Miljøministeriet har nu fundet Danmarks vildeste kommune efter halvandet års arbejde med at hjælpe biodiversiteten på vej.

Her er vinderen af titlen som Danmarks vildeste kommune

Efter halvandet års kamp for en vildere natur i landets 98 kommuner har juryen udvalgt den kommune, der har gjort sig fortjent til titlen som Danmarks vildeste kommune og prisen på én mio. kr.
Trods kæmpe ekstraregning fastholder klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S), at det giver mening at opføre gasrørledning til kommunerne Lolland og Guldborgsund.

Prisen for gas til Lolland stiger markant

Udgifterne til at etablere en gasrørledning til Lolland og Falster ventes at stige med 409 millioner kroner. Radikale Venstre er ved at få kolde fødder i forhold til projektet, der skal gavne især sukkerfabrikkerne på øerne.
Aarhus Kommune eksperimenterer med ny asfalt, hvori der blandes glasstykker.

Genbrug i kommune: Ny asfalt er fuld af gammelt glas

Glasskår på kørebanen er som regel noget, man kører langt udenom. Det bliver imidlertid noget vanskeligt for bilisterne i Højbjerg ved Aarhus. Her har kommunens Teknik og Miljø netop lagt en ny type asfalt, som består af 35 procent gammelt vinduesglas plus lokale genbrugsmaterialer.

Få kommuner klarer det meste af produktionen af vindmølle-strøm på land

Det er nogle få kommuner, som lægger ryg til størstedelen af produktionen af strøm fra vindmøller på land. Det viser ny opgørelse, som giver et godt argument for nogle kommuner, når nu placeringen af mange nye høje vindmøller skal afklares. Se her, hvad din kommune bidrager med af el fra landvindmøller.

Statslig indblanding spænder ben for kommunernes klimaindsats

Lovgivning og statslig indblanding gør på nogle strækninger livet surt, når kommunerne vil reducere CO2-udslippet. Det viser rundspørge blandt tekniske direktører. Lektor undrer sig højlydt over en af de statslige regler.
Herning Kommune har indgået en aftale med opladervirksomhed om opsætning af mere end 300 nye elladestandere. Aftalen er den første i landet, der dækker en hel kommune.

Nyt samarbejde: Kommune opsætter 300 nye elladestandere

Herning Kommune har som den første kommune i landet indgået en kontrakt om opsætning og drift af elladestandere for hele kommunen.
En lang række kommuner fravælger at opsætte vindmøller.

Kommuner har stort efterslæb på landvindmøller

Omkring halvdelen af landets kommuner har et uudnyttet potentiale for landvindmøller. Ny plan skal sætte fart på udviklingen, og staten kan ende med at bestemme.
KL er ikke imponeret over ny politisk aftale om en effektivisering af affaldssektoren.

KL: Svært at se forbedringer for miljøet og borgerne i nye affaldsaftaler

En række nye aftaler på affaldsområdet skulle skabe øget genanvendelse, bedre miljø og effektive affaldsløsninger, men risikerer i stedet at føre til mere bureaukrati og ringere service til borgerne, lyder det fra KL.
Bygge- og anlægsarbejde udgør en ret stor del af kommunernes klimaaftryk, viser opgørelser.

Hvordan får man klimaet ind i budgettet?

Der er et stort politisk ønske om at få klimakonsekvenser med ind i budgetterne, og forvaltningerne vil gerne. Men opgaven er vanskelig. Her er et overblik over kommunernes klima-budgetarbejde.
Senest i 2030 skal en havvindpark som denne ved Anholt være færdigbygget sydvest for Bornholm. Den får en kapacitet, der er større end den nuværende havvindkapacitet i Danmark.

Folketingsflertal øger vindkapacitet på Bornholm

Der er indgået aftale om at udvide den kommende energiø på Bornholm. Samtidig forbindes anlægget med Tyskland.
Gladsaxe Kommune er foregangskommune, når det gælder svanemærket byggeri. Byrådet har besluttet, at alle nye børnehuse skal certificeres med Svanemærket. På billedet ses børnehuset Svanen, der er ved at blive opført.

Kommunerne bygger gerne svanemærkede institutioner

Svanemærket er ikke kun noget, man kan finde på bleer og håndsæbe. Det kan også gives til miljørigtige bygninger. Et stigende antal kommuner får opført svanemærkede daginstitutioner - se en liste med de svanemærkede institutioner her. Borgmester siger, at svanemærkede børnehuse er med til at nedbringe sygefraværet.
Frederikshavn Kommune har planer om at omlægge 1.000 hektarer til forskellige grønne energitiltag.

Frederikshavn satser stort på Power-to-X

Økonomiudvalget i Frederikshavn Kommune har vedtaget en udviklingsplan, der samler grøn energi på et geografisk område: Recycling City skal rumme blandt andet solcelleanlæg, vindmøller, biogas og Power-to-X.