I Horsens og Hedensted kommuner bliver 24 tosprogede kvinder forhåbentlig motiverede for at uddanne sig til sosu-assistenter.

Nyt initiativ skal få tosprogede til at uddanne sig til sosu-assistenter

Manglen på social- og sundhedsmedarbejdere er stor i kommunerne. Horsens og Hedensted vil med en ny forsøgsordning, der henvender sig til tosprogede kvinder, skaffe mere arbejdskraft til kommunerne.

Markant færre efterlades på perronen: Flere unge i uddannelse eller job

Efter at have været ret konstant i en årrække, er andelen af unge uden hverken job eller uddannelse faldet markant i de seneste år. Men den positive udvikling kan hurtigt vende igen, advarer en arbejdsmarkedsforsker.
Der er tre års forskel i tilbagetrækningsalderen mellem forskellige brancher med lavest og højest tilbagetrækningsalder. I gennemsnit trækker privatansatte sig senere end offentligt ansatte.

Stort potentiale frigøres, hvis offentligt ansatte går på pension samtidig med de private

Der er et stigende gab i tilbagetrækningsalderen mellem offentlige og private medarbejdere. De privat ansatte bliver langt længere på arbejdsmarkedet. Det indikerer, at vi har en skjult arbejdskraftreserve blandt medarbejderne i den offentlige sektor. Det kan man læse ud af en ny analyse.
(Arkiv) Det er næsten tyve år siden, der sidst blev slået så mange ledige job op i maj måned.

Brandvarmt arbejdsmarked: Antallet af jobopslag vokser

Der blev i maj slået flere jobopslag op end i nogen anden maj siden 2004, viser tal fra Jobindsats.

Provinskommuner får tab på ledige – københavnske omegnskommuner får gevinst

Udviklingen i ledigheden vil give mange provinskommuner tab, mens kommunerne omkring København kan se frem til gevinst. Se tallene for alle kommuner her og få forklaringen på effekten.

Se kort: Stort fald i ikke-vestlige indvandrere på kontanthjælp

I alle kommuner faldt andelen af kontanthjælpsmodtagere med ikke-vestlig baggrund mellem 2015 og 2021. På landsplan var faldet 67 procent. Kvinderne er godt med i en lang række kommuner.
Martin Damm (V) til KLs topmøde, hvor NB-Medier havde fået arrangeret, at borgmestrene kunne få taget billeder til Scanpix. Han mener, at kommuner skal prøve at slå sosu-stillinger op, hvor ansøgeren selv kan vælge, om de vil på deltid eller fuldtid.

KL: Slå sosu-stillinger op, hvor folk selv kan vælge deltid eller fuldtid

Flere sosu-stillinger skal slås op på en måde, så ansøgerne selv kan vælge, om de vil arbejde deltid eller på fuldtid. Det mener KL-formand Martin Damm. Han erkender, at der ikke er snuptagsløsninger, når det gælder manglen på sosu'er.
Velkomstbonus og højere lønninger er blandt det, som flere kommuner forsøger at bruge som lokkemad, for at få hænder til kommunens dagtilbud, institutioner og plejehjem. KL bør prøve på at bremse kommunerne i at overbyde hinanden, mener mange borgmestre.

Tre ud af fire borgmestre: KL skal bremse usund konkurrence om personale

KL skal prøve at bremse kommunerne i at overbyde hinanden i kampen om at tiltrække og fastholde sosu’ere og pædagoger. Det mener tre ud af fire borgmestre i ny rundspørge. Se deres svar her og læs om KL's reaktion.
Ukrainerne kan hjælpe os med at afbøde manglen på arbejdskraft i kommunerne. Det vurderer professorerne Kurt Houlberg, VIVE, (til venstre) og Bent Greve, Roskilde Universitet.

Professorer: Godt at kommunerne byder sig til over for flygtninge fra Ukraine

Kommunerne og jobcentrene lugter kærkommen arbejdskraft og vil meget gerne byde ukrainske flygtninge velkommen. Det er godt, vurderer to professorer. Og en af professorerne siger: 'Ukrainerne kan blive det største enkelte bidrag til arbejdskraften i mange år.'
Det er en nyskabelse i dansk udlændingepolitik, at krigsflygtninge får arbejdstilladelse fra den dag, de ankommer til landet, lyder det samstemmende fra juraprofessor ved Aarhus Universitet Jens Vedsted-Hansen og forsker ved Rockwool Fonden Camilla Hvidtfeldt.

Nybrud at flygtninge får ret til at arbejde med det samme

Den kommende særlov giver for første gang i årtier flygtninge mulighed for at søge arbejde, så snart de ankommer til Danmark. Det kan udfordre jobcentrene, hvis regeringens forventning om 20.000 krigsflygtninge holder stik.
Langt de fleste kvindelige ukrainere er ansat i landbruget. Agri Nord forventer derfor, at de kommende kvindelige flygtninge fra Ukraine hurtigt kan få job i den branche. Også selvom de er ufaglært.

60 procent ukrainske kvinder er i arbejde – de kan hurtigt få arbejde i Danmark

Over 60 procent af de ukrainske kvinder mellem 15 og 64 år er vant til at være på arbejdsmarkedet i Ukraine. Det er mindre end i Danmark og OECD, men langt højere end tidligere flygtninge fra Syrien og Bosnien.

Fakta: Knap 8.500 ukrainere arbejder i Danmark – de fleste i landbruget

De fleste ukrainere arbejder i landbruget, og de fleste i Vestjylland. Se her en kortlægning af antal og andel ukrainske lønmodtagere i kommunerne og hvilke brancher, de arbejder i.