Benedikte Kiær (K), borgmester i Helsingør Kommune, glæder sig over, at Ankestyrelsen har givet kommunen medhold i en klagesag, som Ældre Sagen har rejst.

Ankestyrelsen afviser Ældre Sagen blankt i en stribe klagesager mod kommuner

En række kommuner har fået medhold fra Ankestyrelsen efter klager fra Ældre Sagen over reduceret hjælp til ældre på grund af pesonalemangel.
Ny ældreminister Mette Kierkgaard slår fast i et folketingssvar til DF, at hun ikke vil tvinge kommunerne til at bruge en klippekortsordning, hvis det skaber bureaukrati.

Ny ældreminister vil ikke tvinge kommuner til at bruge klippekortsordning

Den nye ældreminister holder fast i dagsordenen om afbureaukratisering. Derfor vil hun ikke tvinge kommuner til at benytte klippekortsordningen, der sikrer de ældre mere medbestemmelse og ekstra plejetimer.
Mens antallet af ældre stiger, falder antallet af ældre- og plejeboliger. Derfor tilbydes stadigt færre ældre en ældre- eller plejebolig af kommunen.

Antal pleje- og ældreboliger falder mens antallet af ældre stiger

Mens antallet af borgere over 80 år er steget med 61.000 siden 2012, er antallet af borgere i samme aldersgruppe i ældre- og plejeboliger faldet med 6.500 personer. Dermed bliver der stadig færre boliger tilgængelig til landets ældste borgere.
Beboerne på Aarhus Kommunes plejehjem og deres pårørende har i årevis haft mulighed for at deltage i målinger af tilfredsheden. Men i år har kommunen ikke lavet undersøgelserne, der nu skal ændres.

Slut med brede tilfredsheds-undersøgelser på plejehjem i Aarhus

Det er slut med at undersøge tilfredsheden med plejehjemmene i Aarhus Kommune. Politikerne vil ændre på de årlige undersøgelser, så de går mere i dybden enkelte steder i stedet for overfladisk alle steder, lyder det.

Hjemmeplejen i to kommuner har fået en ny medarbejder: En algoritme

I to kommuner i hjemmeplejen afprøver man for tiden en spændende algoritme. Målet er blandt andet at blive bedre til at planlægge medarbejdernes timeforbrug; sikre kontinuiteten hos borgerne samt mindske kørsel/udledning af CO2.
En øvelse med at få reduceret spidsbelastningstider gav fire medarbejdere på et plejecenter lyst til at gå op i tid.

Få indblik i hvordan et plejecenter arbejder med at få personale op i tid

Hvordan får man færre spidsbelastninger? Det er en af de opgaver, man arbejder med på et plejecenter i Hørsholm Kommune, hvor målet er, at flere går op i tid eller vælger fuldtid. Se også video.
Det vil kræve et stort milliardbeløb at løse udfordringerne på landets plejehjem med økonomi alene. Dermed virker det usandsynligt, at en øget økonomisk prioritering vil løse de problemer, som TV2 belyser i dokumentarfilmen "Opråb fra plejehjemmet".

Kæmpe milliardregning venter, hvis problemer i ældreplejen skal løses med ressourcer

Flere politikere har foreslået, at problemerne i ældreplejen, som TV2 har vist i Køge Kommune, skal løses med flere ressourcer. Men selv en milliardindsprøjtning vil ikke kunne løse problemet.

Stærkt kritiserede plejehjem ligger i kommuner med høje ældrebudgetter

Køge er den seneste i rækken af kommuner med plejehjem, som står for skud i den offentlige debat. Ligesom Randers og Aarhus kommuner, der tidligere har fået kritik, har kommunen ældreudgifter i den højeste halvdel.
Kasper Ejsing Olesen (S), der er borgmester i Kerteminde Kommune, mener ikke, at blå bloks krav om private friplejehjem vil give mere frit valg. Ikke uden at få langt større udgifter på plejehjemsområdet. Det er valgbluf, siger han.

Borgmester: Blå bloks krav om friplejehjem er valgbluf eller bombe under kommuneøkonomi

Blå bloks nye udspil om at garantere frit valg mellem friplejehjem og kommunale plejehjem er i bedste fald valgbluf og i værste fald en bombe under kommuneøkonomien. Så hård er meldingen fra borgmester.
I Aarhus Kommune har man ladet sig inspirere af et tiltag fra Aalborg. Her har man nemlig fjernet 122 unødvendige regler på ældreområdet. Det vil Aarhus også forsøge at gøre.

Aarhus lader sig inspirere af Aalborg: Vil fjerne unødvendige regler på ældreområdet

Kan man ved at fjerne besværlige regler gavne ældreområdet? Det er i hvert fald hvad der er blevet gjort i Aalborg Kommune. Nu vil Aarhus Kommune forsøge at følge samme metode, så der kan blive ryddet ud i skrivebordsarbejdet og personalet kan få mere tid til ældrepleje.
Social- og Ældreminister Astrid Krag (S) er glad for den nye rapport, der kommer med konkrete løsningsforslag til en ny ældrelov. Hun vil ikke gå ind i de enkelte forslag, men ønsker selv, at en ny lov bygger området op fra bunden.

Ny ældrelov kan minimere retssikkerheden og det frie valg

En ny ældrelov med fokus på langt mindre bureaukrati kan ikke fastholde de nuværende forventninger til både retssikkerheden og det frie valg for den enkelte ældre. Det dilemma tager ny rapport fra Social- og Ældreministeriet hul på.