Kommuner kunne spare 8,2 mia. kr., hvis alle havde administrationsudgifter som ti laveste

Nyt benchmark viser, at kommuner kunne spare 8,2 milliarder kroner, hvis alle var lige så billigt administrerede som de ti billigste. Hvis alle kom ned på gennemsnittet, så er besparelsen 2,0 milliarder kroner.

Her får borgerne mest service for deres skat – se tallene for alle kommuner

I yderkommunerne betaler borgerne høj skat og får lav service, mens det er omvendt i særligt de rige hovedstadskommuner. Se sammenhængen mellem skat og service for alle kommuner.
Ny analyse viser, at mange yderkommuner har serviceudgifter markant under deres udgiftsbehov for at levere en landsgennemsnitlig service.

Kommentar: Serviceudgifter bliver efterårets store tema i kommunerne

Stigende pres for mere velfærd, bugnende kommunekasser og opskruede velfærdsforventninger fra Christiansborg gør servicerammen til centralt stridspunkt både i KL og på vælgermøderne ved KV21, skriver chefredaktør for NB-Medier Arne Ullum.

Analyse: Store forskelle på kommunernes serviceudgifter i forhold til behovet

Mens mange hovedstadskommuner bruger 10-15 procent mere på service end deres udgiftsbehov tilsiger, så ligger enkelte provinskommuner helt nede omkring 90-95 procent. Se tallene for alle kommuner her.
Frederiksbergs konservative borgmester Simon Aggesen er en af de udfordrede borgerlige borgmestre, som kan håbe på, at dagens meningsmåling markerer et vendepunkt for vælgernes opbakning til Socialdemokratiet.

Analyse: Ny måling skaber tvivl om fremgang for S ved KV-21

Ny meningsmåling, strejke blandt sygeplejersker og protester mod manglende penge til handicappede skaber tvivl, om Socialdemokratiet ved kommunalvalget får den forventede fremgang.

Tæt på rekordlavt antal kontanthjælpsmodtagere

Danmark er nu tæt på at have det laveste antal kontanthjælpsmodtagere i nyere tid. I marts var der blot 213 flere end i den hidtil laveste måned i juni 2008.

Store forskelle på udviklingen i antal kontanthjælpsmodtagere i kommunerne

Det historiske fald i antal kontanthjælpsmodtagere dækker over store kommunale forskelle. Se tallene for alle kommuner her.
Der findes ingen officielle billeder af det hasteindkaldte pressemøde om regeringens og KL's økonomiaftale, da Danmarks nationale nyhedburaeau Ritzau og dens fotografer heller ikke nåede frem med 18-19 minutters varsel. Men her er et privatbillede venligst udlånt af en embedsmand.

Mediekommentar: Finansministers PR-strategi udmanøvrerede KL og medierne

De store medier i Danmark må have røde ører, efter en kynisk men effektiv pressestrategi fra Finansministeriet fik regeringens tilbagetog i velfærdspolitikken til at forsvinde fra nyhedsfladen. Det skriver chefredaktør Arne Ullum i denne mediekommentar.
Centerchef Claus Bjørnlund Strandmark fra Faxe er blevet afskediget efter stor budgetfejl. Men han afviser at stå alene med ansvaret.

Budgetfejl til 44 mio. koster centerchef jobbet

Faxe Kommune glemte at bruge KL-prognose i budget, og står nu med et hul på 44 millioner kroner i budgettet. Fyret centerchef afviser at stå alene med ansvaret.
KL-formand Jacob Bundsgaard og formanden for Danske Regioner Stephanie Lose skal til at forklare deres bagland i kommuner og regioner, at den står på effektiviseringer/besparelser i 2022.

Sammenligning: Hverken kommuner eller regioner får dækket stigende udgifter

Både kommuner og regioner skal effektivisere for at undgå at give borgerne dårligere velfærd i 2022. Det viser sammenligning af de to nye økonomiaftaler.
Hjørring borgmester Arne Boelt fik skældud fra alle kanter, da kommunen lukkede plejecenteret Havbakken for at effektivisere driften af ældreområdet. Med den nye økonomiaftale kan borgerne se frem til flere af den slags effektiviseringer.

Økonomiaftale udløser effektiviseringer for langt over 400 millioner kroner

Effektiviseringer er tilbage som en officiel del af regeringens politik i den nye økonomiaftale. Og borgerne skal forvente langt større effektiviseringer end de omtalte 400 mio. kr. Se her hvorfor.
Tidligere finansminister Kristian Jensens borgerlige økonomiaftale med kommunerne fra 2018 ligner næsten til forveksling Nicolai Wammens socialdemokratiske fra 2021. Se en faktuel sammenligning her.

Økonomiaftale ligner til forveksling borgerlig aftale fra 2018 – se fakta her

Det kræver målfoto for at afgøre, om den nye økonomiaftale giver mere eller mindre velfærd end den borgerlige regerings sidste aftale fra 2018. Se fakta her.

INGEN KREDITKORT OPLYSNINGER

Få dit kommunale nyhedsoverblik kl. 7.00 hver morgen - gratis og uden binding i 4 uger

Har du allerede abonnement, log ind her:

Mangler du NB Kommune abonnement, så start gratis her: