Jobrådgiverne skal ikke frygte at miste deres arbejde lige foreløbig i Jobcenter Odense, som det seneste år har testet brugen af kunstig intelligens uden succes.

Kunstig intelligens blev en fuser: Algoritmer kommer ikke til at erstatte ansatte på jobcenter

Det seneste år har Jobcenter Odense eksperimenteret med brugen af kunstig intelligens. Men pilotprojektet har ikke været en succes.
Efter at beskæftigelsen har sat rekord efter rekord, steg ledigheden i november en smule. Men beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen mener, at vi står på et stærkt fundament forud for mere økonomisk usikre tider.

Minister om stigende ledighed: Vigtigt at alle nu lægger sig i selen

Efteråret 2022 sluttede med en stigning i ledigheden, viser tal fra Danmarks Statistik.
2022 blev ifølge overvismand Carl-Johan Dalgaard et historisk år på arbejdsmarkedet.

Overvismand: Beskæftigelsen var historisk høj i 2022

For tre måneder siden forudså de økonomiske vismænd, at dansk økonomi ville komme i modvind ovenpå rekordåret 2022. Foreløbig er dramaet dog udeblevet. Det får overvismanden til at erkende, at de dystre forudsigelser fra oktober skal korrigeres. Dengang forudså vismændene et fald i beskæftigelsen på 100.000 job i løbet af ’23.

Landets første jobcenter på TikTok – oplyser borgerne med et glimt i øjet

Det sociale medie TikTok er overset blandt jobcentrene, mener koordinator Simon Skou fra Jobcenter Horsens. Med hurtige, korte videoer vil jobcentret give specielt yngre mennesker gode råd til jobsøgningen.
Et nyt og eksperimenterende projekt i Herning og Randers vil stille såkaldte 'kollektive ungebudgetter' til rådighed, hvor små grupper af unge får tildelt op mod 60.000 kroner, som de selv må bruge på, hvad de vil.

Nyt eksperimenterende projekt skal hjælpe sårbare unge

Randers og Herning kommuner vil i de kommende tre år tilbyde unge at finde deres egen vej videre i livet. De stiller både netværk og op til 60.000 kroner til rådighed for, at de sårbare unge kan lykkes.
Sociale klausuler har ifølge borgmester i Odense Kommune Peter Rahbæk Juel vist sig at være en effektiv nøgle til at højne inklusion og rummelighed i ansættelsesprocesser.

Særligt projekt har hjulpet udsatte ledige i beskæftigelse i Odense

Som den eneste kommune i landet kombinerer Odense Kommune sociale klausuler og virksomhedsmatch i sin beskæftigelsesindsats. Et pilotprojekt har foreløbig bragt 78 udsatte ledige i beskæftigelse, og indsatsen er nu gjort permanent.
HK Kommunals formand, Lene Roed, er bekymret over SVM-regeringens regeringsgrundlag.

HK Kommunal: Ny regerings milliardbesparelser skæmmer reformarbejdet

Den nødvendige frisættelse af den offentlige sektor får det sværere, når man på forhånd opererer med milliardbesparelser på den borgernære velfærd herunder på beskæftigelsesindsatsen. Sådan lyder det fra HK Kommunal om det nye regeringsgrundlag.
I valgkampen stod beskæftigelsesindsatsen i høj grad for skud. Trusler om milliardbesparelser og lukning af jobcentre føg hen over hovederne på de ansatte. Set i det lys drog mange af sektorens ansatte formentlig et lettelsens suk, da de onsdag blev præsenteret for regeringsgrundlaget.

Analyse: På jobcentrene kan drages et lettelsens suk over regeringsgrundlag

Mange ansatte på jobcentrene åndede formentlig lettet op, da den nye SVM-regering onsdag præsenterede sit regeringsgrundlag. Godt nok skal der spares milliarder, men ikke her og nu. I stedet er der lagt op til en langsigtet plan, der skal aftales og gennemføres i samarbejde med en nyoprettet trepartsinstitution.
Jobcentrene skal nedlægges, og kommunerne skal sættes fri for "statslige proceskrav" fremgår det af SVM-regeringens grundlag. Udgifterne på beskæftigelsesområdet skal være reduceret med 3 mia. kr. i 2030.

Ny regering vil nedlægge jobcentrene og spare tre milliarder kroner

Den nye SVM-regering præsenterede her onsdag sit regeringsgrundlag, og på landets jobcentrene kan man nu se frem til en ny virkelighed. Der skal spares tre milliarder kroner på beskæftigelsesindsatsen, og jobcentrene nedlægges.

Historisk succes: Antal kontanthjælpsmodtagere er nu under 100.000

Antallet af kontanthjælpsmodtagere falder fortsat, og 2022 tegner derfor til det laveste antal kontanthjælpsmodtagere i årtier. Se tallene for alle kommuner her.
I Ishøj har den høje inflation fået flere hjemmegående med ikke-vestlig baggrund til at henvende sig til jobcentret for at få hjælp til at komme i deltidsjob, og i Viborg er flere førtidspensionister begyndt at opsøge jobcentret for at høre om muligheden for at få arbejde

Jobcenter oplever ny tendens: Flere førtidspensionister søger arbejde

Flere økonomisk pressede førtidspensionister er begyndt at opsøge Viborg Jobcenter for at høre om deres muligheder for at komme i arbejde. Hos Dansk Socialrådgiverforening mærker man tydeligt, at flere grupper for tiden har brug for en håndsrækning.

I midten af 90’erne var der 125.000 langtidsledige: I dag er der under 12.000

Det historisk lave niveau af langtidsledige fortsætter med at falde. Men der er stor forskel på fordelingen i landets kommuner. Se kortet her.