Udsatte

  Tendensen fortsætter: Kommunernes udgifter til udsatte børn og unge stiger

  Kommunerne bruger stadig flere penge på det specialiserede børneområde. Fra 2018 til 2021 steg udgifterne med 750 millioner kroner. Nu viser en ny prognose for 2022, at tendensen fortsætter. Se udviklingen for din kommune her.
  Nu kan civilsamfundet få hjælp fra to puljer. På billedet ses socialborgmester Karina Vestergård Madsen (Ø).

  De stigende priser får kommune til at lave to puljer til udsatte

  Københavns Kommune forsøger at hjælpe organisationer for hjemløse og socialt udsatte. Organisationerne er truet på økonomien på grund af inflationen og store energiregninger. Socialudvalget har oprettet to nye særpuljer, som civilorganisationer kan søge.
  Socialchef i Halsnæs, Jakob Jensen, efterspørger fokus på psykiatrien.

  Socialchef efterlyser løft af psykiatrien

  Hvis man virkelig vil gøre noget for socialt udsatte, så er det psykiatrien, man skal løfte. Det mener socialchef Jakob Jensen, der blandt andet gerne vil have øget kapaciteten i behandlingspsykiatrien.

  Se din kommune: Lille stigning i andelen af udsatte børn og unge

  Andelen af udsatte børn og unge er steget de seneste fem år. Det er særligt børn og unge i forebyggende foranstaltninger, der driver udviklingen. Til gengæld iværksættes der færre anbringelser. Se din kommune her.

  Børnesagsbarometret: Kommunerne har problemer med tidsfrister og inddragelse

  I over 65 procent af tilfældene overholder kommunerne ikke tidsfristen for den børnefaglige undersøgelse. Derudover er der ved 45 procent af sagerne ikke afholdt en børnesamtale inden en afgørelse.
  Det kan gå ud over elever med behov for specialundervisning, når de enkelte skoler selv skal finde pengene til den ekstra indsats. Sådan lyder kritikken fra en række organisationer. (Modelfoto)

  I 78 kommuner hænger folkeskoler på regningen for specialundervisning

  I 78 kommuner skal den enkelte skole selv betale noget af regningen, hver gang den sender en elev til specialundervisning. Regningen til den enkelte skole kan gøre, at elever ikke får de rette tilbud, lyder kritikken fra flere sider. Minister vil se nærmere på sagen.
  ”Flere udsatte børn skal have et nyt hjem. Tidligere end i dag. Derfor bør flere udsatte børn også bortadopteres. Så de får en reel ny start,” sagde Statsminister Mette Frederiksen i hendes nytårstale i 2020.

  Adoption som social indsats steg efter statsministerens nytårstale

  Bortadoptioner som social indsats er steget efter statsministerens anbefaling i nytårstalen 2020, viser tal fra Ankestyrelsen. Samtidig viser en ny vidensindsamling fra VIVE, at børn, der bortadopteres, udvikler sig mere positivt end ved andre anbringelsesformer. Der er dog et men.

  Evalueringsudkast frifinder kommunerne på socialområdet

  Et fortroligt evalueringsudkast af det specialiserede socialområde er blevet voldsomt kritiseret fra stort set alle sider, men hvad står der egentligt? NB-Social har fået adgang til dokumentet og gennemgår her hovedtrækkene.
  I udsatte boligområder rykker børn og unge markant mere på blandt andet uddannelse, end tilfældet er uden for disse områder, viser ny undersøgelse fra VIVE.

  Unge fra udsatte boligområder uddanner sig som aldrig før

  Det har positiv betydning for børn og unges udvikling og uddannelse, når kommuner og boligorganisationer går sammen om at løfte et boligområde og dets beboere. Her kan børn og unge rykke markant mere på blandt andet uddannelse. Især unge med ikkevestlig baggrund uddanner sig i stort omfang.
  Det har under coronatiden knebet med muligheder i børnehaverne for at sprogstimulere børn. De her børn har lavet deres egne bøger.

  Rådmand ærgrer sig: Flere børn er sproghæmmede ved skolestart

  Rådmand i Aarhus ærgrer sig over: Flere børn i kommunen har ikke nok styr på dansk, når de skal begynde i skole. Corona kan have forringet indsatsen med sprogstimulering i dagtilbuddene, lyder vurderingen.
  Børne- og Undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil har trukket en aftale hjem om dagbehandlingstilbud, der udover støttepartierne også får opbakning fra Venstre ved Ellen Trane Nørby og Det Konservative Folkeparti ved Mai Mercado (th)

  Minister er vendt på en tallerken – Ingen afprivatisering af dagbehandlingstilbud

  Retten til at drive private dagbehandlingstilbud blev i sidste uge slået fast i en bred politisk aftale, men hvad betyder den, og hvorfor opgav Pernille Rosenkrantz-Theil jagten på de private?
  Måske en campingplads som denne kunne være en løsning for psykisk syge misbrugere.

  Varmestueleder: Tænk anderledes, når du hjælper udsatte borgere

  Efter afsløringen af farlige arbejdsforhold i Esbjerg blander lokal varmestueleder fra Kirkens Korshær sig i debatten. Vi skal gribe udsatte borgere helt anderledes an.