Allerede ved sættemødet til årets økonomiforhabndlinger mellem KL og regeringen var der en stor uenighed om hvilke forventninger, borgerne kan have til servicen på blandt andet handicapområdet. Nu har socialministeren kastet en bombe ind i forhandlingerne, som øger den konflikt markant.

Analyse: Krag kaster bombe ind i økonomiforhandlinger

Uenigheden mellem regeringen og KL i økonomiforhandlingerne er dramatisk forøget efter, Astrid Krag (S) i dag udstedte nye dyre og ufinansierede løfter på handicapområdet, skriver chefredaktør Arne Ullum i denne analyse.

71 kommuner taber 1,1 mia. kr. i 2023 på bortfald af særlig kompensation

Bortfald af særlig kompensation for fejl i uddannelsesstatistik udløser ekstra sparerunde i Slagelse. Se, hvor meget de enkelte kommuner taber.
Social- og ældreminister Astrid Krag (S) lover bedre hjælp til personer med de sværeste handicaps, men anviser ikke, hvor kommunerne skal skaffe pengene fra.

Regeringen lover bedre hjælp til handicappede

Mens finansministeren afviser flere penge til handicapområdet, så udsteder socialministeren en række nye løfter om bedre hjælp til især de ti procent af de handicappede, som kræver en specialiseret indsats.
Det var dårligt nyt for cirka 80 kommuner, at Finansministeriet nu forventer markant større indtægter fra selskabsskatter for 2021 og 2022.

Kæmpevækst i selskabsskatter koster fire ud af fem kommuner tocifret millionbeløb i 2024

Det bliver en alvorlig økonomisk bet for cirka 80 kommuner, at indtægten fra selskabsskatterne stiger med 31,4 milliarder.
Inflationen er stort set den eneste sorte sky på den økonomiske himmel i Danmark. Men netop frygten for øget inflation og overophedning af økonomien tvinger regeringen til at holde igen med de offentlige udgifter.

Wammen: Kommuner skal finansiere handicapområdet med overflødige konsulentrapporter

Ifølge finansministeren bruger kommuner og regioner store beløb på overflødige konsulentrapporter. De penge vil ministeren bruge på blandt andet handicapområdet og varsler samtidig statslig smalhals over for kommuner og regioner.
Selvom der blev hilst pænt på ved sættemødet i årets kommuneforhandlinger i går, så venter der nogle af sværeste forhandlinger i mange år - læs hvorfor i denne analyse.

Analyse: Derfor bliver det en svær forhandling om økonomiaftale for 2023

Forhandlingerne om økonomiaftalen for 2023 kan blive meget vanskelige, fordi KL grundlæggende vil have regeringen til at droppe sin fortælling om, at Socialdemokratiet sikrer borgerne bedre velfærd.
KL-formand Martin Damm afviste i går, tirsdag, kategorisk, at kommunerne vil acceptere en aftale om, at yderligere besparelse på eksterne konsulenter kan bruges til at finansiere væksten i det specialiserede socialområde.

KL-formand udelukker kategorisk finansministerens spareplan

KL-formand Martin Damm afviser, at kommunerne kan finansiere handicapområdet med yderligere besparelser på konsulenter. Dermed fastholder KL, at regeringens udspil vil medføre besparelser i den offentlige velfærd.
Finansminister Nicolai Wammen (S) forventer at kommunerne kan finansiere opdriften på det specialiserede socialområde i 2023 gennem effektiviseringer. Han kunne alene pege på yderligere konsulentbesparelser som eksempel på konkrete tiltag.

Wammen: Kommuner skal finansiere handicapområdet med konsulentbesparelser

Finansministeren vil forhindre, at stigende udgifter på handicapområdet rammer børne- og ældreområdet blandt andet ved at mindske brugen af eksterne konsulenter.
KL-formand Martin Damm kalder det forkert, når regeringen siger, at den ved at hæve kommunernes ramme med det demografiske træk sikrer uændret velfærd på de store områder.

KL-formand: Forkert billede at regeringen holder hånden under velfærden

Ifølge KL-formand Martin Damm er det forkert, når regeringen siger, at den sikrer uændret velfærd på de store områder ved at give kommunerne dækning for den demografiske udvikling. Mange af pengene går til det specialiserede socialområde, og dermed skal der spares på de andre velfærdsområder.
Borgmestrene har erkendt, at det vil sprænge KL, hvis man forsøger at indføre en model, som ud fra objektive kriterier fordeler service- og anlægsrammen.

Budgetstrid: Frygt for sprængning af KL spændte ben for store ændringer

Frygt for sprængning af KL fik borgmestre til at droppe ideen om helt ny budgetproces. Nu bliver fordeling af service- og anlægsramme stadig op til politisk forhandling. Men forhandlingen skal styres af nye principper.
Regeringen bliver nødt til at dæmpe befolkningens forventninger til velfærden, vurderer KL-formand Martin Damm forud for økonomiforhandlinger.

Det store emne i økonomiforhandingerne: Hvem skal bære ansvaret for besparelser for en milliard?

KL har reelt opgivet at få et betydeligt løft i servicerammen udover dækningen af demografien. Derfor vil KL i økonomiforhandlingerne stå hårdt på kravet om, at regeringen skal tage medansvar for kommunale besparelser på en lille milliard om året.
Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) bekræfter nu overfor Folketingets Sundhedsudvalg, at der først kommer en løsning på den skandaleramte KMF i 2024.

Løsning på KMF-kaos kommer først i 2024

Regeringen har nu definitivt skudt en løsning på de kaotiske forhold omkring den kommunale medfinansiering (KMF) af sundhedsvæsenet til 2024. 52 kommuner lider yderligere tab på op til 600 mio. kr..

INGEN KREDITKORT OPLYSNINGER

Få dit kommunale nyhedsoverblik kl. 7.00 hver morgen - gratis og uden binding i 4 uger

Har du allerede abonnement, log ind her:

Mangler du NB Kommune abonnement, så start gratis her: