Nyeste artikler

Anmeldelse: Ny bog konkluderer, at den overordnede styring og ledelse på socialområdet har undermineret den faglige dømmekraft i praksis, og det har konsekvenser for de konkrete velfærdsindsatser.
Selvom pandemien nok har givet ledere i kommunerne grå hår i hovedet, er der også sket positive nybrud og skabt god læring. Øvelsen bliver at forankre f.eks. det øgede tværgående samarbejde, mere tillidsbaseret ledelse og nye måder at levere service på i tiden efter coronakrisen.
Flere kommuner tester i disse år, hvordan ledelseskæden kan hænge bedre sammen, fordi det har så stor betydning for, hvordan kerneopgaven løses. Især efterlyser faglige ledere støtte og større fokus på resultater fra topledelsen, viser en undersøgelse fra Væksthus for Ledelse.
Det er en meningsfuld mission at sætte kerneopgaven og faglig kvalitet i centrum for det, vi som offentlige ledere skal beskæftige os med – fordi ledelse er ikke noget uden formål og kontekst. Men hvor er det nye i debatten om faglig ledelse, der skal slå igennem i fremtidens lederuddannelser? Coronakrisen har på flere måder vist os vej.
Lov er lov, og lov skal holdes. Sagen om plejehjemmet Kongsgården i Aarhus medførte et langvarigt politisk og offentligt pres på kommunen og dens øverste ledelse. Det blev et år, hvor ledelse foregik i et minefelt mellem jura, politik og plejeskandale.
Læringskurven for offentlige ledere har været ualmindelig stejl under coronakrisen. Men den har også vist os, at vi bliver bedre ledere af at lede, når vi kastes ud i ukendt farvand. Så den læring, vi har fået, skal vi hjælpe hinanden med at holde fast i.
Inden længe runder vi årsdagen for det historiske pressemøde, hvor statsminister Mette Frederiksen lukkede Danmark ned. Første gang. Når jeg ser tilbage på de 365 dage, kan jeg konstatere, at jeg er gået back til basics og blandt andet har genfundet de 12 lederdyder, der udspringer af antikkens Grækenland, for at kunne lede, agere og navigere igennem krisen.
Faglige og etiske dilemmaer står i kø i skoleverdenen i en corona-presset tid. Med den virtuelle undervisning får vi et unikt indblik i børn og familiers liv på godt og ondt, og som leder bliver jeg sat i beslutninger, hvor der ikke er et klart og entydigt svar.
Corona-ledelse: Det er både en fordel og en ulempe, at vi har prøvet at blive lukket ned før. Vi kan lynhurtigt omstille os og planlægge anderledes, men det tynger os at have erfaringen om alt det, vi savner i hverdagen i jobbet og på arbejdspladsen.
Ledelsesugen 2020: En klar succesformel for en kommune ville være et byråd og et folketing, som tegner de store linjer og overlader driften til toplederne og deres medarbejdere. Det er langt fra virkeligheden i dag, men Nærhedsreformen varsler måske tøbrud.
Annonce

Seneste indlæg