Overblik: Farvel til mundbind – ny aftale om genåbning af samfundet

Pressemeddelelse fra Silkeborg Kommune

Regeringen og et bredt flertal i Folketinget har fra 11. juni 2021 indgået en aftale om yderligere genåbning af samfundet. Få overblikket her.

Mundbind udfases

Krav om mundbind/visir ophæves fra mandag 14. juni 2021 på alle områder undtagen i den kollektive transport mv., når man ikke sidder ned. Krav om mundbind/visir udfases helt fra 1. september 2021.

Fortsat opfordring til test hver uge

Der opfordres fortsat til test én gang om ugen ved fysisk fremmøde på arbejdspladser. Ansatte i sundhedsvæsenet, plejesektoren og på visse botilbud mv. opfordres dog til test to gange ugentligt indtil 14 dage efter andet vaccinationsstik.

Coronapas udfases gradvist

Fra mandag 14. juni 2021 ophæves kravet om coronapas for biblioteker, foreningsaktiviteter (ikke idræt) og aftenskoler. 1. august 2021 ophæves kravet for spillesteder, teatre, biografer med færre end 500 tilskuere, museer, zoo, indendørs og udendørs idrætsarrangementer m.v., og fitnesscentre overgår til daglig stikprøvekontrol med coronapas. 1. september ophæves kravet for serveringssteder, fitness, festivaler, indendørs arrangementer med siddende publikum m.v. 1. oktober ophæves kravet for natklubber, indendørs stående arrangementer (koncerter m.v.) og udendørs arrangementer med siddende publikum over 2.000 tilskuere. Fra 1. juli 2021 vil en negativ PCR-test være gyldig som coronapas i 96 timer (mod i dag 72 timer).

Restauranters åbningstider udvides

Åbningstiden på serveringssteder mv. udvides fra fredag 11. juni 2021 til kl. 24.00. Samtidig åbnes der generelt (dvs. også i detailhandlen) for salg af alkohol indtil kl. 24.00. Fra 15. juli 2021 udvides åbningstiden yderligere til kl. 02.00, ligesom forbud mod salg af alkohol lempes tilsvarende. For serveringssteder mv., hvor gæster i det væsentlige sidder ned, ophæves arealkrav og afstandsanbefalinger den 1. juli 2021.

Nattelivet åbner 1. september

Nattelivet, herunder diskoteker, natklubber og lignende, åbnes fra 1. september 2021 med krav om coronapas, men uden andre restriktioner. Fra 1. oktober 2021 ophæves kravet om coronapas.

Skoler m.v.

Udfasning af restriktionerne mv. indebærer, at dagtilbud, grundskoler, herunder SFO, klubtilbud, efterskoler mv., samt ungdoms- og voksenuddannelser samt de videregående uddannelser mv. vil have mulighed for at vende tilbage til en normal hverdag fra mandag 14. juni 2021. Dog fortsætter den kraftige opfordring til to ugentlige test i grundskolen frem til og med september 2021. En tilsvarende opfordring gælder i samme periode på efterskoler, frie fagskoler samt folkehøjskoler, hvor der tidligere har været krav om test.

Arrangementer

For store udendørs arrangementer med siddende publikum ophæves afstandskrav og krav om sektionering fra 1. august 2021, i den udstrækning der er faste pladser og registrering af deltagere med henblik på at sikre muligheden for effektiv smitteopsporing. For arrangementer med mindre end 2.000 tilskuere vil der være krav om coronapas indtil 1. august 2021. For arrangementer med mere end 2.000 tilskuere vil der være krav om coronapas indtil 1. oktober 2021. Antallet af tilskuere til EURO 2020-kampene i Parken kan øges op til 25.000 tilskuere. DBU vil blive bedt om at undersøge muligheden herfor, herunder hvornår det i givet fald vil kunne ske. Se hele genåbningsaftalen fra 11. juni 2021 på Justitsministeriets hjemmeside.