Et plejehjem i Billund for svært demente har flere boliger ledige, mens andre ældre står på venteliste til en ledig bolig. Kommunen overvejer at lade ikke-demente flytte ind på plejehjemmet.

Ubeboede plejeboliger koster kommune kassen

Byrådet i Billund Kommune overvejer at lade andre beboere flytte ind i boliger, hvortil kommunen normalt henviser demensramte ældre. I øjeblikket står otte demensboliger tomme, og det koster kommunekassen dyrt.
Statsminister Mette Frederiksen præsenterede regeringens nye reformudspil mandag formiddag på et pressemøde i Spejlsalen i Statsministeriet.

Det indeholder regeringens nye reformudspil

Mindre bureaukrati i kommunerne og kortere og mere erhvervsrettede kandidatuddannelser er en del af udspil.
De ældre modtagere af hjemmehjælp i en hjemmeplejegruppe i Guldborgsund er meget tilfredse med at møde kendte ansigter, når døren bliver åbnet.

Stor brugertilfredshed med kendte ansigter i ældreplejen

Siden november 2021 har Guldborgsund Kommune kørt et forsøg med faste teams i en hjemmeplejegruppe i Sakskøbing. Den foreløbige evaluering viser, at langt størstedelen af borgerne oplever, at de får den ønskede omsorg og nærvær i forbindelse med besøg i hjemmet fra personale.
Viborg Kommune er klar med en ny række prøvehandlinger på ældreområdet, der bl.a. skal se på, om arbejdsgangene kan forenkles.

Ældreområdet i frikommune klar til nye forsøg

Viborg Kommune er klar med et nyt katalog af forsøg som frikommune på ældreområdet. Der skal blandt andet eksperimenteres med 'gåvenner' i samarbejde med frivillige og selvstyrende teams.
KL-udvalgsformand Christina Krzyrosiak Hansen (t.h.) vil have social- og ældreminister Astrid Krag til selv at bidrage til afbureaukratisering.

KL vil have Astrid Krag til at gribe i egen barm

Det er fint, at social- og ældreminister Astrid Krag vil have halveret antallet af registreringer i ældreplejen. Men det kræver, at ministerier og Folketinget tager deres egen medicin, mener KL.
Social- og ældreminister Astrid Krag (S) ønsker med et nyt forslag at tage et opgør med for meget papirarbejde i ældreplejen.

Astrid Krag ønsker opgør med papirarbejde i ældreplejen

Professor kalder ældreplejen en overdokumenteret sektor, men understreger også, at papirarbejde er nødvendigt.
Det skal honoreres bedre at gå på anden del af sosu-uddannelsen, sagde statsministeren på Socialdemokratiets kongres i Aalborg i weekenden.

Statsministeren vil give løn til sosu-studerende

Det skal være økonomisk mere attraktivt at læse til sosu-hjælper eller -assistent, mener statsministeren.
Fra venstre: Formand for Skolelederforeningen Claus Hjortdal, formand for FOA Mona Striib og formand for KL Martin Damm. De forudser digre konsekvenser, hvis kommunerne ikke får inflationshjælp fra staten.

Forundrede formænd: Mener regeringen seriøst, at der skal være færre sosu’er og lærere?

Regeringen afviser at give kommunerne inflations-hjælp, og det kan ifølge KL-formand føre til 'massive fyringsrunder'. Formanden for FOA mener, at ingen inflations-hjælp vil være en 'ødelæggende katastrofe'. Og formanden for Skolelederforeningen forudser triste besparelser.
Det går meget langsomt med at få flere ansatte i ældreplejen til at gå op på fuldtid. Det viser aktindsigter til Fagbladet FOA.

Nye tal: Milliard-projekt gav kun få ekstra fuldtidsansatte i ældreplejen

En bevilling på i alt to milliarder kroner skulle over fire år få flere til at vælge fuldtid i den kommunale ældrepleje. Et nyt notat viser imidlertid, at det går langsomt. Samlet har der været en stigning i antallet af ansættelser på fuldtid på kun ét procentpoint over fire år, viser aktindsigter.
Seks ud af ti deltidsansatte, der gerne vil op i tid, har ifølge undersøgelse fra FOA fået et nej fra deres leder i kommunen.

FOA: Trods mangel på hænder får sosu’er afslag på ønsker om at gå op i tid

Selv om de store velfærdsområder hungrer efter arbejdskraft, er tusindvis af ansatte på deltid mod deres vilje, viser ny undersøgelse. FOA vil have indført ret til fuldtid. KL-formand har været fremme med lignende ønsker.
Der er god økonomisk fornuft i at prioritere fysisk aktivitet blandt ældre, fordi en såkaldt 'sund aldring', hvor man holder sig i form kan spare samfundet for milliarder.

Første kommune får idrætscertificeret alle plejecentre

Esbjerg Kommune har som den første kommune i Danmark fået papirer på, at alle 16 plejehjem i kommunen er certificerede senioridrætscentre. I praksis betyder det, at hverdagen på kommunens plejehjem fremover i særlig grad vil have fokus på idræt, fællesskab og frivillighed.
Oprydning i unødig bureaukrati og digitalisering skaber bedre luft til at drage omsorg for ældre i Sønderborg Kommune.

Kommune: Færre papirer og beskeder har givet mere tid til ældrepleje

Et forbedringsprojekt om forenkling af dokumentation i ældreplejen i Sønderborg Kommune har givet meget positive resultater. Projektet har blandt andet afskaffet 92 papirskemaer, halveret antallet af beskeder mellem ansatte samt sparet medarbejderne for tid gennem ændrede arbejdsgange.