Styring

  Professor i økonomi ved Aarhus Universitet, Philipp Schröder, i midten af billedet, mener at kommunerne kan hente produktivitetsforbedringer ved at konkurrenceudsætte en del af deres services gennem udlicitering. - Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix

  Økonomiprofessor: Udlicitering kan løse en del af arbejdskraftmanglen

  Økonomiprofessor: De eksisterende medarbejdere kan arbejde mere effektivt, og en del af det potentiale kan frigives gennem udlicitering.
  Kasper Riedl er indkøbschef på socialområdet i Københavns Kommune.

  Indkøbschef: Kommunerne kan ikke det hele selv

  Indkøbschef på socialområdet stiller i et interview skarpt på leverandør-indkøber-samarbejdet. 'Vi skal lade være med at sige til hinanden, at det altid er billigere, hvis kommunen selv gør det. Det er simpelthen noget vrøvl,' siger han.
  Folketingets ønske om at skolerne skal bruge 164,5 millioner på øget trivsel og øget læring udløser krav om mellem 3.000 og 4.000 cigarkasseregnskaber.

  Pulje på 164,5 mio. kr. udløser krav om mindst 3.000 regnskaber

  Økonomikonsulenter, skoledere og -sekretærer skal i de kommende måneder føre over 3.000 regnskaber over brugen af særlig pulje til trivsel og faglig løft. Det har fået KL til at afvise en aftale med ministeren.
  Erfaringsnetværket, som Københavns Kommunes Socialforvaltning har taget initiativ til, er et løst koblet netværk på tværs af landet. (model/arkivfoto)

  Nyt kommunalt netværk vil øge gennemsigtighed i kvalitet og pris på socialområdet

  Et løst koblet netværk af indkøbere på socialområdet deler erfaringer og værktøjer på tværs af kommuner, når landet åbnes efter corona, og man igen mødes fysisk.
  Hjemmepleje er blandt de opgaver, som kommunerne i høj grad hjemtager. Ifølge Dansk Erhvervs medelemsundersøgelse sker hjemtagningerne ofte uden kontrolbud, og det ser man på med en bekymret mine.

  75 procent af offentlige opgaver hjemtages uden kontrolbud

  Hver tredje virksomhed, der sælger til det offentlige, har fået hjemtaget opgaver inden for de seneste tre år, og i tre ud af fire tilfælde sker det uden kontrolbud. 'Problematisk tendens,' mener markedschef i Dansk Erhverv.
  Tølløse Skole i Holbæk Kommune. Tidligere var skolen under en fælles ledelse sammen med fem andre skoleafdelinger, men nu har skolen igen fået egen ledelse og egen skolebestyrelse som en del af kommunens nye skolestruktur.

  Trend med skolelukninger er ved at vende

  Efter mange år med lukning af de små skoler og sammenlægning af ledelse og administration, ruller flere kommuner nu skolernes centralisering tilbage.
  Niklas Praefke, cheføkonom hos Lederne advarer mod, hvis kommunerne blot erstatter statslige regler ved frikommuneforsøg.

  Kommunale chefer: Frikommuner giver bedre service

  Tre ud af fire kommunale ledere lover borgerne bedre service, hvis Folketinget slækker på de mange lov- og proceskrav overfor kommunerne.
  Det er pengene som afgør, om få eller mange elever kommer i specialklasse eller på specialskole, viser ny analyse.

  Udsatte elevers skæbne afgøres i nogen grad af skolebudgetter

  Hvis den enkelte skole skal betale for elever i specialklasse eller på specialskole, så er skolelederne mere tilbøjelige til at beholde eleverne i den normale klasse, viser ny analyse.
  På rådhuset her i Brønderslev Kommune vil der ifølge en ny rapport fra VIVE være mulighed for at spare en del på administration ved at øge konkurrenceudsættelsen. Kommunen har nemlig allerede en vis erfaring med konkurrenceudsættelse på administrationsområdet, men ligger stadig under de gennemsnitlige niveau for konkurrenceudsættelse, og har dermed meget at hente.

  Ny rapport: Kommunerne sparer på administration ved større konkurrenceudsættelse

  En rapport fra VIVE viser, at en gennemsnitskommune sparer 12 kroner per indbygger, når konkurrenceudsættelsen på administration stiger en procent. Dermed kan der være store beløb at hente i kommunernes administration.
  Fynbus er et af tre trafikselskaber, som får en økonomisk lussing for ikke at overholde udbudsregler. (Arkivfoto)

  Trafikselskaber får rekordstore bøder for overtrædelser af udbudsregler

  Tre trafikselskaber har fået 10 millioner kroner i bøde for grov overtrædelse af reglerne i udbud om flextrafik kørsel. Det er den største bøde, der nogensinde er givet på området.
  Thomas Adelskov (S), borgmester i Odsherred Kommune hilser regeringens ønske om besparelser i jobcentre velkommmen. (Arkiv).

  Kommune: Ikke noget problem at spare på jobcenter

  Odsherred Kommunes borgmester ser ikke noget problem i regeringens plan om at spare mere end en milliard kroner årligt på jobcentre for at finansiere tidlig pension.
  Hos Dansk Erhverv oplever man også problematikken med de mange annullationer efter, at vi har fået en udbudslov

  KL: Fleksibilitet skal indarbejdes som nøgleord i udbudsloven

  Både en KL-toppolitiker og en kommunal topembedsmand langer i denne uge ud efter Udbudsloven. I hver deres indlæg peger de på, at den har medvirket til, at EU`s direktiv er blevet overimplementeret. Læs her, hvad kritikken går på.