Tobaksindustrien skal fra januar næste år betale 32 millioner kroner årligt til landets kommuner, der står for oprydning af cigaretskod i naturen.

Tobaksindustrien skal betale for oprydning af cigaretskod

Fra januar får kommunerne 32 millioner kroner årligt fra tobaksindustrien til oprydning af cigaretskod, lyder det fra Miljøministeriet.
Aarhus Kommune eksperimenterer med ny asfalt, hvori der blandes glasstykker.

Genbrug i kommune: Ny asfalt er fuld af gammelt glas

Glasskår på kørebanen er som regel noget, man kører langt udenom. Det bliver imidlertid noget vanskeligt for bilisterne i Højbjerg ved Aarhus. Her har kommunens Teknik og Miljø netop lagt en ny type asfalt, som består af 35 procent gammelt vinduesglas plus lokale genbrugsmaterialer.
Herning Kommune har indgået en aftale med opladervirksomhed om opsætning af mere end 300 nye elladestandere. Aftalen er den første i landet, der dækker en hel kommune.

Nyt samarbejde: Kommune opsætter 300 nye elladestandere

Herning Kommune har som den første kommune i landet indgået en kontrakt om opsætning og drift af elladestandere for hele kommunen.
Flere og flere autocampere fylder ved de danske kyster. Det har fået lokale til at klage. Campisterne smider nemlig affald i naturen og bruger naturen som toilet. (De to personer på fotoet har ikke noget med artiklen at gøre)

Utilfredse borgere: Autocampere fylder og sviner ved de danske kyster og havne

Der er blevet flere autocampere ved de danske kyster og havnefronter. Det irriterer de lokale, der bor og færdes ved vandet, fordi campisterne sviner med affald og fylder på parkeringspladserne. KL vil nu kortlægge problemerne.
Spildevandsudslip i Kolding: Senest er det gået galt natten til den 16. august, da et lyn slog ned i en pumpestation på Idyl og satte pumperne i stå. Lynnedslaget ødelagde alarm-meldesystemet, så en A-alarm ikke blev sendt afsted, sådan som det ellers skal ske ved BlueKoldings kritiske pumpestationer. Fejlen resulterede bl.a. i at kommunen måtte udstede et kortvarigt badeforbud.

Kommune vil lave korps af ‘kloakambassadører’

I Kolding Kommune vil man uddanne et frivilligt korps af kloakambassadører, der skal holde øje med kommunens vandløb og pumpestationer. Det sker i takt med, at der er sket ni alvorlige udslip af spildevand i Kolding på tre år.
En lang række kommuner fravælger at opsætte vindmøller.

Kommuner har stort efterslæb på landvindmøller

Omkring halvdelen af landets kommuner har et uudnyttet potentiale for landvindmøller. Ny plan skal sætte fart på udviklingen, og staten kan ende med at bestemme.
KL er ikke imponeret over ny politisk aftale om en effektivisering af affaldssektoren.

KL: Svært at se forbedringer for miljøet og borgerne i nye affaldsaftaler

En række nye aftaler på affaldsområdet skulle skabe øget genanvendelse, bedre miljø og effektive affaldsløsninger, men risikerer i stedet at føre til mere bureaukrati og ringere service til borgerne, lyder det fra KL.
Det kniber med parkeringspladserne i de københavnske omegnskommuner.

Parkeringskaos plager flere kommuner omkring København

En række af Københavns omkringliggende kommuner oplever stigende parkeringsproblemer, viser en rundspørge foretaget af TV 2 Lorry.
Senest i 2030 skal en havvindpark som denne ved Anholt være færdigbygget sydvest for Bornholm. Den får en kapacitet, der er større end den nuværende havvindkapacitet i Danmark.

Folketingsflertal øger vindkapacitet på Bornholm

Der er indgået aftale om at udvide den kommende energiø på Bornholm. Samtidig forbindes anlægget med Tyskland.
Gladsaxe Kommune er foregangskommune, når det gælder svanemærket byggeri. Byrådet har besluttet, at alle nye børnehuse skal certificeres med Svanemærket. På billedet ses børnehuset Svanen, der er ved at blive opført.

Kommunerne bygger gerne svanemærkede institutioner

Svanemærket er ikke kun noget, man kan finde på bleer og håndsæbe. Det kan også gives til miljørigtige bygninger. Et stigende antal kommuner får opført svanemærkede daginstitutioner - se en liste med de svanemærkede institutioner her. Borgmester siger, at svanemærkede børnehuse er med til at nedbringe sygefraværet.
Frederikshavn Kommune har planer om at omlægge 1.000 hektarer til forskellige grønne energitiltag.

Frederikshavn satser stort på Power-to-X

Økonomiudvalget i Frederikshavn Kommune har vedtaget en udviklingsplan, der samler grøn energi på et geografisk område: Recycling City skal rumme blandt andet solcelleanlæg, vindmøller, biogas og Power-to-X.
I dag må Skive kippe med flaget, når den kåres af Danmarks erhvervsliv som landets grønneste kommune.

Firmaer kårer Skive til den grønneste kommune – hvordan bedømmes din kommune?

Mange grønne indkøb og gode betingelser for erhvervslivets grønne udvikling. Skive Kommune får førstepladsen som erhvervslivets grønne kommune 2022. 7.900 virksomheder fra hele landet har vurderet deres kommuners grønne indsats. Se din kommunes plads på ranglisten her.