Så sent som i juni 2021 blev der demonstreret for flere midler til handicapområdet på Christiansborg Slotsplads. Men man bruger ikke umiddelbart færre penge på området i Danmark, end man gør i Sverige viser ny opgørelse fra VIVE.

Danmark ligner Norge og Sverige på det specialiserede socialområde

Økonomien på det specialiserede socialområde presser danske kommuner. Men det er ikke en særlig dansk tendens. Det afslører ny rapport fra VIVE. Danmark ligner nabolande som Norge og Sverige på dette område, selvom Danmark bruger forholdsvis mere på botilbud end Sverige.
Thomas Andresen (V), borgmester i Aabenraa Kommune, anser kommunen for at være den rene duks i det store servicerammespil, der foregår i KL på torsdag.

Kommunale dukse i Jylland overskrider ikke servicerammen for 2022

Flere jyske kommuner holder sig under servicerammen i budgettet for 2022, selvom de teknisk set må gå en smule over. De kalder sig selv dukse og de gode drenge i 'budgetklassen'.
En af KL's absolutte topfolk, borgmester Jens Ive fra Rudersdal, sender nu en klar advarsel til sine borgmesterkolleger om, at det kommunale selvstyre kan lide stor skade, hvis kommunerne ikke evner at overholde de aftalte service- og anlægsrammer.

Budgetstrid: Kommunale topfolk frygter sanktioner og indgreb fra regeringen

Frygten for statslig milliard sanktion til kommunerne breder sig i KL-toppen. Nu sender KL-bestyrelsesmedlem en klar advarsel om konsekvenserne, hvis kommunerne bryder økonomiaftalen med regeringen.
Vil det hjælpe erhvervslivet i Esbjerg, hvis der i kommunalbestyrelsen kommer et decideret erhvervsudvalg? Ja, mener to lokalpolitikere, men borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) tøver.

Principiel debat om politisk udvalg

Fremmer det vækst, erhvervsudvikling og samarbejdet med kommunen, hvis erhvervslivet får sit eget politiske udvalg under kommunalbestyrelsen? Det er der en interessant debat om lige nu i det sydjyske.
Sådan her skal det nye rådhus efter planen se ud indvendigt. Animationen er udarbejdet af MOE, PLH Arkitekter og ETN Arkitekter.

Endnu et kommunalt byggeri koster meget mere end forventet

Forhøjede priser på byggematerialer får de kommunale byggebudgetter til at vælte på stribe. Det sker nu også med et omdiskuteret byggeri af nyt rådhus.

FOA: Velfærdskroner samler støv i kommunerne

To milliarder kroner. Et beløb der svarer til en times ekstra rengøring om ugen til alle 122.500 borgere i hjemmeplejen. Så mange allerede afsatte velfærdskroner brugte kommunerne ikke sidste år.
Københavns Kommune har med overborgmester Lars Weiss (S) i spidsen indgået en budgetaftale, hvor man fastholder et højt service- og anlægsniveau. Politikerne er klar over, at den ikke nødvendigvis holder i KL.

Københavns Kommune står fast på høje serviceudgifter

Kommunerne spiller højt spil under KL-forhandlinger om budgetter for 2022. Flere yderkommuner går til forhandlingerne med en forventning om, at de rige kommuner skal betale. Men Københavns Kommune går i budgetforliget helt op til den tekniske serviceramme.
Besparelser på eksterne konsulenter "vil medføre, at kommunen kommer til at bygge i mindre omfang, og i ringere kvalitet end ellers," siger Bünyamin Simsek (V), teknik- og miljørådmand i Aarhus.

Hed debat om brug af eksterne konsulenter

Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S) vil gøre som finansministeren ønsker for alle kommuner: Skære ned på kommunens brug af eksterne konsulenter. Men det møder kritik. Og professor vurderer, at det er svært at barbere brugen af eksterne konsulenter.
Indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad (S) vælger ret usædvanligt at kommentere striden om servicerammer blandt borgmestrene med en støtte til bedre service i yderkommunerne.

Minister udtrykker støtte til yderkommuner i opgør om service- og anlægsramme

Minister Kaare Dybvad sender signal om, at yderkommunerne skal have lov til at forbedre servicen, samtidig med at kommunerne skal overholde den samlede serviceramme.
I Vejle Kommune kunne man 1. september glæde sig over, at man trods national bygge-opbremsning i kommunerne kunne tage første spadestik til et nyt plejecenter og daginstitution - 'Kong Gauers Gård'.

Høje priser på byggeri gør ondt i kommunerne

Kommunerne kommer i stor stil til at udskyde byggeri eller nøjes med billigere løsninger. Det viser en rundringning. Byggeriet bliver bremset af høje priser på byggematerialer. Og anlægsrammen for kommunerne snærer også.
Når dimittenderne fra Københavns Universitet, her afdelingen på Amager, der blandt andet huser humaniorastudierne, skal komme hurtigere i beskæftigelse, så giver det en stor gevinst til Københavns Kommune, mens størstedelen af landets kommuner får et tab.

Indgreb mod dimittender sender 225 mio. kr. til studiebyer

Hvis regeringens forslag om nedbringelse af dimittendledighed får den ønskede beskæftigelseseffekt, vil det sende omtrent 225 millioner kroner til fem storbykommuner fra landets resterende kommuner. Forstå mekanismen her.
Thomas Lykke Pedersen (S), borgmester i Fredensborg kommune står gerne ved sin kritik af kommunernes manglende mulighed for selvstyre, hvad angår de kommunale budgetter.

Kommuner trodser KL’s alvorsbrev og sprænger servicerammen

Trods alvorsbrev fra KL til samtlige byrødder i Danmark om budgetoverskridelse, så sprænger halvdelen af de nyeste budgetforlig servicerammen.

INGEN KREDITKORT OPLYSNINGER

Få dit kommunale nyhedsoverblik kl. 7.00 hver morgen - gratis og uden binding i 4 uger

Har du allerede abonnement, log ind her:

Mangler du NB Kommune abonnement, så start gratis her: