Cheføkonom: Stigning i ledigheden i over en tredjedel af kommunerne varsler større krise

Mens beskæftigelsen steg med 10.300 lønmodtagere i august, var ledighedsprocenten den samme som i januar, viser tal fra Danmarks Statistik. Men stigninger i energipriser, renter og inflation rammer allerede nu hårdt i flere kommuner. Se udviklingen i kort og tabel i artiklen.
(Arkiv) Langt den største del af virksomhedspraktikker og øvrige vejledning og opkvalificering blandt kontanthjælpsmodtagere gives til aktivitetsparate, der ikke er klar til arbejdsmarkedet.

Fakta: Disse aktiveringsformer vil regeringen op- og nedprioritere

Der er stor forskel på hvilke indsatser, forsikrede ledige og kontanthjælpsmodtagere får mest og mindst af i de forskellige kommuner. Vi har set på løntilskud, ordinær uddannelse, virksomhedspraktik og 'øvrig vejledning og opkvalificering.' Find din egen kommune i tabellen.
(Arkiv) Jobcenterchef i Frederikshavn Mette Krog Dalsgaard frygter, at udsatte ledige kommer i klemme, når de ikke længere kan komme på kurser, der forbereder dem på arbejdsmarkedet. Og koncernchef for beskæftigelse i Odense Gorm Hjelm Andersen gør opmærksom på problemet med at skaffe flere virksomhedspraktikker under en kommende krise.

Bekymring: Arne-besparelse lægger op til alt for mange virksomhedspraktikker

De næste års besparelser i jobcentrene kan ødelægge flere års arbejde med at gøre virksomhedspraktikker meningsfulde for arbejdsløse og virksomheder, advarer flere kommuner, som NB-Beskæftigelse har talt med.
(Arkiv) Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) fremlagde fredag formiddag regeringens forslag til rammer for fire frikommuneforsøg til møde med forligspartier bag LAB-loven.

Her er regeringens forslag til frikommuneforsøg i fire kommuner

Fritagelse for en en række proceskrav. Suspension af rettigheder for arbejdsløse. De fire frikommuner slipper også for truslen om skærpet tilsyn. Rådighedspligt og sanktionsregler fastholdes. Se regeringens forslag til frisættelse og begrænsninger i de treårige forsøg.

Fakta: 17 procent mindre ledighed blandt 16-24-årige

Arbejdsløsheden blandt de 16-24-årige faldt med omkring 6.500 fra 2018 til 2021. Det er et fald på 17 procent. Hele 91 kommuner har bidraget til successen. Find din kommune her.
(Arkiv) "Jeg bliver selv meget træt, hvis man hører om mennesker, der skal afprøves i en time om ugen," siger professor Nina Smith om kritikken af jobcentrene. Hun er formand for Reformkommissionen, der vil foreslå en helt ny model for ledige på kanten af arbejdsmarkedet.

Kendt professor: Kommuner skal samarbejde strategisk med civilsamfund og virksomheder

En helt ny model. Det kan vi vente, når Reformkommissionen med professor Nina Smith i spidsen kommer med rapport om unge og voksne på kanten af arbejdsmarkedet.
Jens Hansen har en

Langtidsledigheden i rekordfald i stort set alle kommuner

Langtidsledigheden har kun én gang været lavere i juli måned, siden statistikken blev oprettet på Jobindsats.dk i 2007. Se tallene for din kommune her.

Her er de 51 kommuner, der vil være frikommuner på beskæftigelse

Her er navnene på de 51 kommuner, som lægger billet ind på at blive en ud af fire frikommuner på beskæftigelsesområdet. Der er stor geografisk spændvidde i ansøgerfeltet.
(Arkiv) Yngre med et handicap er blandt de tusinde under 40 år, der er på førtidspension. Billedet er fra en demonstration mod årets økonomiaftale mellem KL og staten. Den tilgodeser ikke mennesker med et handicap, mener de demonstrerende.

Fakta: Flere under 40 år får tildelt førtidspension

Et centralt punkt i førtidspensions- og fleksjobreformen fra 2012 er, at personer under 40 ikke længere skulle kunne få førtidspension. Men i 2021 var tildelingen af pensioner højere end i 2012. Find din egen kommuner her

Langt fra alle kommuner lever op til ministermål om opkvalificering

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaards ønske om, at jobcentrene skal sende flere arbejdsløse i uddannelse, virker ikke alle steder. Forleden understregede ministeren igen behovet for, at ufaglærte bliver opkvalificeret. Se udviklingen i din kommune her.
(Arkiv) Konservative vil indføre arbejdspligt til alle på kontanthjælp, der ikke er for syge til at arbejde, fortæller partiets beskæftigelsesordfører Niels Flemming Hansen.

V og K vil i regering indføre arbejdspligt for kontanthjælpsmodtagere

Socialdemokratisk forslag om 37 timers arbejdspligt til indvandrere på kontanthjælp kan ikke samle flertal i Folketinget. Men både Venstre og Konservative vil som noget af det første indføre arbejdspligt, hvis de vinder valget.
(Arkiv) Radikale Venstre vil udfase efterlønnen frem mod 2030, men det er ikke realistisk at øge arbejdsudbuddet med 18.000 til den tid, lyder kritikken. Her er det Sofie Carsten Nielsen på partiets sommergruppemøde.

Kritik: Radikales efterlønsregnskab går ikke op

De Radikale vil øge beskæftigelsen med 18.000 i 2030 ved at afskaffe efterlønnen. Men faldet i personer på efterløn tyder på, at der ikke er så mange at tage af til den tid.