Ny arkitekturpris skal sætte fokus på høj kvalitet

Pressemeddelelse fra Lemvig Kommune

I Lemvig Kommune findes smuk natur, lang stolt historie og en stribe både ældre og nye bygninger. Nu skal en ny arkitekturpris øge ”interesse for den arkitektoniske kvalitet i de fysiske omgivelser og hædre arkitekter for deres arbejde og bygherrer for deres prioritering af arkitekturen og bygningsforbedring”.

En ny arkitekturpris skal uddeles første gang den 4. oktober 2021.

Det er indstillingen fra Teknik & Miljøudvalget og skal inden sommer behandles i Økonomi & Erhvervsudvalget og Kommunalbestyrelsen.

Prisen uddeles både som en præmiering og for at rose de gode kræfter, der arbejder for at forskønne og bygge nye flotte bygninger i vores kommune,” fortæller udvalgsformand, Steffen Damsgaard fra Teknik og Miljøudvalget.

Planen er at de præmierede værker desuden modtager en plakette til at sætte på bygningen.

For nylig vandt Danmarks internationale klimacenter, Klimatorium, på Lemvig Havn, prisen som årets erhvervsbyggeri. Og pryder nu en helt forvandlet havn, der tidligere var udpræget erhvervshavn.

”Rundt i hele kommunen ser vi, at der bliver bygget nyt og renoveres bygninger. Det er skønt og med denne pris sætter vi fokus på høj arkitektonisk kvalitet og vi kan alle inspirere hinanden,” siger Steffen Damsgaard.

Antallet af byggesager er det højeste i flere år i Lemvig Kommune. I 2020 var antallet 434, mens det var under 350 sager i både 2019 og 2018.

Arkitekturens dag

Arkitekturprisen tænkes uddelt som udgangspunkt hvert år til arkitekturens dag, som er den første mandag i oktober måned.

Forud for præmieringen inviteres borgere, virksomheder og andre til at nominere det forgangne års gode arkitektur. Bedømmelsesudvalget samler forslagene, besigtiger udvalgte kandidater og begrunder præmieringen.

Det er intentionen, at Lemvig Kommunes arkitekturpris uddeles til de bedste og mest interessante projekter inden for byggeri, bevaring, landskabsarkitektur, byrum og inventar.

De indstillede projekter vurderes af et bedømmelsesudvalg, der består af en arkitekt-fagdommer og af medlemmer udpeget af Teknik- og Miljøudvalget.

Nu skal sagen i første omgang behandles af Økonomi & Erhvervsudvalget og Kommunalbestyrelsen.