Solceller

    Solceller

    Det er nemmere at få naboers accept af vindmøller og solcelleanlæg, når naboerne får mulighed for at blive medejere. Det viser erfaringer fra Nordvestjylland.

    Stort lokalt medejerskab skal bane vejen for store energianlæg

    Ved at udbyde folke-anparter i energianlæg for cirka en kvart milliard kroner håber lokale forsyningsselskaber at gøre naboer til medspillere i stedet for modspillere.
    "Mærkværdige regler" gør det ifølge borgmester økonomisk uinteressant for Københavns Kommune at opsætte og drive solcelleanlæg på byens mange kommunale tage.

    ‘Grotesk’ at kommune må skrue ned for egen produktion af grøn strøm

    Flere solcelleanlæg på kommunale tage i København er indstillet til at producere mindre grøn strøm, end de egentlig er i stand til. 'Det virker jo lidt grotesk', siger vicedirektør.
    Samtlige borgmestre vil gerne have lempet kravene, så kommunerne får større tilskyndelse til at sætte solcelleanlæg på tage. Her ses et anlæg på Hvidovre Hospital.

    Borgmestre undrer sig højlydt over benspænd for solcelleanlæg

    Alle landets borgmestre kritiserer i fælles brev bureaukratiske og økonomiske benspænd for opsætning af solcelleanlæg på kommunale tage. Det kan være dyrere at producere sin egen grønne strøm på taget end at købe det fra el-nettet, konstaterer borgmestrene. Ny minister er afvisende.

    Hjørring åbner op for endnu flere vindmøller og solcelleparker

    Hjørring Kommune åbner for ansøgninger om nye vindmølle- eller solcelleprojekter.Et flertal i byrådet i Hjørring har valgt, at ansøgninger om opstilling af vindmøller og store solcelleanlæg skal sam...
    I stedet for at inddrage store landområder til solceller er det bedre at opføre vindmøller, mener to fremtrædende politikere i Esbjerg Kommune.

    Lokalpolitikere: Solcelleparker er ikke vores førstevalg

    Solcelleparker er ikke det mest optimale, når vi nu skal sætte speederen på udbygningen af vedvarende energi. Sådan lyder det fra fremtrædende politikere i Esbjerg Kommune.
    Det er i meget høj grad landkommuner, der må bære byrden ved produktion af grøn energi fra solceller og vindmøller. Men snart kan de måske høste en økonomisk gevinst af deres indsats gennem en grøn udligningsordning.

    Borgmestre støtter forslag om grøn udligning

    En række borgmestre støtter forslag fra energibranchen om en grøn udligning, som giver befolkningstynde kommuner økonomiske incitamenter til at give plads til nye grønne energiprojekter.

    Sådan vil en grøn udligning påvirke kommunernes økonomi

    En ny type grøn udligning kan sende store beløb fra byerne til landområderne. Det sker, hvis kommuner med mere grøn strømproduktion end landsgennemsnittet får penge fra kommuner med mindre grøn strøm end landsgennemsnittet. Se effekten for alle kommuner her.

    Statslig indblanding spænder ben for kommunernes klimaindsats

    Lovgivning og statslig indblanding gør på nogle strækninger livet surt, når kommunerne vil reducere CO2-udslippet. Det viser rundspørge blandt tekniske direktører. Lektor undrer sig højlydt over en af de statslige regler.
    Frivillige fra landsbyerne Hunderup og Sejstrup lagde forleden sidste hånd på et fælles solcelleanlæg. Lokalt ejerskab til solcelleparker har stor betydning, lyder det fra flere.

    Lokalsamfund får med kommunal hjælp solcelleanlæg op at stå

    15 frivillige har med hjælp fra Esbjerg Kommune fået et solcelleanlæg op at stå. Lokalt ejerskab har meget for sig i den hastige udbredelse af solcelleanlæg, mener forening.
    Byråd bør stille krav til de forhold, som de mange nye solcellepaneler bliver produceret under. Det mener Thomas Vedsted Rothman, byrådsmedlem for Nye Borgerlige i Haderslev.

    Byrådsmedlem: Sig nej i byråd til solpaneler fremstillet af kinesiske slavearbejdere

    Kommunerne bør stille krav til arbejdsforholdene hos producenterne af de tusindvis af solpaneler, som sættes op i de her år. Det mener byrådsmedlem fra Nye Borgerlige, som især har blikket rettet mod tvangsarbejde i Kina.
    Når naboer kan få en økonomisk gevinst ud af at acceptere solcelleparker, så går projekterne mere gelinde. Det er erfaringen fra et større projekt i Vestjylland.

    Solceller på andele giver mindre bøvl og færre klager

    Der kommer færre indsigelser fra naboer og borgere, når man sælger andele lokalt til en solcellepark. 'Der er noget rigtigt i, at de folk, der skal se på det i dagligdagen også har mulighed for at have medejerskab,' siger direktør, som nu vil bruge medejerskabs-model i andre projekter.
    Der er måske en større accept af vindmøller på land, end de fleste lokalpolitikere går og tror. Fotoet her er fra Jammerbugt, som i 2016 blev kåret til Årets Vindkommune.

    Myteknuser: Borgerne vil godt acceptere flere vindmøller og solcelleparker

    Lokalpolitikere frygter at skulle forsvare opstilling af flere vindmøller på land. Men borgerne er faktisk mere positivt indstillede over for vindmøller og solceller, end de fleste går og tror. Det viser undersøgelse fra en af de regioner, hvor der er opstillet allerflest vindmøller på land.