Stor budgetoverskridelse giver igen debat

Igen i år er der en markant overskridelse af budgettet i Jammerbugt Kommune. Det udløser debat om økonomistyringen. Ligesom i mange andre kommuner er det på handicap- og seniorområdet, at det især kniber for kommunen med at tøjle udgifterne.
Over halvdelen af de 17 kommuner, som har besvaret spørgeskemaet fra NB-Økonomi mener ikke, at regeringen har udvist ansvarlighed, når de ikke vil hæve servicerammen. Flere borgmestre vil nu anbefale kommunalbestyrelserne at indføre delvis ansættelsesstop i 2022.

Seks ud af 17 kommuner vil indføre delvis ansættelsesstop allerede i 2022

Delvis ansættelsesstop kan blive konsekvensen i seks ud af 17 kommuner i resten af 2022. Det er i hvert fald, hvad seks borgmestre vil anbefale kommunalbestyrelsen ifølge en ny rundspørge fra NB-Økonomi.
Borgmester Ulrik Wilbek kan se udfordringerne fra både regeringens- og KLs side. Men det er hårdt for kommunerne, når de både er underkompenseret på det specialiserede socialområde og nu på energiområdet, understreger han.

Regeringens afvisning af ekstra prisregulering udløser allerede nu kommunale besparelser

Kommunerne er gået i gang med at udskyde projekter og puljer i 2022. Nogle sætter en dæmper for ansættelser og laver ekstraordinære energibesparelser. Andre vil sprænge servicerammen for 2022.
Det vil gå ud over velfærden eller servicerammen, hvis regeringen ikke kommer med en håndsrækning til kommunerne for de faktiske prisstigninger på el og varme. Det fortæller flere økonomichefer til NB-Økonomi.

Stigende energipriser kan sprænge servicerammen

Hvis energipriserne fortsætter med at stige, så kan flere kommuner ikke holde budgettet for 2022, medmindre de skærer i velfærden. Økonomichefer i flere kommuner håber nu på en håndsrækning fra regeringen.
KL-formand Martin Damm (t.v.) vil kræve, at finansminister Nicolai Wammen (S) vil melde ærligt ud, at der kommer minusvækst i kommunerne, såfremt regeringen ikke vil betale for de prisstigninger, som kommunerne oplever i øjeblikket.

KL: Regeringen må anerkende minusvækst i kommunerne

Hvis regeringen ikke kompenserer kommunerne for prisstigninger på energi og fødevarer, så skal regeringen åbent anerkende minusvækst i den offentlige sektor og kommunerne. Så klart lyder kravet fra KL.
De seneste beskæftigelsestal tyder på, at kommunerne skal finde besparelser i slutningen af året for at overholde økonomiaftalen med regeringen.

Flere ansatte presser kommunernes 2022-budgetter

Trods en smal økonomiaftale og mange vikaransættelser er antallet af kommunalt ansatte steget i 2022. Det varsler udfordringer med at overholde servicerammen for i år.
"Tidligere kunne man komme med nok så mange høringssvar, uden at det ændrede en tøddel," siger borgmesteren i Odsherred Karina Vincentz (Nyt Odsherred) om ny budgetproces.

Efter inspiration fra Køge afprøves ny budgetmodel

For at inddrage borgerne mere vil kommunalbestyrelsen i Odsherred afprøve en ny model for sin budgetproces. Tidligere kunne borgerne komme med nok så mange høringssvar, uden at det ændrede en tøddel, fortæller borgmesteren i Odsherred.
En række kommuner må genåbne budgetterne, og i nogle tilfælde må børneområdet også holde for.

Genåbning af budgetter rammer børn i flere kommuner

En række kommuner må genåbne deres budgetter og spare hundrede af millioner kroner. Flere steder rammer det børn i dagtilbud. Det er en forkert strategi, og kommunerne skal kunne få dispensation til at hæve skatterne, mener BUPL.
Den nye borgmester i Slagelse Knud Vincents (V) ser sig nødsaget til at gennemføre besparelser for at rette op på kommunens skrantende økonomi. Han har skarpt kritiseret sin forgænger John Dyrby Paulsen (S).

Kommune må sætte sig selv på hestekur

Økonomien i Slagelse Kommune har været på faretruende kurs. Derfor har byrådet med den nye borgmester i spidsen genåbnet budgettet for 2022 og fundet besparelser for intet mindre end 115 millioner kroner.

Budget 2022: Se hvem der er udfordrede og hvem, der er på sikker kurs

21 kommuner har overskredet deres budgetter så kraftigt i 2021, at de direkte skal skære i servicebudgetterne for at overholde budget 2022. Se tallene for alle kommuner her.

Over 70 kommuner overskrider budgetterne på handicapområdet

Langt de fleste kommuner overskrider deres budgetter for 2021 på det specialiserede socialområde. Det viser netop offentliggjorte regnskabstal.