Uklare besparelser på jobcentrene vil skabe usikkerhed for både jobcentre, virksomheder og beskæftigelsesindsatsen, mener Peter Rahbek Juel, formand for KL's arbejdsmarkedsudvalg.

KL: Besparelser på jobcentrene skaber usikkerhed om beskæftigelsesindsatsen

Politisk aftale om at a-kasser skal overtage forsikrede ledige i tre måneder fra jobcentre er et opgør med, at virksomhederne har én indgang til jobcentrene, lyder det fra formand for KL's arbejdsmarkedsudvalg. Kommunerne har dog også fået nogle ønsker opfyldt.
(Arkiv) Besparelser på jobcentrene på 1,1 milliarder skal finansiere tidlig pension, som regeringen præsenterede på Danish Crown i august 2020. Under maskerne er det statsminister Mette Frederiksen og beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard.

Kampen om nyledige dagpengemodtagere intensiveres

Kommunerne og fagbevægelsen kæmper med usikre argumenter om de nyledige dagpengemodtagere. For ingen analyser har indtil videre vist, om a-kasser eller jobcentre er bedst til at få dem i arbejde. Aftale om millionbesparelser på jobcentrene er lige på trapperne.
Jobcentrene skal tage hensyn til syges helbred, når de sender dem i aktivering, indskærper beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard i et brev til landets 98 borgmestre.

Ministerbrev: Jobcentre skal tage hensyn til lediges helbred

Dokumentation: På baggrund af en sag i jobcentret i Randers har beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard indskærpet over for alle kommuner, at de skal tage hensyn til borgernes helbred. Jobcentre skal også vejlede om, at den ledige selv kan få indflydelse på aktivering.
(Arkiv) Som medlem af ydelseskommissionen er professor Jon Kvist skuffet over, at en nu kontanthjælpsaftale ikke tager større livtag med strukturerne i systemet. Her er han på kommissionens pressemøde i maj 2020.

‘Endelig fik børn selvstændig ret til et fritidsliv, som FN’s børnekonvention foreskrive...

'Vi er nødt til at finde andre måder at mindske børns afsavn på,' siger professor i europæisk velfærd Jon Kvist om ny kontanthjælpsaftale. Han er begejstret for fritidstillægget, men er som medlem af ydelseskommissionen skuffet over, at meget af kompleksiteten i systemet består.
En ny kontanthjælpsaftale laver tre kontanthjælpslofter i stedet for ét. Den lyserøde kolonne er lønnen i et lavtlønsjob.

Kontanthjælpsaftale er ikke nogen stor reform

Den nye aftale om kontanthjælp henter en lang række enkeltforslag fra Ydelseskommissionens anbefalinger, men den ændrer ikke grundlæggende ved ydelsessystemet. Det er svært at vurdere de samlede økonomiske konsekvenser for de ledige, for de tal har regeringen ikke fremlagt.
En ny kontanthjælpsaftale laver tre kontanthjælpslofter i stedet for ét. Den lyserøde kolonne er lønnen i et lavtlønsjob.

Kontanthjælpsaftale er ikke nogen stor reform

Den nye aftale om kontanthjælp henter en lang række enkeltforslag fra Ydelseskommissionens anbefalinger, men den ændrer ikke grundlæggende ved ydelsessystemet.
"Især udsatte borgere kan føle, at det er angstprovokerende at modtage post på forskellige tidspunkter," siger Simon Krogh, koncernchef i Odense Kommune.

Kommune beder medarbejdere være hensynsfulde, når de sender digital post

Medarbejderne i jobcentret og de øvrige afdelinger i Odense Kommune skal følge retningslinjer for 'hensynsfuld udsendelse af digital post,' når de henvender sig til borgere om afgørelser og andre forhold. Det er især udsatte borgere, der bliver urolige over breve.
Formand for KL, Martin Damm, er overrasket over, at regeringen allerede inden sommerferien vil udpege fire kommuner, der skal frisættes på beskæftigelsesområdet i tre år.

Regeringen sætter sig på styringen af frikommuner på beskæftigelsesområdet

Regeringen vil inden sommerferien udpege fire kommuner, der med økonomiaftalen med KL skal frisættes i tre år på beskæftigelsesområdet. KL's formand Martin Damm er overrasket. 'Blækket er dårlig tørt, før man siger, at nu er det staten, der kører,' siger Damm.
Jobcentrene havde stort set samme udgifter i 2019 som i 2011, selvom arbejdsløsheden var faldet med over to procent. VIVE har set på hvorfor.

VIVE: Jobcentre har samme udgifter på trods af halveret arbejdsløshed

På otte år faldt ledigheden med to procentpoint, mens udgifterne til jobcentrene var nogenlunde stabil. En af forklaringerne er, at der samtidig kom flere syge og aktivitetsparate til. Der er dog også tegn på, at kommunerne ikke tilpasser antallet af medarbejdere til de færre ledige, skriver VIVE.

Kontanthjælp: Stor kommunal forskel på sager med fejl i udbetalinger

Mens Lolland Kommune uretmæssigt har trukket kontanthjælpsmodtagere for penge i 353 sager om 225-timersreglen, har Læsø som den eneste kommune ikke fundet en eneste sag, hvor det er sket. Find din kommune på kortet, hvor du også kan se, hvad det kommer til at koste.
(Arkiv) Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) vil fortsætte kontrollen af kommunernes administration af 225-timersreglen.

Kommuner skal betale millioner tilbage til kontanthjælpsmodtagere

Kommunerne har uretmæssigt trukket enlige kontanthjælpsmodtagere i ydelse i alt 5.700 gange på grund af 225-timersreglen, selvom de var undtaget. Kommunerne er nu i gang med at tilbagebetale i alt 19 millioner kroner, skriver beskæftigelsesministeren.
Rikke Kallesøe Raecke, centerchef, Københavns Kommune

Københavns jobcenter skal spare 23 millioner på ungeområdet

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget i København besluttede mandag at spare 23 millioner på ungeområdet i 2023. Det svarer i grove tal til 45 medarbejdere. Besparelsen kan betyde, at nogle af de unge bliver på offentlig forsørgelse i længere tid, vurderer forvaltningen.

INGEN KREDITKORT OPLYSNINGER

Få dit kommunale nyhedsoverblik kl. 7.00 hver morgen - gratis og uden binding i 4 uger

Har du allerede abonnement, log ind her:

Mangler du NB Kommune abonnement, så start gratis her: