Overordnet set er der ikke sket det store med udgifterne til daginstitutioner fra budget 2020 til budget 2021. Der er dog nogen kommuner, som trods flere børn har fundet plads til store besparelser.

Over halvdelen af kommunerne sparer på daginstitutionerne i 2021

54 kommuner har lagt besparelser på daginstitutionerne ind i budgettet for 2021. Det sker til trods for en stigning i antallet af 0-5-årige i langt de fleste kommuner. Se tendensen for din kommune her.
Gentoftes borgmester Hans Toft (K) får nu opbakning fra 10 borgmesterkolleger i hovedstaden til sit krav om, at kommunerne skal have frit lejde til at hæve skatten for at opveje tab på både udligningsreform og bortfald af kompensationsordninger.

Gentofte vedtager ‘historisk’ skattestigning

Gentofte Kommune vedtager en 'historisk' skattestigning fra næste år og beklager samtidig, at kommunen er tvunget til stigningen på grund af udligningsreformen og den følgende ekstraregning.
KL's formandsskab med Jacob Bundsgaard i spidsen har skrevet til social- og indenrigsminister Astrid Krag for at få ministeren til at lempe skattesanktionerne overfor kommunerne.

Massivt pres på minister for skattehjælp til kommuner

KL øger nu presset på social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) for at lempe sanktionerne over for kommuner med udligningstab.
Martin Ravn (V), formand for Venstres byrådsgrupper i Horsens Kommune, foreslår sammen med De Konservative, at der spares på udgifterne til kommunens kommunikationsindsats. (Arkiv)

Opposition: Kommunens kommunikation har taget overhånd

Der bruges alt for mange penge på kommunens kommunikation. Det går ud over kernevelfærden. Det mener oppositionen i Horsens, som også synes, at borgmesteren får for meget medvind med indsatsen.
Legepladser kan være farlige, hvis ikke de bliver vedligeholdt og opdaterede. Det har politikerne erkendt i Hedensted Kommune, som derfor vil bruge tre millioner kroner på renoveringer. (Arkiv)

Ulykke sender millioner til slidte legepladser

En ulykke på en legeplads i august får politikerne i Hedensted Kommune til for første gange specifikt at skrive renoveringer på alle kommunens legepladser ind i budgetaftale. Andre kommuner har også haft alvorlige sager med ulykker på legepladser.
En omfattende modernisering af Odense Stadion skaber splid i byrådet. Det viser sig, at projektet bliver væsentligt dyrere, end det budgetforliget har lagt op til. (Arkiv)

Ballade om stadionprojekt

Odense Kommune har bevilget 35 mio. kr. til nyt stadion, men en rapport viser, at kommunen skal finde et trecifret millionbeløb frem i stedet. Oppositionen undrer sig over borgmesterens manglende økonomiske indsigt.

Så blev det Sørens tur til at udvide servicen mens Ulrik sparer

Borgmester Søren Steen Andersen (V) i Assens er uden sammenligning den borgmester, der udvider servicerammen mest i 2021. Parti- og borgmesterkollegaen i Viborg, Ulrik Wilbek, er foreløbigt den mest sparsommelige.
KL-formand Jacob Bundsgaard kæmpede på et møde med landets borgmestre i dag ifølge flere kilder en forgæves kamp for få især en række nordsjællandske kommuner til at dæmpe deres ønsker om skattestigninger.

Samlet sanktion på næsten 300 mio. kr. på vej til kommunerne

Det lykkedes ikke KL-formand Jacob Bundsgaard at overbevise især en gruppe nordsjællandske kommuner om, at de skal reducere deres skattestigninger. Dermed er kommunerne på vej mod skattesanktion fra staten.
Der bliver bygget på livet løs i landets kommuner, efter regeringen valgte at ophæve kommunernes anlægsramme for 2020. Kommunerne tager den store byggelyst med ind i 2021, hvor de trods en forøgelse af anlægsrammen på 2,6 milliarder kun efter stort pres overholder anlægsrammen i budgetterne.

Borgmestre skærer 300 millioner i anlæg og undgår sanktion

Kommunerne vil samlet overholde anlægsrammen i 2021, erfarer NB-Kommune. Dermed undgår kommunerne en sanktion på op imod een milliard kroner.
Susanne Crawley Larsen (R), rådmand for Børn- og unge i Odense Kommune, vil have flere aktiviteter i Vollsmose-bydelen. (Arkiv)

Kan man spille guitar i en ghetto?

Budgetforlig betyder, at Odense Musikskole skifter adresse til ghettoen Vollsmose. Men formanden for musikskolens brugerråd frygter, at det lukke skolen, fordi mange forældre vil trække deres børn væk fra undervisningen på grund af Vollsmoses omdømme.
Politikerne i Næstved Kommune har med budgetforliget fjernet dækningsbidraget fra 2022. Det glæder erhvervslivet sig over, for det sender et godt signal til virksomhederne. (Arkiv)

Erhvervsfolk glæder sig: Endelig forsvinder dækningsbidraget

Signalværdien ved at fjerne dækningsbidraget er vigtig for kommunerne, der gerne vil tiltrække flere virksomheder. Det mener erhvervslivet i Næstved, hvor bidraget helt fjernes i 2022.
Der er stor forskel på, hvor mange ekstra bevillinger, som en ælde over 80 år udløser i de enkelte kommuner. Alligevel er det næsten fire ud af ti byråd, som ikke diskuterer spørgsmålet.

Fire ud af ti byråd forholder sig ikke til den største ændring i budgettet

Budgetændringer som følge af den demografiske udvikling er normalt den største ændring i de kommunale budgetter. Alligevel forholder fire ud af ti byråd sig ikke til den type budgetændringer, viser ny undersøgelse.

INGEN KREDITKORT OPLYSNINGER

Få dit kommunale nyhedsoverblik kl. 7.00 hver morgen - gratis og uden binding i 4 uger

Har du allerede abonnement, log ind her:

Mangler du NB Kommune abonnement, så start gratis her: