Solceller

  Solceller

  Frivillige fra landsbyerne Hunderup og Sejstrup lagde forleden sidste hånd på et fælles solcelleanlæg. Lokalt ejerskab til solcelleparker har stor betydning, lyder det fra flere.

  Lokalsamfund får med kommunal hjælp solcelleanlæg op at stå

  15 frivillige har med hjælp fra Esbjerg Kommune fået et solcelleanlæg op at stå. Lokalt ejerskab har meget for sig i den hastige udbredelse af solcelleanlæg, mener forening.
  Byråd bør stille krav til de forhold, som de mange nye solcellepaneler bliver produceret under. Det mener Thomas Vedsted Rothman, byrådsmedlem for Nye Borgerlige i Haderslev.

  Byrådsmedlem: Sig nej i byråd til solpaneler fremstillet af kinesiske slavearbejdere

  Kommunerne bør stille krav til arbejdsforholdene hos producenterne af de tusindvis af solpaneler, som sættes op i de her år. Det mener byrådsmedlem fra Nye Borgerlige, som især har blikket rettet mod tvangsarbejde i Kina.
  Når naboer kan få en økonomisk gevinst ud af at acceptere solcelleparker, så går projekterne mere gelinde. Det er erfaringen fra et større projekt i Vestjylland.

  Solceller på andele giver mindre bøvl og færre klager

  Der kommer færre indsigelser fra naboer og borgere, når man sælger andele lokalt til en solcellepark. 'Der er noget rigtigt i, at de folk, der skal se på det i dagligdagen også har mulighed for at have medejerskab,' siger direktør, som nu vil bruge medejerskabs-model i andre projekter.
  Der er måske en større accept af vindmøller på land, end de fleste lokalpolitikere går og tror. Fotoet her er fra Jammerbugt, som i 2016 blev kåret til Årets Vindkommune.

  Myteknuser: Borgerne vil godt acceptere flere vindmøller og solcelleparker

  Lokalpolitikere frygter at skulle forsvare opstilling af flere vindmøller på land. Men borgerne er faktisk mere positivt indstillede over for vindmøller og solceller, end de fleste går og tror. Det viser undersøgelse fra en af de regioner, hvor der er opstillet allerflest vindmøller på land.
  Kommunerne får en kæmpe opgave med at sørge for, at der hurtigt kommer flere solcelleparker, fjernvarmenet og vindmøller på land.

  Oveblik: Her er regeringens energi-opgaver til kommunerne

  Regeringens nye udspil giver kommunerne en række pligter og muligheder med udbygning af energiforsyningen. Her er fakta om, hvad kommunerne skal i forhold til udbygning af fjernvarme, vindmøller på land og solcelleanlæg.
  "Arealerne til de vedvarende energianlæg bliver en kampplads i fremtiden, og vi kommer ikke uden om solceller og vindmøller i naturen," skriver adm. direktør for Dansk Energi Lars Aagaard.

  Kære lokalpolitiker: Brug nu din grønne magt

  Kære kommunalpolitiker. Du har sammen med andre lokalpolitikere mulighed for at træffe de rigtige beslutninger i den grønne omstilling. Så find plads til vindmøller og solceller - og tag kampen med utilfredse naboer og naturfredningsfolk. Og find ud af hvordan borgerne transporterer sig miljørigtigt rundt. Sådan lyder nogle af opfordringerne i dette debatindlæg.
  Skal byrådene kunne give tilladelse til en lang række solcelleparker? Nej, mener forening og iværksætter borgerforslag til Folketinget.

  Forening: Byråd giver alt for ofte grønt lys til solcelleparker

  Byrådsmedlemmer 'bliver kørt over', når de skal tage stilling til solcelleparker, og der er 'wild west tilstande' i kommunerne. Det mener forening, som nu fremsætter borgerforslag om at bremse den hastige udbredelse af solcelleparker.
  Kommunerne har planer om, at der skal opsættes mange solcelleparker ud over det ganske land.

  Kommuner har planer om solcelleparker svarende til 33.600 fodboldbaner

  Kommunalbestyrelser og forvaltninger er tændt på at få opført solcelleparker. Lige nu er der planer, som vil dække et areal svarende til Møn - eller 33.600 fodboldbaner.