Kompendium

Nedenfor finder du brugbar fakta om de centrale temaer ved kommunalvalget. Her er store mængder af hårdtslående data, som man kan bruge som kommunalpolitiker. Desuden bliver du klogere på lovgivningen på hvert område.

Det er kommunerne, der styrer folkeskolerne. Men hvor meget kan de egentlig bestemme, og hvem klarer sig bedst på en lang række afgørende parametre? Det kan du blive klogere på herunder.

Folkeskolen

Bliv klogere på folkeskoleområdet og se de mest centrale kommunale data for folkeskolerne her.
Lokalpolitikerne tror, at ældrepleje bliver det vigtigste tema ved KV21. Men hvor meget ved du egentlig om ældreplejen i din kommune? Bliv klogere her.

Ældrepleje

I takt med at der kommer flere ældre, bliver den kommunale ældrepleje stadigt vigtigere og dyrere. Her får du relevante tal for alle kommuner, og du kan blive klogere på, hvordan den kommunale ældrepleje fungerer.

Kommunernes støtte til kulturen bliver udhulet

I valgperioden 2017 til 2021 har kommunerne generelt udhulet deres støtte til det lokale kulturliv. Se hvordan det er gået i din kommune her. Det giver ellers god mening - også økonomisk - at investere i et aktivt kulturliv, siger udvalgsformand fra kulturvenlig kommune.
Hvordan går det med daginstitutionerne i din kommune i forhold til nabokommunerne? Er normeringerne højere eller lavere? Bliv klogere her.

Børnepasning

Hvordan står det til med normeringerne i din kommune? Og hvor meget betaler forældrene for at få passet deres børn i forhold til, hvad de betaler i nabokommunen? Få spændende tal her for børnepasning i din kommune.
Mængden af fritidsfaciliteter varierer voldsomt på tværs af kommunerne. Her anlægges en ny fodboldbane i Herning Kommune i 2018. De har nu 48,2 fodboldbaner per 100.000 indbyggere.

Fritidsfaciliteter

Hvilke kommuner bruger flest penge på fritidsfaciliteter? Og hvor er der flest idrætshaller per indbygger? Bliv klogere på kommunernes fritidsfaciliteter her.

Idrætsfaciliteter følger ikke udviklingen i vækstkommuner

En række vækstkommuner har oplevet et fald i antallet af idrætsfaciliteter pr. indbygger i løbet af valgperioden. Se udviklingen i din kommune her.
Regeringen, SF, Radikale, Alternativet og Venstre indgik i maj 2020 en aftale om reformen af det kommunale udligningssystem. Forstå her, hvordan den overordnet set er skruet sammen, og hvem der er bedst stillet før og efter udligning.

Udligning

Få styr på, hvordan udligningssystemet er skruet sammen, og se hvilke kommuner, der er bedst stillet både før og efter udligning.
Der er flere idrætsfaciliteter i forhold til antallet af borgere i Jylland end på Sjælland. Men der er også forskelle i adgangen til faciliteter afhængig af sportsgrene.

Her er der plads til sport: Sådan fordeler landets fitnesscentre, fodboldbaner og svømmehaller sig

Der er generelt mest rift om pladsen i de københavnske idrætsfaciliteter, men tallene varierer meget, alt efter hvilken sportsgren man kigger på. Klik på kortene i artiklen og se, hvor mange der må deles om de enkelte faciliteter i din kommune.
Der er store kommunale forskelle på, hvor mange fodboldbaner og andre idrætsfaciliterer der er til rådighed pr. indbygger.

Er der trængsel på fodboldbanerne og i sportshallerne i din kommune?

Der er store forskelle på, hvor let adgang den enkelte borger har til sportshaller, svømmebade, fodboldbaner eller fitnesscentre. Klik ind på kortet i artiklen og se, hvor mange medborgere du må dele omklædningsrum med i din kommune.
65 ud af 98 af landets kommuner har sparet på budget 2021 på de samlede kulturudgifter pr. indbygger set i forhold til regnskabet i 2017.

Kultur

Bruger din kommune færre eller flere penge på kulturlivet? Se udviklingen fra 2017 til 2021 og få også svar på, hvordan det går specifikt for biblioteker, museer og teatre i din kommune.
Tal fra den seneste valgperiode tyder på, at bibliotekerne ikke bliver prioriteret lige så højt rent økonomisk i budget 2021 som i regnskab 2017..

Kommunerne sparer på folkebibliotekerne

Der er store forskelle på bibliotekerne rundt om i kommunerne. Byrådene bestemmer selv, hvor mange filialer, og hvordan åbningstiden der skal være. Og så bestemmer de selvfølgelig også bevillingernes størrelse, og de er blevet mindre siden 2017.

Kommunernes grundvilkår

Ser man på økonomi, uddannelse eller sociale parametre, er der store forskelle mellem landets kommuner. Se grundvilkårene for alle landets kommuner her.

Mest Læste - KV21 artikler