Ungeindsats

    -

    "Næsten 45.000 unge er lige nu hverken i gang med en uddannelse eller et arbejde. Ikke noget at stå op til om morgenen," sagde statsministeren i sin nytårstale. Men virkeligheden er mere nuanceret.

    På trods af nytårstale: Antallet af udsatte unge er langt færre og går den rigtige vej

    Statsministeren vil gerne gøre mere for de omkring 45.000 unge uden uddannelse og job, men faktum er, at ikke alle i gruppen har det svært, og antallet har været faldende de seneste fem år.
    Jesper Nielsen-Man er leder af Ungesekratariatet i Hjørring Kommune. Her tror de på, at hvis flere unge kommer mere i erhvervspraktik allerede i folkeskolen, så kan man på længere sigt få flere unge i arbejde.

    Erhvervspraktik skal få unge i arbejde

    Hjørring Kommune får flere og flere folkeskoleelever i erhvervspraktik. De fremhæves af reformkommissionen som det gode eksempel. Leder af Ungesekretariatet forklarer til NB-Økonomi, hvordan de forsøger at inspirere de unge til et arbejde.
    Med fritidsjobbet kommer også håbet om at finde det gode kollegaskab og blive anerkendt som den, man er i et nyt projekt med gode resultater.

    Pædagogisk lim forbinder socialt sårbare unge med arbejdsmarkedet

    Et fritidsjob kan være en vej ind i fællesskabet og en passende udfordring for unge i udsatte positioner - især hvis det hjælpes på vej af en pædagogisk, målrettet indsats. Det er en af konklusionerne i et nyt forskningsprojekt.

    Se din kommune: Lille stigning i andelen af udsatte børn og unge

    Andelen af udsatte børn og unge er steget de seneste fem år. Det er særligt børn og unge i forebyggende foranstaltninger, der driver udviklingen. Til gengæld iværksættes der færre anbringelser. Se din kommune her.
    Rikke Kallesøe Raecke, centerchef, Københavns Kommune

    Københavns jobcenter skal spare 23 millioner på ungeområdet

    Beskæftigelses- og Integrationsudvalget i København besluttede mandag at spare 23 millioner på ungeområdet i 2023. Det svarer i grove tal til 45 medarbejdere. Besparelsen kan betyde, at nogle af de unge bliver på offentlig forsørgelse i længere tid, vurderer forvaltningen.
    Tre kommuner har besluttet, at de ikke vil skære på ungeområdet i år. Det fortæller (fra venstre) arbejdsmarkedsdirektør i Aabenraa, Søren Lorenzen, arbejdsmarkedschef i Næstved Torben Bahn Petersen og arbejdsmarkedschef i Hjørring Michael Duus Nielsen.

    Kommuner fastholder uændret ungeindsats efter krav om besparelse

    Flere kommuner har valgt at fortsætte ungeindsatsen uden besparelser i 2022 på trods af, at første besparelse på jobcentrene til finansiering af Arne-pensionen pegede på netop det. Syv kommuner fortæller til NB-Beskæftigelse, hvordan de har håndteret besparelsen.
    Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard tager god imod forslag fra KL om, at unge skal i arbejde i stedet for uddannelse.

    Minister reagerer på KL’s forslag om at fjerne uddannelsespålæg

    KL's forslag om at fjerne det såkaldte uddannelsespålæg for personer under 30 år i kontanthjælpssystemet kom samme dag, som forhandlinger om besparelser på jobcentre startede. Ministeren tager godt imod forslaget.
    Unge på uddannelseshjælp skal have en jobrettet indsats frem for et uddannelsespålæg. Det mener udvalgsformand i KL Peter Rahbæk Juel.

    KL vil hellere have unge ledige i job fremfor at presse dem i uddannelse

    Mange unge under 30 år i kontanthjælpssystemet har det svært. Men nu skal de have en jobrettet indsats frem for et uddannelsespålæg. Det mener KL, der også vil flytte 10. klasse fra folkeskolen til ungdomsuddannelserne.

    Ny undersøgelse: Unge uden uddannelse har ofte andre sociale udfordringer

    En ny undersøgelse viser, at tre ud af fire 25-årige uden ungdomsuddannelse har en eller flere sociale udfordringer. Med trepartsaftalen fra efteråret kan unge under 30 år i kontanthjælpssystemet sendes direkte i job frem for uddannelse.

    Andelen af unge uden arbejde eller uddannelse faldt i 2020

    For første gang siden 2008 er andelen af unge mellem 16-24 år, som hverken er i uddannelse eller arbejde, under 10 procent. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.
    Professor Nina Smith var sammen med Bo Lidegaard, som er tidligere chefredaktør på Politiken, på scenen til KLs topmøde. Her skulle de blandt andet tale om, hvor vidt velfærdssamfundet var gode nok til at gribe unge mennesker, der hverken er i arbejde eller under uddannelse.

    Professor om ungeindsats: Kommuner skal samarbejde med virksomheder om job

    Alt for mange unge mennesker tabes i dag, mener professor Nina Smith: 'Der er et stort potentiale i at finde ud af at gøre det bedre og kigge mere helhedsorienteret på mennesker.'
    Ali Qais (V) fra Tårnby Kommune glæder sig over kommunens ungeindsats. Et projekt med 51 unge har nemlig fået over halvdelen i enten uddannelse eller arbejde.

    Tårnby Kommune har haft stor succes med ungeindsats

    Tårnby Kommune har samlet sin ungeindsats, hvilket har fået en stor gruppe udsatte unge i arbejde og uddannelse. Nu vil kommunen indføre ordningen til alle unge med lignende profil.