(Arkiv) Det er næsten tyve år siden, der sidst blev slået så mange ledige job op i maj måned.

Brandvarmt arbejdsmarked: Antallet af jobopslag vokser

Der blev i maj slået flere jobopslag op end i nogen anden maj siden 2004, viser tal fra Jobindsats.

Provinskommuner får tab på ledige – københavnske omegnskommuner får gevinst

Udviklingen i ledigheden vil give mange provinskommuner tab, mens kommunerne omkring København kan se frem til gevinst. Se tallene for alle kommuner her og få forklaringen på effekten.

Se kort: Stort fald i ikke-vestlige indvandrere på kontanthjælp

I alle kommuner faldt andelen af kontanthjælpsmodtagere med ikke-vestlig baggrund mellem 2015 og 2021. På landsplan var faldet 67 procent. Kvinderne er godt med i en lang række kommuner.
Martin Damm (V) til KLs topmøde, hvor NB-Medier havde fået arrangeret, at borgmestrene kunne få taget billeder til Scanpix. Han mener, at kommuner skal prøve at slå sosu-stillinger op, hvor ansøgeren selv kan vælge, om de vil på deltid eller fuldtid.

KL: Slå sosu-stillinger op, hvor folk selv kan vælge deltid eller fuldtid

Flere sosu-stillinger skal slås op på en måde, så ansøgerne selv kan vælge, om de vil arbejde deltid eller på fuldtid. Det mener KL-formand Martin Damm. Han erkender, at der ikke er snuptagsløsninger, når det gælder manglen på sosu'er.
Velkomstbonus og højere lønninger er blandt det, som flere kommuner forsøger at bruge som lokkemad, for at få hænder til kommunens dagtilbud, institutioner og plejehjem. KL bør prøve på at bremse kommunerne i at overbyde hinanden, mener mange borgmestre.

Tre ud af fire borgmestre: KL skal bremse usund konkurrence om personale

KL skal prøve at bremse kommunerne i at overbyde hinanden i kampen om at tiltrække og fastholde sosu’ere og pædagoger. Det mener tre ud af fire borgmestre i ny rundspørge. Se deres svar her og læs om KL's reaktion.
Ukrainerne kan hjælpe os med at afbøde manglen på arbejdskraft i kommunerne. Det vurderer professorerne Kurt Houlberg, VIVE, (til venstre) og Bent Greve, Roskilde Universitet.

Professorer: Godt at kommunerne byder sig til over for flygtninge fra Ukraine

Kommunerne og jobcentrene lugter kærkommen arbejdskraft og vil meget gerne byde ukrainske flygtninge velkommen. Det er godt, vurderer to professorer. Og en af professorerne siger: 'Ukrainerne kan blive det største enkelte bidrag til arbejdskraften i mange år.'
Det er en nyskabelse i dansk udlændingepolitik, at krigsflygtninge får arbejdstilladelse fra den dag, de ankommer til landet, lyder det samstemmende fra juraprofessor ved Aarhus Universitet Jens Vedsted-Hansen og forsker ved Rockwool Fonden Camilla Hvidtfeldt.

Nybrud at flygtninge får ret til at arbejde med det samme

Den kommende særlov giver for første gang i årtier flygtninge mulighed for at søge arbejde, så snart de ankommer til Danmark. Det kan udfordre jobcentrene, hvis regeringens forventning om 20.000 krigsflygtninge holder stik.
Langt de fleste kvindelige ukrainere er ansat i landbruget. Agri Nord forventer derfor, at de kommende kvindelige flygtninge fra Ukraine hurtigt kan få job i den branche. Også selvom de er ufaglært.

60 procent ukrainske kvinder er i arbejde – de kan hurtigt få arbejde i Danmark

Over 60 procent af de ukrainske kvinder mellem 15 og 64 år er vant til at være på arbejdsmarkedet i Ukraine. Det er mindre end i Danmark og OECD, men langt højere end tidligere flygtninge fra Syrien og Bosnien.

Fakta: Knap 8.500 ukrainere arbejder i Danmark – de fleste i landbruget

De fleste ukrainere arbejder i landbruget, og de fleste i Vestjylland. Se her en kortlægning af antal og andel ukrainske lønmodtagere i kommunerne og hvilke brancher, de arbejder i.
Folke-, senior- og førtidspensionister samt efterlønnere og studerende på SU kan tage merarbejde, uden at det bliver modregnet i andre ydelser. Det er til stor gavn for ældreplejen, der flere steder i landet er presset.

Presset ældrepleje: Seniorer og studerende må træde til

En kombinationen af rekrutteringsvanskeligheder og coronasmitte presser driften i ældreplejen flere steder i landet. Det har blandt andet fået pensionerede sundhedsfaglige til at støve deres gamle uniform af, så de kan træde til og tage vagter, når vagtplanen driller.
"Kan du ikke mere en vatpind dreje, så mangler vi dig til vores ældrepleje." Sådan skriver Vesthimmerlands Kommune på Facebook i et forsøg på at få eks-podere til at arbejde for kommunen.

Jagten på eks-podere er sat ind

En række kommuner forsøger lige nu at få fat i podere, som har mistet jobbet. Deres erfaringer med at have med mennesker at gøre kan blive værdifuld i blandt andet ældreplejen. En kommune er sågar blev lyrisk i sin rekruttering af eks-podere.
Der venter lønforhøjelse i form af et særligt tillæg til alle pædagoger i Egedal Kommune.

Første kommune i Danmark: Alle pædagoger får mere i løn

Nu skal pædagogerne i Egedal have mere i løn - uanset anciennitet. Hvad enten man er nyuddannet og nyansat eller har mange års erfaring, så venter der en fast lønforhøjelse på næsten 500 kr. om måneden. Det er Egedal Kommune og BUPL blevet enige om.