Skanderborg Kommune mangler aktuelt omkring 15 pædagogiske medarbejdere og ca. 10 dagplejere til dagtilbudsområdet.

Mangel på arbejdskraft øger pres på lokale dagtilbud

Udfordringerne med at skaffe dagtilbudspladser til børn nær deres hjemadresse forværres af, at kommunen ikke har kunnet rekruttere de pædagoger og dagplejere, der lige nu mangler på området.
I alt har 17 kommuner som blandt andet Assens og Faxe sendt ubrugte midler retur til statskassen i forbindelse med minimumsnormeringer i kommunerne.

17 kommuner har sendt penge til flere voksne retur

En række kommuner nåede i 2020 ikke at bruge alle pengene fra puljen til minimumsnormeringer, viser ny opgørelse. Støttepartier ærgrer sig.
Der skal flere ledere til for at gøre daginstitutioner mere attraktive. Det mener børne- og ungdomsborgmester Jesper Christensen (S).

Borgmester: Der skal flere ledere til i daginstitutionerne

Borgmester vil bruge 42 mio. kr. på flere ledere i børnehaver og vuggestuer, og klyngemodellen skal modereres. Det sker blandt andet for at kunne tiltrække meget efterspurgte pædagoger.
I Horsens Kommune frygter de private børnepassere at måtte lukke ned p.gr.a. minimumsnormeringerne.

Normeringer: Kommune frygter at private dagplejere må lukke ned

Minimumsnormeringer i dagplejen kan presse private dagplejere til at lukke. Det frygter man i Horsens Kommune, der gerne vil give de private en hjælpende hånd.
To alternativer til det traditionelle kommunale dagtilbud, som giver forældrene et frit valg mellem forskellige dagtilbud, er under et voldsomt pres. (modelfoto)

FOA: Kommunerne fratager forældre frit valg

Kommunerne har de seneste ti år prioriteret store institutioner, og den udvikling fratager forældre muligheden for frit at vælge det rette pasningstilbud til deres barn, lyder det fra fagforbundet FOA og Forældrenes landsforening FOLA.
Gode normeringer i dagtilbud er vigtigere end lave takster. Det mener rådmand Thomas Medom (SF).

Rådmand: Bedre normeringer må medføre højere forældrebetaling

Når kommunerne nu tilskyndet af regeringen øger antallet af voksne i vuggestuer og børnehaver, så må forældrene også betale mere. Det mener Aarhusrådmand, som vil have hævet taksterne i dagtilbud.
"Så længe opfordringen til at holde børnene hjemme gælder, er der et klart argument for at tilbagebetale," mener FOLA's formand, Signe Nielsen.

Formand: Forældrene fortjener at blive kompenseret

Så længe regeringen anbefaler, at børn holdes hjemme, bør kommunerne kompensere de forældre, der agerer børnehavepædagoger uden at få noget for det. Det mener Forældrenes Landsorganisation.
Det er langt fra alle kommuner, der vil belønne forældre, som følger den nationale anbefaling og holder små børn hjemme.

Kommuner afviser at kompensere for tabt børnepasning

Flere kommuner i Region Hovedstaden skåner forældre for regningen fra dagtilbuddet, hvis de følger regeringens corona-anbefaling og holder deres børn hjemme. Men ifølge en ny rundspørge tyder intet på, at denne model vil sprede sig til resten af landet
Hillerøds borgmester, Kirsten Jensen (S), lader forældre slippe for børnepasnings-regningen, hvis de som anbefalet holder deres børn hjemme.

Endnu en kommune kompenserer for ubrugt børnepasning

Hillerød Kommune dropper ligesom en række andre kommuner forældrebetaling for ubrugt børnepasning under nedlukningen. Flere steder i landet må forældre dog fortsat betale.
"Der er god ræson i at indføre en betalingsfri periode (i SFO'er og klubber, red.)," siger børne- og ungdomsborgmester i København Jesper Christensen (S).

‘Usmageligt’ at kræve betaling for pasning

Forældre protesterer over at skulle betale for pasning, de ikke bruger. Der er meget forskellige syn i kommunerne på forældrebetaling under coronakrisen. Det kan man se i Helsingør, Rødovre og København.
"Ingen daginstitution eller skole er en øde ø. Der skal samtænkes," siger KL-udvalgsformand og borgmester Thomas Gyldal Petersen på topmøde.

KL-topmøde: Vi skal væk fra silotænkning

Der skal arbejdes mere på tværs i kommunerne for at sikre sammenhæng i indsatsen for børn og unge. Det er et hovedbudskab fra KL's Børn & Unge Topmøde 2021.
Børn skal så vidt mulig holdes hjemme fra børnehaver og vuggestuer, opfordrer regeringen. Nu går debatten i kommunerne om, hvorvidt forældre med børn hjemme skal fritages for betaling.

Politisk flertal vil fritage forældre fra institutionsregning

Et flertal i Københavns borgerrepræsentation vil lade forældre slippe for betaling, hvis de følger regeringens anbefaling under coronakrisen og holder børn hjemme fra dagtilbud. Debatten gør ifølge borgmester, at 'kommunerne spilles ud mod hinanden.'

INGEN KREDITKORT OPLYSNINGER

Få dit kommunale nyhedsoverblik kl. 7.00 hver morgen - gratis og uden binding i 4 uger

Har du allerede abonnement, log ind her:

Mangler du NB Kommune abonnement, så start gratis her: