Der er ingen nye socialpolitiske initiativer i finansloven.

Ingen nye sociale initiativer i finansloven

Regeringen kommer ikke med flere socialpolitiske initiativer med forslaget til finanslov. Med en historisk lille forhandlingsreserve på 200 millioner, er det nu op til Folketingets partier, hvis socialområdet skal løftes yderligere.
Klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M) (til højre) og Tysklands økonomi- og klimaminister, vicekansler Robert Habeck holder pressemøde om dansk-tysk samarbejde om brintinfrastruktur og nye klimateknologier. Her underskriver de en aftale om en brintrørledning.

Der skal nu lægges en brintrørledning gennem jyske kommuner til Tyskland

Den danske og tyske klimaminister har fredag underskrevet en deklaration om en ny brintrørledning fra Jylland til Tyskland.
Transportminister Thomas Danielsen (V) siger til TV Midtvest, at mange borgere har opdaget, at de mangler Midtjyllands Lufthavn i den periode, hvor der ikke har været ruteflyvninger.

Millionstøtte fra staten redder Midtjyllands Lufthavn

Regeringen har underskrevet en aftale, som sender 4,2 millioner kroner i to år til lufthavn i Karup, Midtjylland. Fredag bliver det afsløret, hvem der bliver ny operatør på ruten Karup-København.
Der var ingen løfter om hjælp til kommunerne i den finanslov, SVM-regeringen fremlagde torsdag. Derfor må en lang række kommuner fortsætte med at finde besparelser, som kan redde 2023-budgettet.

Ingen hjælp til kommunerne i finanslov

Der er ingen hjælp til kommunerne i forslaget til finansloven, som kan lempe de nedskæringer af den kommunale service, som mange byråd netop nu sidder og behandler.
Nu lover finansminister Nicolai Wammen (S), at han vil sætte tal på, hvor mange administrative stillinger, som skal nedlægges i staten.

Finansministeren: Analyse skal kortlægge administrationsbesparelser i staten

Der er ingen administrative besparelser i finansloven for 2023. Men nu lover finansministeren, at han vil sætte mål for nedskæringer i staten som efterlyst af kommunerne.
Finansminister Nicolai Wammen (S) har kun 200 millioner kroner at forhandle om, når partierne i de kommende dage kommer til finanslovsforhandlinger.

Analyse: Prisen for at levere ekstra mandat til finanslov kan ende under fem millioner kroner

Muligheden for at få indflydelse på finansloven for partierne udenfor regeringen vil være historisk dårlig. Rent matematisk kan prisen for et levere et ekstra mandat til et forlig om finansloven ende under fem millioner kroner. Det er under en tiendedel af det historiske niveau, skriver NB-Mediers chefredaktør Arne Ullum i denne analyse.
Beskæftigelsen ventes at falde med 11.000 personer i år og 17.000 i 2024, og det må betegnes som en forholdsvis beskeden nedgang fra det nuværende rekordhøje beskæftigelsesniveau.

Strukturel beskæftigelse er højere end antaget: Staten får over tre milliarder kroner ekstra

Regeringen har torsdag opjusteret den såkaldte strukturelle beskæftigelse med 15.000 personer. Ifølge økonom forbedrer det de offentlige finanser med over tre milliarder kroner.
Regeringen burde i sit finanslovsforslag have sikret, at kommunerne blev kompenseret for den høje inflation, mener FOA's formand Mona Striib.

FOA-formand: Hvornår bliver kommunerne kompenseret for inflationen?

Der er ikke i forslaget til finanslov så meget som 'skyggen' af kompensation til kommunerne for den høje inflation. Det burde der være, for inflationen går ud over velfærden, mener formanden for fagforbundet FOA.
Skolelederne får travlt med at administrere klassesammenlægninger og skolernes økonomi, når regeringen indfører et klasseloft i 0.-2. klasse. Der er nemlig ikke noget svar på, hvad der skal ske, når eleverne kommer i tredje klasse.

Nyt klasseloft giver kommunerne store ekstraudgifter eller klassesammenlægninger

Regeringen indfører et nyt klasseloft på maksimalt 26 elever i 0.-2. klasse. Det vil føre til klasse-sammenlægninger eller store ekstraudgifter for kommunerne. Formand for Skolelederforeningen kalder aftalen dårligt politisk håndværk.
Carsten Rasmussen (S), borgmester i Næstved Kommune, har de seneste år stået i spidsen for at skære et trecifret millionbeløb på administration.

Sådan har tre kommuner sparet millioner på administration

Når din kommune skal spare på administration, så kan du måske lære af Næstved, Ishøj eller Odense kommuner, der har sparet mellem 1.000-3.300 kr. pr. borger.
Harald Blåtand byggede Trelleborg i år 980. Her ses optrædende i det store 'Slaget om Trelleborg'. Hver dag under festivalen 'Trelleborg Vikingemarked' kæmper omkring 300 'krigere' på slagmarken, med spyd, skjold og sværd.

Kommuner vil have vikingeborge på finansloven

Til september bliver det afgjort, om Danmarks fem ringborge bliver en del af UNESCO's verdensarv. Men det er ikke gratis at formidle borgene professionelt til borgere og turister, så derfor vil kommuner nu have borgene på finansloven.

37 kommuner bruger mindre på administration nu end i 2011

SVM-regeringen vil skære i kommunernes administration, fordi den ifølge regeringen er vokset for meget over de seneste ti år. Men det gælder ikke for over en tredjedel af landets kommuner, der tværtimod har sparet på administration. Se her hvordan det går i din kommune med udgifterne til bureaukrati.