Velfærd

  Vejen-borgmester Frank Schmidt-Hansen sender et nødråb til politikerne på Christiansborg midt i valgkampen. Elpriserne vil presse velfærden, lyder det fra Syd- og Sønderjylland.

  Ekspert: Kommuners stigende elregning går ud over velfærden

  Som i hele landet er også de syd- og sønderjyske kommuners elregninger på himmelflugt, og uanset hvordan de finansierer stigningerne, kommer det til at gå ud over velfærden, siger ekspert.
  Ifølge Mette Frederiksen skal der gennemføres store forandringer af velfærdssamfundet, hvis der også i fremtiden skal være plads til at yde en god velfærd.

  Mette Frederiksen vil lægge helhedsplan for velfærdssamfundet

  Mette Frederiksen sagde fra Folketingets talerstol i sin åbningstale i går, at regeringen vil invitere til forhandlinger om en helhedsplan for velfærdssamfundet, der skal række 15 år ud i fremtiden.
  Statsminister Mette Frederiksen præsenterede regeringens nye reformudspil mandag formiddag på et pressemøde i Spejlsalen i Statsministeriet.

  Det indeholder regeringens nye reformudspil

  Mindre bureaukrati i kommunerne og kortere og mere erhvervsrettede kandidatuddannelser er en del af udspil.
  Sociale Investeringer er en ny måde at sætte rammen for sociale indsatser målrettet udsatte borgere, hvor privat kapital investerer og får del i besparelsen, når borgeren kommer i arbejde. Men hvordan regnskabsfører kommunen det?

  Sociale investeringer – modige løsninger og hovedbrud

  Sociale investeringer er sociale indsatser på en ny måde og en ny ramme for langsigtede og helhedsorienterede investeringer på velfærdsområdet, men hvor langt er vi, og vil kommunerne afgive opgaver og reducere egen stab, hvis nye løsninger viser sig mere effektive?
  Wammen står i et af de valg, som gør finansministerposten til en af de hårdeste i en regering: Skal han gå på kompromis med regeringens velfærdsløfter eller slække på den økonomiske anvarlighed?

  Kommentar: Wammen er fanget i krydspres mellem velfærd og økonomisk ansvarlighed

  Finansministeren er fanget i et ubehageligt valg mellem at få kritik for at svigte velfærden eller føre en uansvarlig finanspolitik, der sætter yderligere skub i inflationen. Det skriver chefredaktør Arne Ullum i denne kommentar.
  Det vil forringe den borgernære velfærd, hvis ikke regeringen finder penge til kommunerne, lyder det fra flere socialdemokratiske borgmestre - blandt andre Erik Lauritzen (billedet), der er borgmester i Sønderborg.

  Ingen inflationshjælp: S-borgmestre advarer mod konsekvenser

  Velfærden kommer til at lide endnu hårdere, hvis ikke kommunerne får ekstraordinær hjælp under den stigende inflation, siger socialdemokratiske borgmestre på partiets kongres.
  Ifølge tal fra FH vil der de kommende år komme et stærkt pres på velfærden i Danmark.

  Fagbevægelsen: Største pres på velfærden siden 2. Verdenskrig

  Ny analyse fra FH viser, at Danmark de næste år vil vi opleve det største pres på velfærden i over 75 år. Ikke på noget tidspunkt siden 1943 har der været udsigt til flere ældre over 80 år og børn under seks år i en fireårig periode.
  Ifølge tal fra FH vil der de kommende år komme et stærkt pres på velfærden i Danmark.

  Fagbevægelsen: Største pres på velfærden siden 2. Verdenskrig

  Ny analyse fra FH viser, at Danmark de næste år vil vi opleve det største pres på velfærden i over 75 år. Ikke på noget tidspunkt siden 1943 har der været udsigt til flere ældre over 80 år og børn under seks år i en fireårig periode.
  "Fremover skal vi som samfund – du og jeg – være bedre til at hjælpe hinanden," siger Pernille Beckmann med udsigten til, at velfærden i kommunerne fremover bliver skruet ned på flere områder.

  Venstre-borgmester: Borgerne skal forvente mindre velfærd

  Borgerne skal mere på banen for at hjælpe hinanden i stedet for altid at ringe til kommunen. Det mener Greve Kommunes borgmester Pernille Beckmann (V). Som i mange andre kommuner kan borgerne forvente besparelser i det kommende budget.
  Nina Smith har som medlem af både Socialkommissionen, Velfærdskommissionen, Dagpengekommissionen og som økonomisk vismand sat sine aftryk på store samfundsreformer de seneste 30 år.

  Nina Smith: Virksomheder skal hjælpe kommuner med at løse sociale problemer

  Formanden for Reformkommissionen, Nina Smith, vil have virksomheder og civilsamfundet til at spille en større rolle for at hjælpe de 200.000 voksne danskere uden fodfæste på arbejdsmarkedet.
  310 kvadratmeter i Tønder Kommune med 10 værelser er i øjeblikket til salg for under 2,9 mio. kr. Det ville en nyuddannet sosu-assistent, der dannede par med en nyuddannet lærer have råd til.

  Se hvilken bolig en velfærdsarbejder har råd til at købe

  En sosu-medarbejder, der bor sammen med en lærer, kan vælge mellem en toværelses på 75 kvadratmeter på Frederiksberg og et hus med ti værelser på over 300 kvadratmeter i Tønder. Se her, hvad man kan få for 2,9 mio. kr.

  36 kommuner kan ikke tilbyde ejerboliger til velfærdspersonale

  Det er blevet sværere for sosu'er, pædagoger og lærere at komme ind på boligmarkedet. Det kan forværre rekrutteringsudfordringerne i kommunerne med høje boligpriser. Det kan ikke løses politisk, mener flere borgmestre.