Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) kan ikke svare på, hvor vidt sundhedsreformen løser uligheden i sundheden, når det kommer til antal sygeplejere i kommunerne.

Minister i tvivl om sundhedsreform vil give flere sygeplejersker i kommunerne

Magnus Heunicke kan ikke svare på, om ny sundhedsreform vil give et markant løft i antallet af sygepersonale pr. ældre i kommunerne. Dermed er det uklart, om reformen vil løse den store ulighed på sundhed i kommunerne.
En ny sundhedsplan er i dag blevet præsenteret med stort politisk flertal. Aftalen betyder blandt andet, at der skal etableres 25 nye nærhospitaler i hele landet.

Op mod 25 nærhospitaler og flere læger på vej

Folketingets parter er enige om at oprette op mod 25 såkaldte nærhospitaler. Det fremgår af ny sundhedsaftale, der blev præsenteret fredag formiddag.
Løfterne fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S) om bedre nær sundhed til borgerne står i kontrast til finansieringen. Aftalen sikrer en gennemsnitskommune 5,5 ekstra sygeplejerske.

Sundhedsaftale: Nye krav og få penge til kommunerne

Læs her hvilke nye krav staten vil stille til kommunerne, som i gennemsnit kun får finansiering svarende til otte nye sygeplejersker.
Social- og ældreminister Astrid Krag (S) afviser kritik fra KL af, at regeringens plan for bedre hjælp til personer med handicap er underfinansieret.

Astrid Krag afviser KL-kritik af manglende finansiering af handicapudspil

Socialministeren afviser, at hendes nye plan for bedre hjælp til handicappede vil koste flere penge end de 100 millioner kroner, som er afsat i planen. 'Dermed er der ikke tale om nye udgifter for kommunerne,' skriver hun i en kommentar.
Justitia peger på, at de fleste kommuner har problemer med lange sagsbehandlingstider på det sociale område.

Handicappet fanget i kamp mod kommunen

I Greve Kommune har en mor kæmpet for bedre forhold for handicappet søn i årevis – foreløbig uden resultat. Kun få kommuner registrerer sagsbehandlingstiderne på området - og det er et stort problem, mener Justitia.

Ny analyse: Flere kommuner har alt for mange inaktive

På bare fire år er andelen af danskere, der ikke dyrker nok motion, fordoblet. I nogle kommuner er andelen helt oppe omkring 65 procent, der ikke er tilstrækkeligt aktive. Se her andelen af inaktive og overvægtige i din kommune.
Næstformand i KL-udvalg og borgmester Michael Fenger hæfter sig ved, at blandt andre bosteder og plejecentre er flinke til at rette ind, når der er problemer med patientsikkerheden.

Ny opgørelse: Det halter med patientsikkerheden i kommunerne

Det står skidt til med håndteringen af medicin og journalisering rundt om på mange bosteder og i kommunernes ældrepleje, viser stor rapport baseret på tilsynsbesøg. Kommunerne er ellers tiltænkt en større rolle indenfor sundhed.
At give sosu'er i ældreplejen fleksibilitet i deres arbejde og arbejdstid har vist sig at være effektivt i forhold til at få dem til at blive i jobbet. Det oplyser seniorchef fra Vejle Kommune.

Interessenter og fagfolk: Manglen på sosu’er handler om meget mere end løn

Der skal fokus på meget mere end løn og bonusser, for at kommunerne kan sikre arbejdskraft nok til ældreplejen. Det fastslår fagfolk og interessenter. De peger blandt andet på, at lederne i ældreplejen skal være bedre og mere fleksible i deres måde at tilrettelægge arbejdet på.

52 kommuner taber 634 mio. kr. om året på KMF

Med den fortsatte fastfrysning af kommunernes medfinansiering (KMF) af sundhedsvæsnet i 2023 fortsætter nogle kommuner med at få milliongevinster, mens andre taber stort. Se den årlige effekt for din kommune her.
Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) bekræfter nu overfor Folketingets Sundhedsudvalg, at der først kommer en løsning på den skandaleramte KMF i 2024.

Løsning på KMF-kaos kommer først i 2024

Regeringen har nu definitivt skudt en løsning på de kaotiske forhold omkring den kommunale medfinansiering (KMF) af sundhedsvæsenet til 2024. 52 kommuner lider yderligere tab på op til 600 mio. kr..
En analyse fra Indenrigs- og Boligministeriet viser store forskellige i antallet af sygeplejersker til ældre borgere i de danske kommuner. (Arkivfoto).

Analyse viser kommunale forskelle i antal af ældresygeplejersker

Sundhedsministeren varsler en national kvalitetsplan, der skal sikre ensartede behandlinger i kommunerne.
Kommunerne skal ikke regne med ekstra driftsbevillinger til at opfylde de kvalitetsplaner, som er en del af den sundhedsreform, som sundhedsminister Magnus Heunicke fremlagde for nyligt. Baseret på tal fra regeringen egne eksperter, så har NB-Økonomi udregnet, at det kan koste kommunerne mellem 1,4 og 3,6 milliarder kroner.

Analyse: Nationale standarder i sundhed kan koste kommunerne 3,6 milliarder

Hvis den nære sundhed i alle kommuner skal på niveau med nogle af de bedste som følge af sundhedsreformen, skal der ansættes op mod 7.500 flere sundhedsmedarbejdere i kommunerne til en pris på 3,6 mia. kroner om året.

INGEN KREDITKORT OPLYSNINGER

Få dit kommunale nyhedsoverblik kl. 7.00 hver morgen - gratis og uden binding i 4 uger

Har du allerede abonnement, log ind her:

Mangler du NB Kommune abonnement, så start gratis her: