Kommune sparer penge og øger biodiversiteten samtidig

Byrådet i Sønderborg Kommune har vedtaget en række besparelser på plejen af grønne områder på grund af den økonomiske situation. Borgerne vil med forårets komme opleve et ændret serviceniveau, som b...
Fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) var torsdag tilbage i rollen som økonomiminister, da han præsenterede den nye økonomiske redegørelse. Redegørelsen peger på en midtvejsregulering til kommunerne i størrelsesordenen fire milliarder kroner.

Nye tal tyder på positiv midtvejsregulering på 3,5 til 4,5 milliarder kroner

Kommunerne får sandsynligvis øget finansieringen med mellem 3,5 og 4,5 milliarder kroner i år ved midtvejsreguleringen. De flere penge skyldes ændrede skøn for inflation og overførsler.

Så meget har kommunerne sparet på administrativ ledelse

På ti år er det administrative ledelseslag skrumpet gevaldigt. Det vil gøre det svært at skære i administrationen fremover, uden det også går ud over servicen. Se her hvordan det et gået i din kommune med udgifterne til ledere.
Der var ingen løfter om hjælp til kommunerne i den finanslov, SVM-regeringen fremlagde torsdag. Derfor må en lang række kommuner fortsætte med at finde besparelser, som kan redde 2023-budgettet.

Ingen hjælp til kommunerne i finanslov

Der er ingen hjælp til kommunerne i forslaget til finansloven, som kan lempe de nedskæringer af den kommunale service, som mange byråd netop nu sidder og behandler.
Nu lover finansminister Nicolai Wammen (S), at han vil sætte tal på, hvor mange administrative stillinger, som skal nedlægges i staten.

Finansministeren: Analyse skal kortlægge administrationsbesparelser i staten

Der er ingen administrative besparelser i finansloven for 2023. Men nu lover finansministeren, at han vil sætte mål for nedskæringer i staten som efterlyst af kommunerne.
Finansminister Nicolai Wammen (S) har kun 200 millioner kroner at forhandle om, når partierne i de kommende dage kommer til finanslovsforhandlinger.

Analyse: Prisen for at levere ekstra mandat til finanslov kan ende under fem millioner kroner

Muligheden for at få indflydelse på finansloven for partierne udenfor regeringen vil være historisk dårlig. Rent matematisk kan prisen for et levere et ekstra mandat til et forlig om finansloven ende under fem millioner kroner. Det er under en tiendedel af det historiske niveau, skriver NB-Mediers chefredaktør Arne Ullum i denne analyse.
Carsten Rasmussen (S), borgmester i Næstved Kommune, har de seneste år stået i spidsen for at skære et trecifret millionbeløb på administration.

Sådan har tre kommuner sparet millioner på administration

Når din kommune skal spare på administration, så kan du måske lære af Næstved, Ishøj eller Odense kommuner, der har sparet mellem 1.000-3.300 kr. pr. borger.
Harald Blåtand byggede Trelleborg i år 980. Her ses optrædende i det store 'Slaget om Trelleborg'. Hver dag under festivalen 'Trelleborg Vikingemarked' kæmper omkring 300 'krigere' på slagmarken, med spyd, skjold og sværd.

Kommuner vil have vikingeborge på finansloven

Til september bliver det afgjort, om Danmarks fem ringborge bliver en del af UNESCO's verdensarv. Men det er ikke gratis at formidle borgene professionelt til borgere og turister, så derfor vil kommuner nu have borgene på finansloven.

37 kommuner bruger mindre på administration nu end i 2011

SVM-regeringen vil skære i kommunernes administration, fordi den ifølge regeringen er vokset for meget over de seneste ti år. Men det gælder ikke for over en tredjedel af landets kommuner, der tværtimod har sparet på administration. Se her hvordan det går i din kommune med udgifterne til bureaukrati.
Oppositionsleder Martin Sikær Kristensen (S) (til venstre) og borgmester Jens Ejner Christensen (V) er parat til som noget nyt i år at bruge af overskuddet fra forrige år.

Kommune går imod strømmen: Vil som noget nyt i år bruge et overskud

Mens mange borgmestre med stor bekymring må genåbne budgetter og finde besparelser, så går man i Vejle Kommune den stik modsatte vej. Her vil byrådet for første gang i mange år lade et regnskabsoverskud omsætte til velfærd.

Så hårdt rammer udgifter til senior- og førtidspensionister hver kommune

De tidlige tilbagetrækningsydelser rammer kommunekassen hårdt i en lang række af landets kommuner. Se her, hvor mange senior- og førtidspensionister din kommune har i forhold til det forventede antal.

De offentligt ansatte leverer færre arbejdstimer pr. borger

Antallet af arbejdstimer pr. indbygger leveret af offentligt ansatte er faldet over de seneste ti år. Det viser ny analyse fra AE-rådet.