Kommuner med de laveste anlægsudgifter har ikke råd til at bygge mere
Blandt de ti kommuner med de laveste anlægsudgifter over de seneste ti år er der kun en, der har en høj likviditet og en langfristet gæld under landsgennemsnittet. Dermed er det ikke sikkert, de kan være med på KL's vippemodel. Se tallene for alle kommuner her.
Analyse: Markant forskel i kommunernes historiske anlægsudgifter
En ny model for den faseopdelte budgetproces lægger op til, at kommunerne med høje anlægsudgifter over de seneste ti år må holde for, mens kommuner med lave anlægsudgifter skal have lov til at bruge mere. Det kan betyde markante reduktioner for flere kommuner.
Her er kommunerne, der har haft de højeste anlægsudgifter de seneste ti år
Kommunerne med de højeste anlægsudgifter over de seneste ti år har brugt mere end tre gange så meget pr. indbygger som kommunerne med de laveste udgifter. Se her, hvor din kommune ligger.
52 kommuner taber 634 mio. kr. om året på KMF
Med den fortsatte fastfrysning af kommunernes medfinansiering (KMF) af sundhedsvæsnet i 2023 fortsætter nogle kommuner med at få milliongevinster, mens andre taber stort. Se den årlige effekt for din kommune her.
Analyse: Nationale standarder i sundhed kan koste kommunerne 3,6 milliarder
Hvis den nære sundhed i alle kommuner skal på niveau med nogle af de bedste som følge af sundhedsreformen, skal der ansættes op mod 7.500 flere sundhedsmedarbejdere i kommunerne til en pris på 3,6 mia. kroner om året.
Her er kommunerne der rammes hårdest af nationale standarder i sundhed
31 kommuner har både færre sundhedsmedarbejdere pr. 1.000 ældre end landgennemsnittet og en højere sundhedsbyrde end gennemsnittet. De kan blive hårdt ramt af nationale kvalitetsstandarder i sundhed.
Så stor er forskellen i den nære sundhed mellem kommunerne
Antallet af sundhedsmedarbejdere på det kommunale sundheds- og ældreområde varierer mellem kommunerne fra under 10 til over 40 pr. 1.000 ældre. Se tal for alle kommuner her.
Antallet af ansatte pr. ældre er faldet under S-regeringen
Der er færre medarbejdere pr. 1.000 ældre i den kommunale ældrepleje i dag, end da regeringen kom til magten i 2019, viser nye tal. Udviklingen er sket trods regeringens løfter om, at pengene følger med det stigende antal ældre.
Økonomiaftalen kan blive den strammeste i fem år
Hvis kommunerne kun får dækket udgifter til demografien i økonomiaftalen, kan det blive første gang i fem år, at kommunerne ikke får et serviceløft ud over det demografiske træk.
S-borgmestre markant dårligere til at overholde budgettet end V- og K-borgmestre
23 ud af 46 S-ledede kommuner overskred budgetterne for serviceudgifter i 2021. I V-ledede kommuner var det 13 ud af 37, og i K-ledede kommuner var det 3 ud af 8.
Markant mindreforbrug på administration igen i 2021
Kommunerne brugte 3,05 mia. kr. mindre på administration, end man havde budgetteret med i 2021. Underforbruget ligger især på puljer, som er blevet udmøntet på andre områder.
De fleste kommuner overskrider budget på store velfærdsområder
70-80 kommuner overskrider budgettet på de store velfærdsområder som ældre-, folkeskole-, og daginstitutionsområdet. Det viser nye regnskabstal.