Men’s Health Week: Hvordan har du det, mand?

Pressemeddelelse fra Aarhus Kommune

Danske mænd tager den kedelige førertrøje ved at leve mellem 3-13 år kortere end danske kvinder. Derfor er mænds sundhed i særligt fokus, når Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune i samarbejde med lokale foreninger og organisationer skyder Men’s Health Week i gang med aktiviteter for og med mænd.

Den 14. til 18. juni sætter Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune ekstra fokus på mænds sundhed og trivsel under den årligt tilbagevendende kampagne Men’s Health Week, som i år sætter særligt fokus på mental trivsel. Ugen byder på en række gratis aktiviteter for og med mænd som fisketur, gå-fodbold samt grill, alkoholfrie øl og godt selskab. Det eneste krav er, at du har lyst til at mødes og være sammen med andre mænd.

“Vi ved, at der er en stor ulighed i sundhed mellem mænd og kvinder, og derfor er det vigtigt, at vi prioriterer arbejdet med mænds sundhed,” siger Jette Skive, rådmand for Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune.

For danske mænd tager den kedelige førertrøje på en række områder: Flere mænd end kvinder er i alkoholmisbrug. Mange mænd bærer rundt på uopdagede stress- og depressionssymptomer. Mænd rammes og dør oftere af alvorlig sygdom, og mænd begår selvmord tre gange så hyppigt som kvinder.

Jette Skive, rådmand Sundhed og Omsorg

“Vi oplever, at det er sværere at få mænd til at deltage i sundhedsforløb. Derfor udvikler vi sundhedsaktiviteter og aktive fællesskaber sammen med mændene, så vores tilbud afspejler, hvad de selv ønsker at være en del af. Det er vigtigt, at vi giver dem ejerskab og medbestemmelse,” siger Jette Skive.

For 58-årige Helge Hokland fra Aarhus gør det en stor forskel, at han i Folkesundhed Aarhus’ tilbud “sammen om mad og bevægelse” møder andre, som engagerer sig og støtter ham i hans mål om at komme i form.

“Jeg vil jo helst ikke være en af dem, der har brug for så meget hjælp. Jeg er mere den, som klarer tingene selv og hjælper andre. Så jeg har lært, at det er at vise styrke, at jeg i en periode får noget hjælp,” siger Helge, der oplever, at træningen ikke alene styrker hans fysik, men også højner hans humør og giver ham lyst til at være mere social:

“Jeg havde ikke forestillet mig, at det at motionere hos Folkesundhed Aarhus også påvirker, hvad jeg gør derhjemme. De dage jeg ikke er her, der kommer jeg en tur på cyklen.”

Samarbejde med lokale foreninger om sunde fællesskaber

For at nå ud til flere mænd samarbejder Aarhus Kommune med lokale foreninger og organisationer, som allerede støtter op om at skabe sunde fællesskaber. Én af disse foreninger er Folkenetværket, hvor mennesker samles om gode vaner og sunde aktiviteter. Her går sved på panden og fællesskab hånd i hånd, og med en stemning af skolegårdsleg kan alle være med.

“Med vores gå-fodbold-hold kan mændene udleve en drengedrøm om at spille fodbold uanset alder, om du er overvægtig eller har skavanker. Her får vi sved på panden, men kampene er ikke sværere, end at alle kan være med,” siger Rasmus Kammersgaard, formand for Folkenetværket.

“Ved at holde fokus på tredje halvleg, så skaber vi et miljø, som mændene har lyst til at være med i. Har du venner på holdet, så er der en større chance for, at du møder op til næste træning. Så vi sørger for at venskaberne skabes, at vi hygger os, og at der er god stemning på holdene."

PROGRAM MEN'S HEALTH WEEK uge 24