Børnehave i Veng tester nyt bus-projekt

Pressemeddelelse fra Skanderborg Kommune

Bus for begyndere: Pilotprojekt i Skanderborg Kommune undersøger, om børns begejstring for busser kan fastholdes og deles med deres voksne. Det handler om gode transportvaner og trafiksikkerhed, siger udvalgsformand.

Hjulene på bussen drejer rundt, rundt, rundt. Det ved børnehavebørnene i Veng Børnehus. Men det er ikke det eneste, de ved om bussen. Tyve børn fra børnehaven i Veng har nemlig været med i et nyt projekt, som Skanderborg Kommune står bag.

Bussen begejstrer børn

Pilotprojektet ’Bus for begyndere’ tager afsæt i børns umiddelbare begejstring for busser og andre store køretøjer. Med fokus på trafiksikkerhed og gode transportvaner har Skanderborg Kommune i samarbejde med børnehaven og busselskabet Arriva tilrettelagt to formiddage i bussens tegn.

Børnene, der er 3-4 år, har blandt andet mødt en buschauffør, kigget på bussens motor og bagagerum, lært at betale med et Rejsekort og kørt flere ture med bussen fra børnehaven. På turene har de øvet sig i at huske sikkerhedsselen, trykke på stopknappen og at kigge sig godt for, inden man går ud af bussen.

Alle børn har fået et diplom og et Rejsekort med hjem, så de også kan invitere mor eller far med ud at køre en tur med bussen.

Viser alternativ til bilen

Formand for klima-, miljø- og planudvalget i Skanderborg Kommune, Claus Leick, bakker op om projektet, som i børnehøjde taler om trafiksikkerhed og om transportvaners forskellige indvirkninger på miljøet.

- Mange børn synes, bussen er flot, men har aldrig prøvet at køre i en. Vi vil i Skanderborg Kommune gerne være med til at understøtte, at børnene får en fortrolighed med bussen og nogle gode oplevelser. Projektet her lærer dem det grundlæggende i at køre bus på en sikker måde og viser, at man også kan komme rundt på andre måder end i mors og fars bil, siger Claus Leick.

Hvad er Bus for begyndere?

• Bus for begyndere er et pilotprojekt udviklet i Skanderborg Kommunes trafikafdeling
  • Projektet introducerer børn fra 3-6 år til bussen, og hvordan man bruger den sikkert
  • Børnene lærer blandt andet om sikker udstigning, synlighed ved stoppestedet og brug af Rejsekort
  • Ved bestået forløb får børnene overrakt et diplom og et Rejsekort, som de kan bruge sammen med deres voksne
  • Erfaringerne fra pilotprojektet deles med andre kommuner og trafikselskaber, som ønsker at give børn gode transportvaner og oplevelser med den kollektive trafik.