Få kommuner har særlig stor stigning i tidlig tilbagetrækning

Ni kommuner har over det seneste år haft en stigning i andelen på førtidspension og seniorpension, der er over dobbelt så høj som landsgennemsnittet.

43 kommuner har færre job i 2020 end i 2017

Næsten halvdelen af alle landets kommuner har samlet set færre job i det private og offentlige til rådighed for deres borgere i 2020, end de havde i 2017. Fra en af de hårdt ramte kommuner lyder det, at ledigheden nu er godt på vej til at blive normaliseret.
Der har været godt gang i byggeriet under coronakrisen, men antallet af beskæftigede i bygge- og anlægsbranchen ser nu ud til at være stagneret på et højt niveau.

Beskæftigelsen i byggebranchen er stagneret

Efter en kraftig vækst i antallet af beskæftigede i bygge- og anlægsbranchen har antallet stabiliseret sig i løbet af 2021.
I byggebranchen er manglen på arbejdskraft højere end før finanskrisen. Blandt andet derfor foreslår vismændene nu, at man skal gøre mere for at tiltrække udenlandsk arbejdskraft.

Vismænd anbefaler at tiltrække udenlandsk arbejdskraft

I vismændenes efterårsrapport får regeringens udspil om arbejdsmarkedsreformer en hård medfart. Vismændene anbefaler, at man ser mere mod udenlandsk arbejdskraft for at løse den kortsigtede udfordring.

Stor forskel i kommunernes udgifter til beskæftigelsesindsats

Analyse: Der er stor forskel mellem kommunerne, når man ser på beskæftigelsesudgiften til aktivering og administration pr. bruttoledig i kommunen. Se resultaterne her.
Der er blevet færre lærere under coronakrisen. Til gengæld er der blevet flere pædagoger, sosu'ere samt ledere og akademikere.

29.000 flere ansatte i det offentlige i løbet af halvandet år

Den offentlige sektor er steget med 29.000 flere fuldtidsbeskæftigede siden starten af 2020 til andet kvartal i 2021 - altså i coronatiden. Det oplyser finansministeren. Stigningen skyldes ifølge ministeren ekstraordinere ansættelser på grund af corona. Men der er også flere akademikere, ledere, jurister og økonomer.
"Der er så vidt jeg kan se tale om det, der hedder en 'ulovlig direkte tildeling'," siger Mikala Berg Dueholm om Tårnby Kommunes køb af beskæftigelsesindsatser. Hun er advokat og partner i DLA Piper.

Kommune har i flere år ulovligt købt beskæftigelsesindsatser uden udbud

Der er tale om en 'ulovlig direkte tildeling', når Tårnby Kommune har lavet kontrakter med virksomheder på op til 16 millioner kroner uden et offentligt udbud, oplyser advokat til NB-Beskæftigelse. Det er sket flere gange, fremgår det af bilag.

Antallet af førtidspensionister fortsætter himmelflugten

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at antallet af førtidspensionister fortsætter med at stige på tværs af kommunerne. På bare to år er antallet af førtidspensionister nu steget med 13 procent på landsplan, og antallet er steget i 97 kommuner.
Når dimittenderne fra Københavns Universitet, her afdelingen på Amager, der blandt andet huser humaniorastudierne, skal komme hurtigere i beskæftigelse, så giver det en stor gevinst til Københavns Kommune, mens størstedelen af landets kommuner får et tab.

Indgreb mod dimittender sender 225 mio. kr. til studiebyer

Hvis regeringens forslag om nedbringelse af dimittendledighed får den ønskede beskæftigelseseffekt, vil det sende omtrent 225 millioner kroner til fem storbykommuner fra landets resterende kommuner. Forstå mekanismen her.
Borgmester i Lolland Kommune Holger Schou Rasmussen (S) kan ærgre sig over, at kommunen har landets højeste andel af førtidspensionister og samtidig har haft en af de højeste stigninger i andelen over de seneste to år.

Kommuner med flest førtidspensionister trækker også flest til

Mellem kommunerne er der stor forskel på, hvor meget andelen af førtidspensionister er steget over de seneste to år. I enkelte kommuner er andelen steget med over et procentpoint, mens andre stort set ikke har haft en udvikling.
Forsiden af den første delrapport fra Reformkommissionen giver et kreativt billede af kommissionens verdensbillede.

Kommuner i fokus for nye reformer

Kommunerne er i fokus for tre af fem områder, som ifølge Reformkommission for såkaldte andengenerationsreformer på arbejdsmarkedet skal ændres markant.

Partier mødes om millionbesparelser på jobcentre

Jobcentre skal ifølge aftale om den såkaldte 'Arne-pension' spare 300 millioner kroner i 2022. Forhandlinger om besparelserne går først i gang flere måneder efter økonomiaftale mellem kommunerne og regeringen.