Det er især yderkommuner med faldende eller stagnerende folketal, som kan ende i en situation, hvor de kan vinde et millionbeløb hver gang de placerer en borger udenfor kommunen.

11 kommuner kan sikre sig milliongevinst takket være ny udligningsregel

Ændring i udligningssystemet giver enkelte kommuner et absurd stort incitament til at rykke rundt på sociale klienter for at optimere deres kommunale udligning. Historisk tilfælde dokumenterer, at det kan være op til fem millioner kroner pr. borger.
Venstres kommunalordfører Anni Matthiesen havde kaldt indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad i samråd om konsekvenserne ved nedlægningen af betalingskommunefolketallet. Efter samrådet er der ikke meget der tyder på, at systemet bliver ændret.

Minister advarer mod ændring af udligning

På et samråd i Folketinget advarer indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad (S) om især Venstre og SF's krav om at overveje ændringer af opgørelsen af folketal i den kommunale udligning for at sikre de korrekte økonomiske incitamenter.
KL-direktør Kristian Wendelboe (i midten) mener ikke at det er rigtigt, når Astrid Krag siger, at kommunerne kan styrke socialområdet som følge af økonomiaftalen for 2022.

KL-direktør: Økonomiaftale giver ikke løft af socialområdet

Ifølge KL's direktør passer det ikke, når social- og ældreminister Astrid Krag (S) siger, at økonomiaftalen giver plads til at styrke socialområdet. 'Aftaleteksten er jo meget klar tale,' siger han.
Jacob Bundsgaard måtte se langt efter ekstra milliarder til det specialiserede socialområde.

KL-formand: Problemer forbliver uløste på socialområdet

Økonomiaftalen mellem KL og regeringen endte ikke med flere penge til det specialiserede socialområde. Jacob Bundsgaard forudser svære år for kommunerne fremover.
Da regeringen i januar 2020 fremlagde sit forslag til en udligningsreform blev det såkaldte betalingskommunefolketal fjernet uden en analytisk begrundelse. Nu har Indenrigsministeriets embedsmænd undersøgt, om det var uklogt at fjerne betalingskommunefolketallet. Det mener embedsmændene ikke.

Rapport: Udligningsgevinst på 200.000 pr. borger vil ikke påvirke kommuner

Kommunerne lader sig ikke styre af økonomiske incitamenter ved valg af institutioner og sociale tilbud til deres borgere. Derfor var det ikke en fejl, at regeringen ændrede opgørelsen af folketallet i den nye udligningsreform, hedder det i ny rapport.
Det er under tre uger siden, at regeringen i økonomiaftale krævede besparelser på kommunernes brug af private konsulenter. Nu anbefaler ministerium kommunerne at bruge private konsulenter for at løse et problem, som regeringen selv skabte, da den afskaffede registreringen af det såkaldte betalingsforhold.

Ministerium anbefaler kommuner at bruge eksterne konsulenter

Mens regeringen længe har kritiseret kommunerne for at bruge private konsulenter, så anbefaler ministerium nu kommunerne at købe yderligere it-løsninger hos private konsulenter for at rette op på administrativ bøvl efter lovændring.
Der er tiltagende mangel på blandt andre pædagoger. Hvis blot nogle af dem vil gå fra deltid til fuldtid, vil meget være vundet ifølge KL og Dansk Arbejdsgiverforening.

Mangel på hænder: Stor forskel på hvor mange der er på deltid i kommunerne

Mens der er mangel på hænder til at tage sig af ældre og børn, så arbejder en meget stor andel af de ansatte på deltid i nogle kommuner. I Lemvig, Tønder samt Ringkøbing-Skjern er det mere end hver tredje, der har deltidsjob, viser ny opgørelse. Se tallene for din kommune her.

Kommuner kunne spare 8,2 mia. kr., hvis alle havde administrationsudgifter som ti laveste

Nyt benchmark viser, at kommuner kunne spare 8,2 milliarder kroner, hvis alle var lige så billigt administrerede som de ti billigste. Hvis alle kom ned på gennemsnittet, så er besparelsen 2,0 milliarder kroner.

Markante forskelle i kommuners udgifter til administration og ledelse

Kommunerne Holbæk, Horsens, og Fanø bruger forholdsvis få penge på administration og ledelse. Modsat bruger Læsø, Ballerup og Egedal relativ mange penge på forvaltning. Det viser ny benchmark-analyse. Se tallene for din kommune her.

Her får borgerne mest service for deres skat – se tallene for alle kommuner

I yderkommunerne betaler borgerne høj skat og får lav service, mens det er omvendt i særligt de rige hovedstadskommuner. Se sammenhængen mellem skat og service for alle kommuner.
Omkring 5000 sygeplejersker er gået i strejke fra lørdag. Det svarer til cirka hver tiende sygeplejerske i Danmark.

Sygeplejersker i Odense og Silkeborg må droppe strejke

Cirka hver tiende sygeplejerske er i strejke fra lørdag, fordi det ikke er lykkedes at lande aftale om lønnen.
Ny analyse viser, at mange yderkommuner har serviceudgifter markant under deres udgiftsbehov for at levere en landsgennemsnitlig service.

Kommentar: Serviceudgifter bliver efterårets store tema i kommunerne

Stigende pres for mere velfærd, bugnende kommunekasser og opskruede velfærdsforventninger fra Christiansborg gør servicerammen til centralt stridspunkt både i KL og på vælgermøderne ved KV21, skriver chefredaktør for NB-Medier Arne Ullum.

INGEN KREDITKORT OPLYSNINGER

Få dit kommunale nyhedsoverblik kl. 7.00 hver morgen - gratis og uden binding i 4 uger

Har du allerede abonnement, log ind her:

Mangler du NB Kommune abonnement, så start gratis her: