SF-borgmester Sisse Marie Welling i København beskylder Enhedslisten for at bruge penge på skattelettelser. "Vi vil hellere bruge kommunens penge på klima og velfærd," skriver hun. Men likviditeten, som budgetpartierne i Borgerrepræsentationen bruger på lettelser i skatten kan ikke bare flyttes over på mere velfærd på grund af serviceloftet.

Spinkrig: Koster skattenedsættelser service og anlæg i København?

Fakta siger, at skattelettelser ikke vil påvirke service- og anlægsbudgettet i København i overskuelig fremtid, men alligevel er der udbrudt en spinkrig mellem især SF og Enhedslisten.
Københavns overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S) er angiveligt kun timer fra at blive sat udenfor politisk indflydelse i København, når et flertal udenom S og SF bliver endeligt enige om en budgetaftale.

Flertal sætter Hæstorp udenfor og gennemfører skattelettelser

Et flertal uden om S og SF er i fuld gang med at nedskrive alle detaljer i historisk budgetaftale i København, som redder alle kommuner fra sanktioner. Hæstorp er på vej til at blive reduceret til kransekagefigur.
Søren Pape (K) svarer nu på, hvorfor han som borgmester i Viborg ikke kunne leve op til de krav om administrativ effektivitet, som han nu kræver af landets borgmestre.

Pape: Jeg havde sikkert 117 undskyldninger

Den konservative leder svarer nu på, hvorfor han ikke som borgmester kunne leve op til de krav, som han nu stiller til landets borgmestre om administrative effektiviseringer.
Da Søren Pape (K) var borgmester i Viborg, kunne han ikke levere så lave administrationsudgifter, som han nu kræver af landets borgmestre.

Pape kunne ikke selv leve op til sparekrav

K-leder vil have kommuner til at spare 8,4 mia. på administration. Men han var som borgmester selv langt fra målet.
Borgmester Knud Vincent (V) erkender nu, at Slagelse ikke kan få økonomien til at hænge sammen uden en skatteforhøjelse. Det kan i værste fald udløse en sanktion, som på sigt vil ramme en gennemsnitskommune med 1,4 mio. om året.

Borgmester i Slagelse: Vi undgår ikke at sætte skatten op

Trods massive besparelser med skolelukninger er Slagelse tvunget til at sætte skatten op. Det kan koste hver af de andre kommuner 1,4 mio. om året i gennemsnit.

Ulighed i pensionsformuer mellem fattige og rige kommuner falder

Arbejdsmarkedspensionerne reducerer uligheden i pensionsformuer mellem rige og fattige kommuner - men formueudvikling fra boliger og aktier trækker den modsatte vej.
Vordingborg Kommune har søgt om at hæve skatten med op til halvanden procent svarende til 120 millioner kroner. Nu opfordrer borgmester Mikael Smed de velhavende kommuner til at sænke skatten, så de fattige kommuner som Vordingborg undgår en sanktion fra staten.

Pressede kommuner truer med at udløse sanktioner på op til 720 mio. kroner

Økonomisk pressede kommuner vil presse blandt andet København til at sætte skatten ned for at undgå, at alle kommuner tilsammen får sanktioner på op til 720 mio. kroner fra staten.
På pressemødet om finansloven afviste finansminister Nicolai wammen kritik af, at regeringen skruer velfærdsforventninger urealistisk op.

Finanslov varsler stramme økonomiaftaler

Kommunerne må sammen med resten af den offentlige sektor se ind i nogle stramme budgetter. Regeringen giver inflationen skylden, men tallene viser, at det økonomiske råderum er brugt.
Udfordringen ved den faseopdelte budgetproces bliver angiveligt at samme størrelse som sidste år. Ifølge NB-Økonomis oplysninger skal byråd over hele landet i gang med at skære i anlægsplanerne for at kommunerne kan undgå en sanktion fra staten.

Pressede kommuner løser del af budgetstrid

Kommunerne holder igen med serviceudgifter, men til gengæld bliver der hård kamp om anlægsrammerne.
Sønderborgs borgmester Erik Lauritzen (S) er rystet over, at kommunen ikke har fået så meget som en krone i særtilskud. Nu skal kommunen gennem benhård sparekur.

Borgmester efter afslag: Jeg er rystet

32 kommuner fik tirsdag et blankt afslag på deres ansøgning om særtilskud. En del var ventet, men i nogle kommuner udløste afslag et chok. Se alle detaljer om fordelingen her.
Borgmesteren i Lolland Kommune, Holger Schou Rasmussen (S), kan glæde sig over, at Lolland er den helt store vinder i fordelingen af særtilskudspuljen. Kommunen får 195 millioner kroner, svarende til 31,5 procent af det samlede tilskud.

Her er de 18 kommuner, der får særtilskud i 2023

Indenrigs- og Boligministeriet har netop offentliggjort listen med de 18 kommuner, der får særtilskud fra den såkaldte paragraf 16-pulje. Se her, hvilke kommuner der får del i puljen på 619 millioner kroner.
Blandt andre Frederiksbergs borgmester Michael Vindfeldt (S) må se i øjnene, at det bliver meget svært at få styr på budgettet for 2023 ved hjælp af en skattestigning.

Nye tal: Mulighed for øget skat uden sanktioner fortoner sig

En række økonomisk trængte kommuner fik her torsdag en våd klud i ansigtet. Alt peger på, at de skal betale fuld sanktion til staten, hvis de dækker del af underskud med øget skat.