Her sidder de socialdemokratiske bykonger og -dronninger

Det er især socialdemokrater i Nordsjælland og på den københavnske vestegn, som klarer sig bedre ved kommunalvalg end ved folketingsvalg. Men tre kommuner i det øvrige land er med helt i toppen.
Borgmesteren i Holbæk Christina Krzyrosiak Hansen (S) blev valgets helt store vinder med en fremgang til S fra 28,7% til 58,9% og et absolut flertal i kommunen. Men det er ikke alle nye borgmestre, der har formået at skabe medvind, og dermed må flere takke efter efter blot en valgperiode.

Stor forskel på de nye borgmestres valgresultat – se tallene her

26 ud af de 32 borgmestre, der har haft posten i maksimalt fire år, beholder borgmesterkæden. På tværs af kommunerne er der meget stor forskel på de nye borgmestres resultat. Se alle her.

Markant geografisk skævhed i boligbyggeri

Antallet af nye boliger i forhold til indbyggertallet varierer bredt på tværs af kommunerne. I og omkring de store byer bliver der bygget markant flest boliger.

Private virksomheder bygger mest i midtjyske kommuner

Nye tal viser, at der over de seneste år bliver bygget mest erhvervsbyggeri i midtjyske kommuner, men også et par enkelte hovedstadskommuner ligger i top. Se her, hvor de private virksomheder bygger mest.
Københavns Kommune har aktuelt omkring 17 mia. kr. i opsparet likviditet. Det gør dem til den kommune, der har den højeste likviditet både pr. indbygger og i alt.

Kommunerne kunne have brugt 13,5 milliarder kroner mere de seneste to år

Hvis ikke det var for service- og anlægslofterne, kunne kommunerne have brugt hele 13,5 milliarder kroner mere over de seneste to år uden hverken at justere på kommuneskatten eller tage penge fra andre områder.
Under finanslovsforhandlingerne vil finansordfører Andreas Steenberg (RV) ikke stille centrale krav om et løft af kommunernes økonomi på handicapområdet. Intet tyder på, at kommunerne og handicaporganisationerne kan se frem til en håndsrækning i finansloven.

Intet tyder på løft af handicapområdet i finansloven

Hverken Radikale Venstre eller SF har stort løft af kommunernes handicapindsats som krav til regeringen under finanslovsforhandlingerne. Dermed tyder intet på, at økonomien på området bliver løftet i finansloven.
Her på rådhuset i Morsø Kommune er det ikke på grund af begrænsinger på service- og anlægrammerne, at kommunen ikke har lagt et højere 2022-budget. Ligesom 18 andre kommuner er man begrænset af finansieringen.

19 kommuner er styret af finansiering frem for service- og anlægsrammer

I alt 19 kommuner har trods udligningsreform og en permanent overfinansiering af kommunerne stadig finansieringen som en større begrænsning end service- og anlægsrammerne. Se kommunerne her.

Analyse: Mange borgmestre skal overbevise vælgerne om at skifte politisk blok

Borgmestrene i 28 kommuner kan prale af, at de har vundet posten, selvom der normalt ikke er flertal for deres blok ved et folketingsvalg. Borgmestre som Michael Ziegler (K) og Ulla Vestergaard (S) skal trække mange stemmer fra vælgere, som normalt har en anden partifarve.

KV21: Flere borgmestre skal overtale vælgerne til at glemme deres normale partifarve

Borgmestrene i 28 kommuner kan prale af, at de har vundet posten, selvom der normalt ikke er flertal for deres blok ved et folketingsvalg. Borgmestre som Michael Ziegler (K) og Ulla Vestergaard (S) skal trække mange stemmer fra vælgere, som normalt har en anden partifarve.

Professor: Landkommuner får svært ved at finansiere nært sundhedsvæsen

Landkommunerne er længst bagud med at etablere nært sundhedsvæsen, og det er ofte fordi de mangler pengene, siger sundhedsprofessor.

Mange kommuner står til stor gevinst ved selvbudgettering

30 kommuner med stigende folketal har allerede flere borgere i kommunen nu, end statens prognoser forudsiger for 2022. Det betyder som udgangspunkt, at kommunerne kunne vinde stort ved at selvbudgettere.
Lokalpolitikerne tror, at ældrepleje bliver det vigtigste tema ved KV21. Men hvor meget ved du egentlig om ældreplejen i din kommune? Bliv klogere her.

Ældrepleje

I takt med at der kommer flere ældre, bliver den kommunale ældrepleje stadigt vigtigere og dyrere. Her får du relevante tal for alle kommuner, og du kan blive klogere på, hvordan den kommunale ældrepleje fungerer.

INGEN KREDITKORT OPLYSNINGER

Få dit kommunale nyhedsoverblik kl. 7.00 hver morgen - gratis og uden binding i 4 uger

Har du allerede abonnement, log ind her:

Mangler du NB Kommune abonnement, så start gratis her: