Regeringen burde i sit finanslovsforslag have sikret, at kommunerne blev kompenseret for den høje inflation, mener FOA's formand Mona Striib.

FOA-formand: Hvornår bliver kommunerne kompenseret for inflationen?

Der er ikke i forslaget til finanslov så meget som 'skyggen' af kompensation til kommunerne for den høje inflation. Det burde der være, for inflationen går ud over velfærden, mener formanden for fagforbundet FOA.
Skolelederne får travlt med at administrere klassesammenlægninger og skolernes økonomi, når regeringen indfører et klasseloft i 0.-2. klasse. Der er nemlig ikke noget svar på, hvad der skal ske, når eleverne kommer i tredje klasse.

Nyt klasseloft giver kommunerne store ekstraudgifter eller klassesammenlægninger

Regeringen indfører et nyt klasseloft på maksimalt 26 elever i 0.-2. klasse. Det vil føre til klasse-sammenlægninger eller store ekstraudgifter for kommunerne. Formand for Skolelederforeningen kalder aftalen dårligt politisk håndværk.
Carsten Rasmussen (S), borgmester i Næstved Kommune, har de seneste år stået i spidsen for at skære et trecifret millionbeløb på administration.

Sådan har tre kommuner sparet millioner på administration

Når din kommune skal spare på administration, så kan du måske lære af Næstved, Ishøj eller Odense kommuner, der har sparet mellem 1.000-3.300 kr. pr. borger.
Harald Blåtand byggede Trelleborg i år 980. Her ses optrædende i det store 'Slaget om Trelleborg'. Hver dag under festivalen 'Trelleborg Vikingemarked' kæmper omkring 300 'krigere' på slagmarken, med spyd, skjold og sværd.

Kommuner vil have vikingeborge på finansloven

Til september bliver det afgjort, om Danmarks fem ringborge bliver en del af UNESCO's verdensarv. Men det er ikke gratis at formidle borgene professionelt til borgere og turister, så derfor vil kommuner nu have borgene på finansloven.

37 kommuner bruger mindre på administration nu end i 2011

SVM-regeringen vil skære i kommunernes administration, fordi den ifølge regeringen er vokset for meget over de seneste ti år. Men det gælder ikke for over en tredjedel af landets kommuner, der tværtimod har sparet på administration. Se her hvordan det går i din kommune med udgifterne til bureaukrati.
'Hav en stærk ledelsesstreng' er et af de seks råd til at få bedre styr på socialområdet.

Seks gode råd til økonomistyring på socialområdet

Faaborg-Midtfyn er lykkedes med at tøjle udgifterne på det specialiserede socialområde. Her kan du læse seks konkrete råd fra kommunen om, hvordan din kommune bedre kan få styr på udgifterne.
Den 54-årige kommunaldirektør i Halsnæs Jan Michelsen er indstillet til fritaget for tjeneste og indstillet til fyring.

Kommunaldirektør fyret

Efter kun halvandet år i jobbet må kommunaldirektøren i Halsnæs Jan Michelsen nu stoppe. Kommunalbestyrelsen vil have en anden i spidsen for den nordsjællandske kommune.
Oppositionsleder Martin Sikær Kristensen (S) (til venstre) og borgmester Jens Ejner Christensen (V) er parat til som noget nyt i år at bruge af overskuddet fra forrige år.

Kommune går imod strømmen: Vil som noget nyt i år bruge et overskud

Mens mange borgmestre med stor bekymring må genåbne budgetter og finde besparelser, så går man i Vejle Kommune den stik modsatte vej. Her vil byrådet for første gang i mange år lade et regnskabsoverskud omsætte til velfærd.
Godt tre måneder før frikommuneforsøget efter planen skal begynde og give fire udvalgte kommuner størst mulig frihed til at tilrettelægge indsatsen, har beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen ikke taget stilling til, om det bliver til noget. I Hillerød, Greve, Silkeborg og Aabenraa Kommune efterspørger man en afklaring hurtigst muligt.

Stort anlagt frikommuneforsøg risikerer aflysning

Tre måneder før frikommuneforsøgene på beskæftigelsesområdet efter planen skal begynde, savner de fire udvalgte kommuner en afklaring. Men regeringen har endnu ikke taget stilling til frisættelsen, og det skaber frustration i kommunerne.

Så hårdt rammer udgifter til senior- og førtidspensionister hver kommune

De tidlige tilbagetrækningsydelser rammer kommunekassen hårdt i en lang række af landets kommuner. Se her, hvor mange senior- og førtidspensionister din kommune har i forhold til det forventede antal.
Det skal så vidt muligt være de samme sosu'er, der tager sig af plejekrævende ældre. Det ønsker politikerne i Danmark, og det er med til, at kommunerne ikke kan kopiere Buurtzorg-modellen én til én.

Forskere: Den populære Buurtzorg-model skal tilpasses danske forhold

Buurtzorg-modellen med selvstyrende teams i ældreplejen breder sig med statslig opbakning i mange kommuner. Men ældrechefer og politikere bør være opmærksomme på, at modellen ifølge forskere kræver ret meget tilpasning til danske forhold.

Fakta om de særligt dyre enkeltsager: Ofte tidligere anbragte

En screening af dyre enkeltsager viser, at hvis kommunerne kendte borgeren fra børneområdet, var borgeren i de fleste tilfælde anbragt eller på en institution. Samtidigt har mange borgere med en dyr foranstaltning en form for autisme eller udviklingshæmning.