Socialøkonomi

  Ifølge ekspert Rikke Mejdahl Bøjlesen er der et kæmpe potentiale for kommunerne, hvis de laver en større analyse af, hvordan de brugerne pengene på specialskoleområdet.

  Sådan kan kommunerne spare på specialundervisnings-området

  Flere kommuner oplever, at specialundervisnings-området udhuler økonomien på almenområdet. Men der er et stort potentiale for kommunerne for at lette presset på specialundervisnings-området, vurderer ekspert.
  Region Midt- og Syddanmark har det største merforbrug, viser ny analyse.

  Mellemstore kommuner har sværest ved at ramme budgetterne på socialområdet

  Fire ud af fem kommuner havde et merforbrug på det specialiserede socialområde i 2021. Nu viser en ny undersøgelse, at det er de mellemstore kommuner, der rammer mest forbi budgetskiven.
  Andelen af kommunernes sociale udgifter går i stigende grad til udgifter relateret til sundhed og sygdom. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

  Sociale ydelser til sundhed og alderdom er steget

  Det er især andelen af sociale udgifter til sundhed og alderdom, der er stigende. Til gengæld trækker andelen af udgifter til arbejdsløse den modsatte retning.

  Ingen stigning i modtagere af handicapydelser selvom udgifterne stikker af

  Kommunernes udgifter til socialområdet er steget med to milliarder kroner siden 2018, mens antallet af handicapydelser har ligget på et helt stabilt niveau.
  Ifølge Mette Frederiksen skal der gennemføres store forandringer af velfærdssamfundet, hvis der også i fremtiden skal være plads til at yde en god velfærd.

  Mette Frederiksen vil lægge helhedsplan for velfærdssamfundet

  Mette Frederiksen sagde fra Folketingets talerstol i sin åbningstale i går, at regeringen vil invitere til forhandlinger om en helhedsplan for velfærdssamfundet, der skal række 15 år ud i fremtiden.

  Andelen af blandede skoler er faldet i syv af ti kommuner

  72 af landets kommuner har haft et fald i antallet af skoler med en blandet sammensætning af forældrenes indkomster over de seneste ti år, viser nye tal.
  I Faaborg-Midtfyn er det lykkedes dem at tøjle udgifterne på socialområdet.

  Nu kan man se resultaterne: Faaborg-Midtfyn tøjler udgifterne på socialområdet

  'Vi gør ikke det her for at spare penge, men for at have penge nok.' Sådan siger socialchef Tina Wahl fra Faaborg-Midtfyn, efter det er lykkedes kommunen at få bedre styring med udgifterne på socialområdet.
  Venstre, Enhedslisten og De Konservative ønsker at se på visitationen i handicapforhandlingerne.

  Forhandlinger på handicapområdet er i gang: Flere partier vil se på visitationen

  Forhandlingerne på handicapområdet er begyndt med en teknisk gennemgang af evalueringen af det specialiserede socialområde. Flere partier vil se på visitationen.

  Dyre borgere med komplekse problemer driver udgifterne på socialområdet

  Mens økonomiforhandlingerne er i fuld gang, viser en ny analyse, at det særligt er borgerne med de største udfordringer, der driver udgifterne på det specialiserede socialområde. Ifølge Jakob Kjellberg har det konsekvenser for velfærden, når kommunerne mangler penge til socialområdet.
  Regeringens forslag til nye tiltag på det specialiserede område kan kun realiseres, hvis økonomien følger med, siger formand for Socialudvalget i KL Ulrik Wilbek.

  KL: Evaluering af socialområdet giver nuanceret billede

  Den nye evaluering af det specialiserede socialområde giver et nuanceret billede af kommunernes indsats. Regeringens forslag til nye tiltag på området kan dog kun realiseres, hvis økonomien følger med.
  KL og regeringen har nedsat et udvalg, der skal se nærmere på kommunernes økonomi på socialområdet. Udvalget skal være færdig med sit arbejde i 2023.

  Efter hård kritik: Nyt udvalg skal gøre kommunernes indsats på socialområdet bedre

  Regeringen og KL har nedsat et udvalg, der skal komme med anbefalinger til kommunernes indsats på socialområdet. Målet er at sikre en bæredygtig faglig og økonomisk udvikling. Udvalget etableres efter lang tids hård kritik og sprængte budgetter i kommunerne.
  Rådmand Mai-Britt Iversen og erhvervskonsulent i BusinessAalborg Frida Tarp modtog i efteråret 2021 "Den Socialøkonomiske Kommunepris" på vegne af Aalborg Kommune, efter at have opnået unikke resultater på kontanthjælpsområdet.

  Kommune opnåede dobbelteffekt ved en social investering

  'Det her er jo ikke kommet ud af ingenting.' Det siger rådmand i Aalborg Kommune Mai-Britt Iversen i en kommentar til kommunens succes med socialøkonomiske investeringer. I Aalborg rakte man ud til erhvervslivet for at få kontanthjælpsmodtagere i arbejde. Læs, hvordan de gjorde.