Alle budgetter offentliggjort: Sådan udvikler servicen sig i de enkelte kommuner

Mens et mindre antal kommuner skærer benhårdt i deres service fra 2022 til 2023, så er der ingen kommuner med store stigninger. Se tal for din kommune her.
Finansminister Nicolai Wammen (S) kan se frem til en overraskelse, når kommunernes regnskab for 2022 offentliggøres. Kommunerne har nemlig fundet en fejl, som de facto vil hæve servicerammen og staten stilskud til kommunerne med 600 millioner kroner.

Fejlkontering kan sikre kommuner 600 millioner i ekstra serviceramme

Konsulentfirma har fundet konteringsfejl, som fejlagtigt har belastet servicerammen i 67 kommuner med cirka 600 millioner kroner. Opdagelsen kan muligvis redde kommunerne fra statslige sanktioner for 2022-regnskabet.

Se om din kommune får lettet servicerammen

67 kommuner har fejlkonteret og dermed fejlagtigt belastet deres serviceramme. Se prognose for, hvor meget hver enkelt kommune kan løfte væk fra servicerammen.
Bare to uger efter sin tiltrædelse foreslår Kertemindes nye kommunaldirektør Inger Marie Vynne en akut spareplan for at stoppe et truende dræn i kommunekassen.

Budgetchok i kommune: Samlede besparelser på fem-syv procent af servicerammen i 2023

Kerteminde Kommune er ramt af tre alvorlige forhold, og nu foreslår kommunaldirektør derfor akut opbremsning i alle udgifter. Mange andre kommuner kan følge efter.
Finansminister Nicolai Wammen (som her til venstres ses sammen med KL-formand Martin Damm) har et klart budskab til regioner og kommunerne: De må selv finde ud af, hvordan de til sammen får sparet tre milliarder kroner på deres administration.

Finansministeren: Kommunerne skal selv finde besparelser på administration

Regeringen vil tage milliarder af kroner fra kommunerne som ren rammebesparelse, oplyser finansminister Nicolai Wammen. Besparelser på planlagt afbureaukratisering og frisættelse skal finansiere økonomiaftaler.
Martin Damm (V), KL-formand og borgmester i Kalundborg Kommune, er inde på i sin åbningstale til KØF, at regeringen må være med til at tage den åbne samtale med borgerne om, at velfærden bliver presset de kommende år.

Regeringen og KL i åben konflikt om velfærd

Konflikten mellem kommunerne og regeringen er skærpet, efter S-ordfører lover, at der kommer bedre velfærd trods færre penge.
Professor i nationaløkonomi og formand for reformkomissionen Nina Smith, er enig med KL i, at Christiansborg skal blive bedre til at forventningsafstemme mulighederne for velfærden med danskerne. Her ses hun til Kommunaløkonomisk Topmøde i marts 2022.

Nina Smith: Christiansborg må hjælpe med forventningsafstemning

Reformkommissionens formand bakkede på KØF op bag KL's krav om, at Folketinget skal forberede danskerne på hårde prioriteringer af velfærden.
Fra øverste venstre Birgitte Vind (S), Nick Zimmermann (DF), Lars-Chr. Brask (LA), Jette Gottlieb (EL), Franciska Rosenkilde (AL), Dennis Flytkjær (DD), Mike Villa Fonseca (M), Lars Boje Mathiesen (NB), Lise Bertelsen (K), Theresa Berg Andersen (SF), Lars Chr. Lilleholt (V), Lotte Rod (R).

Seks ud af tolv kommunalordførere er nyvalgte

Kommunalordførerne er på plads, og halvdelen er helt nyvalgte. Syv ud af tolv ordførere har under fire års erfaring på Christiansborg, og kun én har tidligere været kommunalordfører. Det viser gennemgang.
KL-formand Martin Damm advarer om, at regeringens løfter om bedre velfærd er så meget i modstrid med virkeligheden, at man risikerer, at danskernes opbakning til velfærdssamfundet smuldrer.

KL-formand: Statsministerens velfærdsløfter truer opbakningen til velfærdssamfundet

KL-formand Martin Damm advarer inden Kommunaløkonomisk Forum om, at Mette Frederiksens velfærdsløfter er dækningsløse og kan true danskernes opbakning til velfærdsstaten.
Det er ikke muligt at reducere de offentlige udgifter med over seks procent i kommunerne, uden at det går ud over servicen. Det mener borgmester Benedikte Kiær (K) fra Helsingør Kommune.

Analyse: Kommuner skal spare op til 6,6 procent på service frem til 2030

Regeringsgrundlaget for den nye SVM-regering viser, at kommunerne skal prioritere og effektivisere for mellem 12,7 og 18,9 mia. kr. frem til 2030. 'Folketinget må afgøre, hvor der skal fjernes service og ydelser til borgerne,' siger Helsingørs borgmester.
Staten har ansat så mange ekstra medarbejdere i den statslige administration blandt andet her på Slotsholmen, at staten fra 2011 til 2021 har øget sine administrative udgifter med 9,4 milliarder kroner.

Milliardvækst i statens administration ikke nævnt med et ord

Selvom statens administrationsudgifter er steget næsten fire gange så meget som kommunernes, så er statens administrationsudgifter ikke nævnt med ét ord i regeringsgrundlaget. Kommunaldirektør kommer med sarkastisk kommentar.
Både S, V og Lars Løkke (nu M) har i tidligere regeringsgrundlag lovet kommunerne at afbureaukratisere. Det kan derfor blive svært at realisere. Men denne gang har de ikke længere nogen undskyldning for ikke at levere, da regeringen har flertal bestående af SVM.

Sådan påvirker SVM-regering kommunernes økonomi

SVM-regeringen vil skære i kommunernes servicerammer. Men effekten på velfærden kan afbødes, hvis den nye regering - modsat tidligere regeringer - opfylder løfter om afbureaukratisering.