Vær med i Gladsaxe Kvitter Tobakken 2022

Del artiklen:

Pressemeddelelse fra Gladsaxe Kommune

Igen i år har du mulighed for at deltage i det succesfulde forløb Gladsaxe Kvitter Tobakken, hvis du gerne vil lægge cigaretter, snus eller andre former for nikotinprodukter på hylden. Der er åbnet for tilmelding til forløbet.

Igen i år har du mulighed for at deltage i det succesfulde forløb Gladsaxe Kvitter Tobakken, hvis du gerne vil lægge cigaretter, snus eller andre former for nikotinprodukter på hylden. Der er åbnet for tilmelding til forløbet.

Gladsaxe Kvitter Tobakken er et tobaks- og rygestop for alle, der ønsker at stoppe med at ryge, bruge snus eller andre former for tobak.

90 procent af dem, der gennemførte forløbet i 2021, var røgfri ved kursus afslutning, så derfor har vi valgt at gentage det succesfulde koncept i 2022. Vi har igen samlet de bedste værktøjer, den nyeste viden og de dygtigste rygestoprådgivere til at understøtte beslutningen om at blive røg- og tobaksfri, siger seniorkonsulent Gitte Holm fra Gladsaxe Kommune.

Forløbet foregår som caféarrangementer, hvor deltagerne bliver inddelt i hold. Her er det muligt at snakke med hinanden og rygestoprådgiverne, og der vil være inspirerende oplæg. Holdene mødes i caféen i alt syv gange af cirka halvanden timers varighed. Hver gang trækkes der lod om gavekort til oplevelser eller andet.

Vi gør det sammen Det centrale i forløbet er, at man gør det sammen med andre. Derfor er forløbets slogan Vi gør det sammen – Gladsaxe Kvitter Tobakken.

- Vi ved fra tidligere forløb, at det er en stor fordel, at man er flere sammen om at støtte hinanden med rygestop. Det er fællesskabet og de andre, man læner sig op ad, når det er svært. Vi opfordrer igen i år til, at man tager sin partner, sin ven eller veninde med, men ellers vil de andre deltagere være ens støtter i forløbet, siger Gitte Holm.

Unge er også meget velkomne Gladsaxe Kvitter Tobakken er således for alle aldre, også de unge. Netop blandt de unge er en stigning i brug af nikotinprodukter som fx snus og Puff Bars.

- Vi ser desværre, at flere og flere unge bruger nikotinprodukter som snus og de nye Puff Bars, og der er også forsat mange, der ryger i den aldersgruppe. Alle nikotinprodukter er meget skadelige og usunde for de unge. Vi har flere indsatser rettet mod de unge, men de er også meget velkomne her på Gladsaxe Kvitter Tobakken-forløbet, siger Gitte Holm.

Nikotinen i både snus og Puff Bars er meget afhængighedsskabende og kan fx påvirke den umodne unge hjerne, så de unge kan udvikle angst, depression og betændelse i hjernen.

Vil du være med? Gladsaxe Kvitter Tobakken skydes i gang mandag den 24. oktober kl. 17.00- 18.30.  Herefter mødes deltagerne seks mandage og sidste mødegang er den 5. december 2022. Alle møder foregår i Rådhushallen, Gladsaxe Rådhus.

Tilmeldingen er åben nu og foregår ved at sende en SMS til 1910 og skriv SLUT, eller send en mail til [email protected]. Efter tilmelding bliver man kontaktet af en rygestopkoordinator, der vil fortælle yderligere om forløbet. Tilmeldingsfristen er 20. oktober, og det er gratis at deltage for borgere i Gladsaxe.

Deltagerne behøver ikke være stoppet med at bruge tobak fra start, men skal være indstillet på at gøre det undervejs, hvor der fastsættes en fælles stopdag.

Undervejs i forløbet har du som Gladsaxeborger mulighed for at få tilskud til nikotinsubstitution. Der er i alt plads til ca. 64 deltagere.

Læs mere om forløbet på www.gladsaxe.dk/gladsaxekvittertobakken

FAKTA

Tre ud af fire ønsker at stoppe Tre ud af fire rygere angiver at de ønsker at stoppe med at ryge. Knap 50 procent ønsker at få hjælp til at stoppe. Kilde: Sundhedsprofilen 2021.

13 procent af Gladsaxes borgere er afhængig af rygning Tobak er stærkt afhængighedsskabende og ifølge Sundhedsprofilen fra 2021 er 13 procent af Gladsaxes borgere afhængige af rygning. I 2018 var tallet 16 procent.  Kilde: Sundhedsprofilen 2021.

Tallene for unge og snus Røgfri tobak og nikotinposer er særligt udbredt blandt de unge mellem 16-24 år. 17 procent af de unge mænd bruger snus mm. For er de unge kvinder er tallet 6 procent. Kilde: Sundhedsprofilen 2021. 

Tal for unge og cigaretter I 2021 røg 11,3 procent af de 15-17-årige cigaretter dagligt eller lejlighedsvis: 7,8 procent ryger hver dag og 3,5 procent ryger lejlighedsvist.

I 2021 røg 21,9 pct. af de 18-24-årige dagligt eller lejlighedsvist: 12,5 procent ryger dagligt 9,4 procent ryger lejlighedsvist.

Kilde: §RØG – En undersøgelse af tobak, adfærd og regler, Statens Institut for Folkesundhed 2021

Fakta om snus og nikotinprodukter: Snus hører under kategorien røgfri produkter. Røgfri produkter er kendetegnet ved, at de anvendes i munden, og at de indeholder nikotin. Røgfri produkter er fx svensk snus, snuff, tyggetobak, skrå, tobakspastiller, pulvertobak og nikotinposer.

E-cigaretter består af en beholder med e-væske, et batteri og en brænder, der opvarmer e-væsken og omdanner den til ”damp”. Men det er ikke ren vanddamp, men derimod en aerosol, dvs. luftbårne partikler med kemikalier, som f.eks. hårspray. Aerosolen inhaleres ned i lungerne.

Nyeste inden for E-cigaretter er Puff Bars - som er engangs-E-cigaretter tilsat nikotin og smagsstoffer – smagsstoffer blev forbudt med rygeloven i 2021.

Unges hjerner er særligt påvirkelige af nikotin:

  • Børn og unge er i større risiko for at blive afhængige end voksne og nikotin øger risikoen for at begynde at ryge eller bruge andre rusmidler.
  • Når den unge indtager nikotin, kan det medføre forstyrrelser i hjernens modning.
  • Nikotin kan blandt andet medvirke til at fremkalde symptomer psykisk sygdom og som angst og depression. Ligesom kognitive funktioner i børn og unges hjerner er i større risiko for at blive påvirket af nikotin, blandt andet i forhold til opmærksomhed og motivation.
  • Derudover er der risiko for skader i mundhulen og nogle produkter er ligesom cigaretter kræftfremkaldende.

Kilde: Vidensråd for Forebyggelse: Konsekvenser af nikotinbrug – for børn og unge (2022).