Iver Houmark Andersen

  "Vi har i mange år forsøgt at drive vores kommuner meget effektivt, og det er godt. Men det betyder også, at vi har oparbejdet mange kontrolsystemer," siger Socialdemokratiets kommunalordfører Birgitte Vind til Berlingske.

  Kommunale ledere: Vi får mere bureaukratisk bøvl

  Både mine medarbejdere og jeg selv bruger mere tid på dokumentation og kontrol end tidligere. Det siger to ud af tre kommunale ledere i ny måling. Vi må opgive noget af al den kontrol, siger kommunalordfører.
  Det er fortsat svært mange steder at låne til boligkøb på landet. Måske sker der noget politisk på feltet i år.

  Stadig svært at låne til boligkøb i landdistrikter

  Politiske indgreb skulle gøre det nemmere at købe bolig i landdistrikterne. Men nu viser ny undersøgelse, at det stadigt er svært at låne til boliger i udkantsdanmark, og nogle steder er det endda blevet sværere.
  Der er en del læringer fra corona, som lokalpolitikere med fordel kan gå i dialog med vælgerne om op til kommunalvalget, vurderer kommunikationsrådgiver Søs Marie Serup Laybourn.

  Fif til valgkamp: Dyrk ‘corona-skolen’ og erhvervspolitik

  Erhvervspolitik og 'læren fra corona' kan gå hen og blive hotte emner under kommunalvalget. Vælgerne stemmer gerne på innovative politikere, lyder det fra kommunikationsrådgiver.
  Økonomiforvaltningen skal få endnu bedre styr på betalingen af kommunens regninger. Det mener beskæftigelses- og integrationsborgmester i København, Cecilia Lonning-Skovgaard (V), som har været med til at stille et forslag i Borgerrepræsentationen.

  Politisk pres på kommune for at betale regninger til tiden

  Det skal være slut med, at Københavns Kommune ikke får betalt sine leverandører rettidigt. Økonomiforvaltningen har nu fået klar besked fra Borgerrepræsentationen om at oppe sig.
  "Det har ikke været uden sommerfugle i maven, at vi har kastet os ind i forsøgs-evalueringen," siger kommunaldirektør Christine Brochdorf fra Egedal Kommune.

  ‘Det har ikke været uden sommerfugle i maven’

  Byrådspolitikere og aktive borgere har for første gang evalueret ledelsen i kommune. 'Det kan føles vovet,' siger kommunaldirektør.
  "Man går rundt og er lidt frygtsom," fortæller May Bjerre Eiby (th) om sin erfaring med at arbejde på plejehjem i kommunerne. Større åbenhed om godt og skidt i kommunerne blev efterlyst på konference, hvor sagen med plejesvigt af 90-årige Else Marie Larsen gav debat (tv).

  Ekspert: Vi skal væk fra syg tavshedskultur i kommunerne

  Ledere og politikere i kommunerne har et kæmpe ansvar for at få gjort op med syg tavshedskultur i kølvandet på 'Else-sagen' om plejesvigt. Det siger psykolog på konference, hvor der kraftigt blev efterlyst større åbenhed om kritiske forhold og respekt for faglighed.
  Røde tagsten "i fin form" er noget af det, som man med en ny intern byttebørs håber at få genbrugt i Skanderborg Kommune.

  Flere kommuner sætter genbrug i system

  Flere og flere kommuner får sig en intern børs, hvor man sætter genbrug af for eksempel byggematerialer eller møbler i system. Senest har Skanderborg Kommune oprettet en ordning, så interesserede institutioner kan overtage brugte ting.
  Pårørende til plejekrævende ældre må meget gerne hjælpe med at få booket tid til vaccination, lyder det fra borgmester i Frederikshavn Birgit S. Hansen.

  Kommuner: Alt for få bestiller tid til vaccination

  Det er svært at få svage ældre til at bestille tid til vaccination. Det oplever man i to nordjyske kommuner, hvor man nu beder pårørende om hjælp.
  Tre fynske byrådsmedlemmer og frafaldne DF'ereer gået sammen i partiet De Lokalnationale. Det er fra venstre Carsten Kudsk, Nyborg, Christel Gall, Odense, og Betina S. Christiansen, Assens.

  Frafaldne DF’ere stifter partiet De Lokalnationale

  Et nyt parti bestående af frafaldne DF'ere er ved at blive etableret. Foreløbig er fire lokalpolitikere fra Fyn gået over til De Lokalnationale. Tvivlsomt om partiet vinder byrådspladser ved KV21, vurderer professor.
  Forældre kræver, at de igen kan aflevere deres børn indenfor, når corona-pandemien er overstået. På den baggrund må Familieudvalg nu droppe plan.

  Aflevering og afhentning af børn skaber splid

  Forældre vil ikke finde sig i - efter coronapandemien - at skulle aflevere små børn på en parkeringsplads eller andre steder i det fri. Lokalpolitikeres plan om at gøre 'ude-aflevering' permanent ser ud til at falde.
  Det giver gode snakke og øget bevidsthed om sundhed, når undervisningen af elever i 10. klasse en gang imellem foregår rundt om et lejrbåd. Det viser erfaring fra pilotprojekt.

  Pilotprojekt i det fri øger trivsel blandt unge

  Nyt pilotprojekt skaber fysisk og mentalt sundhed blandt unge i 10. klasse. Elev fortæller, at 'sundhedstimer' har lært ham 'rigtig mange nye ting i forhold til søvn og kost.'
  Det vil sætte al udvikling i kommunen i stå, hvis alle store beslutninger skal til folkeafstemning lokalt, mener byrådsmedlem Kim Sunesen (V).

  Byrådsmedlem: Lokale afstemninger er ‘populisme i sin værste form’

  Det er en dårlig idé at lave lokale folkeafstemninger om større sager. Det er populisme og kan sætte al udvikling i stå, mener byrådsmedlem fra Venstre.