Stigning i folketallet er næsten firedoblet efter krigen i Ukraine

Folketallet i Danmark er steget næsten fire gange så meget siden krigen i Ukraine brød ud, hvis man sammenligner med en tilsvarende periode før krigen. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Stor forskel på kompensationsgraden i kommunerne for ukrainske flygtninge i 2023

Hvis kommunerne bliver kompenseret for de ukrainske flygtninge gennem bloktilskuddet i 2023, står de fleste jyske kommuner til en generel underkompensation, hvorimod sjællandske kommuner bliver overkompenseret.
Chefredaktør fra NB-Medier Arne Ullum (t.v.) moderer en debat om økonomiaftalens konsekvenser for det specialiserede socialområde på Folkemødet. I panelet sidder KL-formand Martin Damm (V), formand for Danske Handicaporganisationer Thorkild Olesen og folketingsmedlem og handicapordfører for SF Charlotte Broman Mølbæk.

Folkemødet: Sådan vil økonomiaftalen påvirke den offentlige service

Økonomiaftalen for 2023 er faldet på plads i denne uge. Næste uge sætter NB-medier derfor aftalen til debat på Folkemødet på Bornholm. Her stilles der skarpt på aftalens indhold - ikke mindst det specialiserede socialområde.
Jobcentre i fire kommuner kan blive udsat for en omfattende oprydning i regeljunglen, da fire kommuner står til at blive frikommuner på beskæftigelsesområdet. Det fremgår af økonomiaftalen for 2023.

Økonomiaftale: Fire kommuner kan blive sat fri på beskæftigelsesområdet

Frikommuneforsøget bliver nu udvidet med beskæftigelsesområdet. I første omgang for fire kommuner. Det fremgår af den nye økonomiaftale for 2023.
Michael Ziegler (K), borgmester i Høje-Taastrup Kommune og medlem i KL-bestyrelse stemte sammen med sine to andre konservative bestyrelsesmedlemmer blankt til økonomiaftalen for 2023.

Konservative stemmer blankt til økonomiaftalen i KL’s bestyrelse

De konservative borgmestre mener ikke, at regeringen er ærlig omkring velfærdsforringelser i økonomiaftalen. Derfor stemmer de blankt i KL's bestyrelse.
KL-næstformand Jacob Bundsgaard (S) yderst til venstre stod side om side med KL-formand Martin Damm (V), finansminister Nicolai Wammen (S) og indenrigs- og boligminister Christian Rabjerg Madsen (S), da de præsenterede den ny økonomiaftale for 2023. Her blev der ikke råd til penge til det specialiserede socialområde.

Ingen penge til handicapområdet i økonomiaftalen for 2023

Der kommer ikke penge til det specialiserede socialområde i økonomiaftalen for 2023. Det bliver op til kommunerne at foretage prioriteringerne, fastslår finansminister Nicolai Wammen (S) over for NB-Medier.
Kommunerne fik ikke ekstra penge i økonomiaftalen til det kommende store løft af sundhedsopgaver.

Kommunerne får ikke flere penge til sundhed i økonomiaftalen

Regeringen giver ikke en ekstra håndsrækning til kommunerne, hvad angår opgaveglidninger på sundhedsområdet. Kommunerne fik dog omkring 200 mio. kr. om året fra sundhedsreformen. Det fremgår af den nye aftale.
Knud Vincents (V), borgmester i Slagelse Kommune, kan se frem til et højere vederlag i 2023. Det skyldes, at kommunen ifølge prognoser ser ud til at have over 80.000 indbyggere fra næste år.

Disse borgmestre er på vippen til at stige eller falde i vederlag

I otte kommuner er borgmestrene på vippen til enten at stige eller falde i vederlag i denne valgperiode. Det viser befolkningsfremskrivninger fra Danmarks Statistik.
KL-formand Martin Damm (V) er klar til at kæmpe for, at anlægsrammen ikke bliver beskåret så meget, som regeringen har lagt op til. Det fortæller han til NB-Økonomi på vej ind til forhandlingerne i finansministeriet.

Kommuner vil blive ramt dobbelt, hvis regeringen skærer i anlægsrammen

Hvis regeringen skærer i anlægsrammen i økonomiaftalen for 2023, så vil kommunerne blive ramt dobbelt. KL-analyse viser, at 51 procent af kommunerne allerede i 2022 har udskudt eller droppet anlægsprojekter.
Michael Vindfeldt (S), borgmester på Frederiksberg er træt af at vente på, at skiftende regeringer skal kompensere kommunerne for stigende udgifter på det specialiserede socialområde. Gider regeringen ikke finde pengene, så kan de selv stå for driften, lyder det kontante svar fra ham.

S-borgmester: Staten må overtage det specialiserede socialområde

Frederiksbergs borgmester Michael Vindfeldt (S) vil ikke længere have ansvaret for økonomien på handicapområdet, hvis regeringen konstant øger forventningspresset uden at kompensere kommunerne tilsvarende. 'Måske skulle staten overveje at overtage det,' siger Vindfeldt.

15 kommuner har en lavere likviditet end 5.000 kr. pr. borger

Ni ud af 15 kommuner har oplevet et fald i likviditeten fra ultimo 2021 til første kvartal 2022. Det er selvom, at de 15 kommuner er dem med laveste likviditet i Danmark. Det viser de kommunale nøgletal.

Se kort: Så mange millioner skal kommunerne betale til staten

Hver kommune skal betale mellem 2 og 823 mio. kr. tilbage til staten, hvis midtvejsreguleringen ender på en tilbagebetaling på 7,5 mia. kr. for kommunerne. Det viser NB-Økonomis beregninger.

INGEN KREDITKORT OPLYSNINGER

Få dit kommunale nyhedsoverblik kl. 7.00 hver morgen - gratis og uden binding i 4 uger

Har du allerede abonnement, log ind her:

Mangler du NB Kommune abonnement, så start gratis her: