VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd

    VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd

    Man skal som kommune og byråd indstille sig på, at deltagelse i frikommuneforsøg kræver meget arbejde og vilje til forandring, fastslår professor Ulf Hjelmar.

    Første frikommune-erfaringer: Energiboost og kulturforandring

    Professor løfter lidt af sløret for de første erfaringer med frikommuneforsøg i syv kommuner. Og så er der nogle råd til de kommuner, som lige nu skal finde ud af, hvilket område de gerne vil være frikommune på.
    ”Flere udsatte børn skal have et nyt hjem. Tidligere end i dag. Derfor bør flere udsatte børn også bortadopteres. Så de får en reel ny start,” sagde Statsminister Mette Frederiksen i hendes nytårstale i 2020.

    Adoption som social indsats steg efter statsministerens nytårstale

    Bortadoptioner som social indsats er steget efter statsministerens anbefaling i nytårstalen 2020, viser tal fra Ankestyrelsen. Samtidig viser en ny vidensindsamling fra VIVE, at børn, der bortadopteres, udvikler sig mere positivt end ved andre anbringelsesformer. Der er dog et men.

    Dyre borgere med komplekse problemer driver udgifterne på socialområdet

    Mens økonomiforhandlingerne er i fuld gang, viser en ny analyse, at det særligt er borgerne med de største udfordringer, der driver udgifterne på det specialiserede socialområde. Ifølge Jakob Kjellberg har det konsekvenser for velfærden, når kommunerne mangler penge til socialområdet.
    Der er debat om, hvor dyrt regeringens handicapudspil bliver for kommunerne. Professor Jakob Kjellberg siger, det bliver både og.

    Uenighed om hvor dyrt handicapudspillet bliver

    Der er stor uenighed om, hvor dyrt regeringens nye handicapudspil bliver for kommunerne. Ifølge VIVE's Jakob Kjellberg er svaret et både og, da det også er omkostningsfuldt at give et forkert tilbud.

    Kommunerne bruger flere skattekroner på private botilbud

    Over de sidste ti år er kommunernes udgifter til private leverandører steget, mens købene hos andre kommuner er faldet, viser en ny rapport. I 2020 gik 55 procent af kommunernes udgifter til botilbud til eksterne køb.
    Borgere i mindre kommuner er mere aktive i lokaldemokratiet, viser ny analyse. Her er Viborgs borgmester Ulrik Wilbek (V) 'fanget' lige efter at have stemt ved KV21.

    Ny analyse: Demokratiet har det bedst i mindre kommuner

    Det står bedst til med politikernes kontakt til borgerne og valgdeltagelsen i de mindre kommuner, viser ny analyse. Politikerne i større kommuner kan med fordel gå mere i dialog med borgerne, vurderer forsker.
    Forhenværende departementschef Per Okkels bliver som formand ledende kraft i rådgivningen til minister Astrid Krag om bl.a. afbureaukratisering af ældreplejen.

    Her er eksperterne som skal rådgive regeringen om ældreplejen

    Regeringen har nedsat et panel og tre ekspertgrupper, som skal rådgive den om fremtidens ældrepleje. Flere er såkaldte 'hverdagseksperter', for som minister Astrid Krag siger: 'Vi skal ikke detailstyre fra Christiansborg.'

    Ny virksomhed vil rådgive kommunerne om Buurtzorg

    'Vi er overbevist om Buurtzorg-modellen kan give mange af svarene på den krise, som ældreplejen befinder sig i,' lyder det fra en ny rådgivningsenhed under den hollandske virksomhed Buurtzorg.
    Danmark er datamæssigt unik, fordi vi har mulighed for at koble data fra forskellige dataregistre. Derfor har det været muligt, at lave en undersøgelsen, der bl.a. afdækker medarbejdernes erhvervsindkomst efter en udlicitering.

    Ny forskning: De ansatte er taberne ved udlicitering

    Der sker en stigning i antallet af personer, der kommer på pension, arbejdsløsheds- og sygedagpenge, når blandt andre kommunerne udliciterer opgaver. Det viser interessant, ny forskning, som professor her fortæller mere om.
    Byrådet i Randers er flere gang blevet fremhævet, som et af dem, hvor det halter med tonen og samarbejdet. Venstres spidskandidat til KV21 i Randers sprang fra i sommer med henvisning til "usund kultur" i byrådet.

    Ny rapport: Krænkende ord plager byråd

    Stikpiller, skænderier og dårlige relationer fylder meget i en del byråd, viser ny undersøgelse. Nogle gange er det så meget, at det overskygger kommunalpolitikernes arbejde.